2 mars 2010

Kan du dina bär?



Goji, acai och chia – därför är de så bra
Plötsligt finns de bara där.


Som snacks, i godis och smoothies.
Bären vi knappt kan uttalla namnen på.
Viktklubbs matspanare Maria Nygårds reder ut begreppen kring superbären.
Goji, Acai är några av de bär som kallas för superbär och dyker upp allt mer i bland annat drycker, smoothies och som snacks. Med superbär menas bär med ovanligt mycket antioxidanter och andra näringsämnen som tros vara särskilt nyttiga.

Acai (uttalas asa’i) – rikast på antioxidanter?
Acai är ett litet mörklila bär, cirka 1-2 centimeter i diameter med ett stort frö. Bäret kommer från palmträdet Acaizeiro som finns i Sydamerika. Acai är basföda i många fattiga områden och ger numera också inkomster genom export ut i världen. Bäret är rikt på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Acai innehåller bland annat B-vitaminer, C-vitamin, E-vitamin, järn, kalium, magnesium, fosfor och kalcium. Den mörka färgen kommer från antocyaniner. Antocyaniner är en antioxidant som också finns ibland annat blåbär, hallon och björnbär. Studier visar att acais antioxiderande kapaciteten som mäts i ORAC ligger på 102700 per 100 g, vilket är ett mycket högt värde för frukt och bär. Blåbär ligger till exempel på cirka 2400 per 100 gram. Vad som är unik för acai är att de är ovanligt rika på fettsyror, vilket gör att kalorihalten stiger i taket, cirka 600 kalorier per 100 gram. Även halten av fibrer är mycket hög. Bäret har en metallaktigsmak, vilket tyder på att bäret är mineralrikt.
Acai kan ätas som de är, men vanligast är att de blandas till juice. Jämfört med andra juicer är acaijuice något oljig i konsistensen. Fruktköttet är mycket kompakt och kan mixas till en puré som kan användas till matlagning, bakning eller smoothies.


Goji – släkt med tomaten
Gojibär säljs i Sverige torkade, i pulverform eller som juice. Gojibäret sägs vara ett av världens näringsrikaste bär och lär innehålla många mineraler, vitaminer, viktiga aminosyror och antioxidanter och kärnorna sägs vara selenrika. Särskilt är bären rika på C-vitamin, B2-vitamin, zink, selen, järn, kalcium och kalium.

Bären är elipsformade orange-röda, 1-2 centimeter långa och växer på en hög buske. Gojibäret är släkt med potatis, aubergine och tomater. Smaken påminner om russin. Traditionellt används gojibär i kinesisk läkekonst och de har blivit populära inom livsmedelsindustrin där de ofta räknas in bland superfrukterna.

Bären odlas i nordvästra Kina, framför allt i Ningxia provinsen, där Gula floden för med sig ett rikt flöde av mineraler och salter, men också i USA.

Goji passar bland annat bra att äta som snacks eller bland i en müsli. Bären kan också användas i soppor och till te. I Kina används de till smaksättning av vin, öl och pulverkaffe.
Inom traditionell kinesisk läkekonst tros gojibär vara bra för synen, dels för att de innehåller karotenen zeaxanthin som bland annat finns i ögat. Det är bland annat det som gör att gulafläcken i ögat är just gul. Bäret innehåller även mycket C-vitamin och zink som kan vara bra just för ögat.


Chiafrö/Chiamjöl – minskar sötsuget
Ett annat superlivsmedel som dyker upp allt mer i produkter och media är chiamjöl som utvinns från chiafröet. Chiafröet har använts i flera tusen år av indianer i södra och västra Mexiko som energitillskott. Fröet odlas på höga höjder i Anderna. Det sydamerikanska sädesslaget är släkt med salvia. Av fröna maler man mjöl eller pulver. Chiamjöl är en unik produkt tack vare sin höga halt av omega-3, kostfiber, höga proteinhalt, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Chiamjöl innehåller bland annat vitamin B, kalcium, fosfor, zink, koppar, magnesium och 18 aminosyror. Chiamjöl innehåller inga konserveringsmedel eller tillsatser och är glutenfritt.

Chiamjöl har en neutral smak och passar bland annat bra att strö direkt över en sallad, pasta eller andra maträtter. Prova till exempel chiamjöl istället för linfrön på filen. Ett enkelt sätt att få i sig de nyttiga chiafröna är att hälla 1 deciliter vatten i ett glas och röra ned en rågad tesked chia och dricka upp det direkt. Ett glas ger bra mättnadskänsla. Om man låter glaset med vatten och mjöl stå i cirka 30 minuter bildas ett fast gele, samma sak som händer i magen då vi äter mjölet. Gelén kan blandas i smoothies, sylt, marmelad, gröt, bröd yoghurt, keso eller i såser.
Chia sägs bland annat kunna minskat sötsug, vilket visar sig efter några veckor efter dagligtintag av chia.
Källa: http://www.vegshop.se/

Min Kommentar: Bär i olika former är bra.
Ha bär i smooties och rätter. De är fyllda med
antioxidanter..

1 kommentar:

Anonym sa...

En imponerande andel, bara jag ge detta till en kollega som gjorde en liten analys om detta. Och han faktiskt köpt mig frukost eftersom jag fann det för honom .. leende. Så låt mig omformulera det: Thnx för behandling! Men ja Thnkx för att spendera tid att diskutera detta, känner jag starkt för det och älskar att läsa mer om detta ämne. Om möjligt, eftersom du blir expertis, vill du uppdatera din blogg med mer information? Det är mycket bra för mig. Stor tumme upp för detta blogginlägg!