16 okt. 2009

Världens Starkaste Funktionshindrade ManSebastian Davidsson följde med Island för att se tävlingen Världens Starkaste Funktionshindrade Man, och gjorde en rapport i sin träningsjournal: "2007 vann Ulf Eriksson och förra året delade han första platsen med Tahvo Jahvojärvi. Det stod klart ganska tidigt att kampen skulle stå mellan Ulf och Tahvo. Efter dag ett med tre grenar avverkade låg Ulf och Tahvo lika."

I torsdags åkte jag med Ulf Eriksson till Island för att se på när han tävlade i Världens starkaste funktionshindrade man. Ulf sitter i rullstol sedan tre år tilllbaka när han var med om en motorcykelolycka. Ulf har sysslat med strongman sedan 2003 och är väldigt duktig och han har sedan olyckan tävlat på Island två gånger tidigare och han tävlar även i bänkpress.2007 vann Ulf och förra året delade han första platsen med Tahvo Jahvojärvi som har eget gym i Stockholm och säljer styrkeprodukter på http://www.extremepower.se/.I år gick tävlingarna på fredagen och lördagen.

De gjorde upp i sju grenar:
Apollons axle reps på snedbänk 75 kg
Krucifix med svärd
Loading med säckar
Arm over arm
Stocklyft på sned bänk max lyft
Hercules hold 90 kg

Naturstenar; flytt från ett oljefat till ett annat Det stod klart ganska tidigt att kampen skulle stå mellan Ulf och Tahvo. Efter dag ett med tre grenar avverkade låg Ulf och Tahvo lika. Tahvo vann apollons och loadingen medan Ulf vann krucifix.Dag två skulle alltså bli väldigt spännande! Ulf imponerade då och vann både arm over arm, stock och hercules vilket innebar att han ledde med 3 poäng över Tahvo (som kom tvåa i dessa grenar) inför sista grenen. Gjorde inte Ulf bort sig här skulle han vinna. Tahvo vann grenen och Ulf kom tvåa och segern var klar för Ulf!Väldigt roligt och inspirerande att se denna tävling och att se Island! Styrkesport är mycket större på Island än i Sverige och det förklarar ju till viss del varför Island har och har haft så många toppnamn i strongman med en befolkning på endast 300 000 invånare.Boris Haraldson som tävlat på internationell nivå bl a i Väldens starkaste man ett antal år var med och arrangerade tävlingarna och jag fick bra kontakt med honom. Väldigt trevlig kille. Boris är för tillfället skadad men han tränar annars med Stefan Sölvi Peturson som tävlade på Malta i helgen men som tyvärr inte gick till final i år.

Huvudarrangören var Arnar Mar som coachar Isländska styrkesportare och även är aktiv själv, härlig kille! Jag träffade även Benedikt Magnuson som var helt sjukt stor och Jon Valgeir Williams som tävlat i Världens starkaste 2004. Och den svenske strongmanlegenden Jorma Paananen var med Tahvo då de är kusiner. Också en väldigt trevlig kille!Så det har varit en väldigt rolig och inspirande strongman-helg!

Min Kommentar: Det verkar vara en väldigt trevlig tillställning.
Ser fram emot att någon gång inom 5 år delta i denna tävlingen själv.

Inga kommentarer: