18 mars 2010

Längtar du efter riktigt färska grönsaker?
Köp djupfrysta.


En brittisk undersökning visar att åtta av tio britter tror att grönsakerna de köper i affären inte är mer än maximalt fyra dagar gamla.
I själva verket kan frukten och det gröna ha varit på väg i nio dagar innan de ens landar i grönsaksdisken och sedan blir de liggande ett gäng dagar till.

Sexton dagar gammal broccoli är inte ovanligt.
Och det spelar väl i sig ingen roll om den fortfarande är fräsch och trevlig.
I fall man nu bara vill pigga upp tallriken med något grönt och ger högaktningsfullt själva den i vitaminer och trams.
För i samma sekund som en frukt eller grönsak skördas börjar nedbrytningen av näringsämnena.
Institute of Food Research i Norwich studerade näringsinnehållet i
djupfrysta grönsaker och färska.

Det visade sig att somliga färska grönsaker tappade nästan hälften av näringsvärdet jämfört med de frysta.

De gröna bönorna i färskdisken innehöll 40 procent mindre
c-vitamin än de i frysdisken, färska ärtor 30 procent mindre och
färsk broccoli 25 procent mindre.

Undersökningen gjordes på uppdrag av frysjätten Birds Eye men stämmer överens med en annan undersökning som gjordes vid Centre for Food Innovation.
Charlotte Harden, som ledde den undersökningen, påpekar att vi konsumenter alltför ofta gör misstaget att betrakta färska råvaror som bättre än de frysta.
Eftersom i princip alla grönsaker fryses i direkt anslutning till skördeplatsen är näringsförlusten minimal.

Och som om inte det vore nog.
De frysta grönsakerna ligger inte heller och blir en blöt sörja i kylskåpet för vidarebefordran till soptunnan.
Hellre att de förrymda frysta ärtorna rasslar muntert när jag drar ut fryslådan än att den bortglömda, numera allt annat än färska, broccolin dystert rinner ner i löklådan.


Min Kommentar: Jag har frysta grönsaker som favorit sedan
några år tillbaks. Tomater och gurka bör man köpa "färska"
men se till att fylla frysen nu..

Inga kommentarer: