6 okt. 2009






Motion, frukt och vitaminer – en bluff?


Professor Fredrik Nyström sågar allt du trodde var sant om hälsa
Han är professorn som gör uppror mot de mest etablerade rönen om kost och hälsa.
Fredrik Nyström, forskare och överläkare vid Linköpings universitetssjukhus, ifrågasätter nyttan av såväl vitamintillskott och grönsaker som träning.
– Har du sett min studie om jordnötter versus godis? Säger han och räcker över ett vetenskapligt papper.
Vi träffas på det lilla kontoret vid Universitetssjukhuset i Linköping. Bordet är överbelamrat med pappershögar. Fredrik Nyström berättar entusiastiskt om sina många forskningsprojekt.
– Det visar faktiskt att godis ger viktuppgång, medan jordnötter knappt bildar fett alls, säger han.
Fredrik har massor av uppslag till framtida studier. Och han drar sig inte för att provocera. Han har precis påbörjat slutfasen av ett bokmanus som ska slakta en hel rad heliga kor inom kost och hälsa.
Främsta måltavlan: Grundlösa påståenden som får människor att känna skuld över hur de lever. Ett ämne som får hans blod att sjuda extra är diskussionen om vitaminer och antioxidanter.
De senare är färgämnen och vitaminer som påstås kunna binda fria radikaler i kroppen och motverka exempelvis cancer.
– Jag blir så irriterad när jag hör doktorer och professorer säga sådana saker. Det finns inga studier som visar att något av det fungerar som en metod mot sjuklighet på oss människor.
– Ibland, när jag verkligen vill få folk att vakna till, säger jag att det faktiskt finns mer underlag för att ordinera folk att ta ett glas rödvin om dagen, än att äta frukt.

Träning är överskattat
Den enda egentliga undersökningen som tittar på detta är ”Women’s health initiative” och den blev ett totalt fiasko, menar Fredrik Nyström.
– Jag säger inte att det inte fungerar att äta sig frisk med grönsaker, men då får man göra studier som bevisar det, innan man går ut med sådana rekommendationer!
Ett annat överskattat koncept är motion. Han vänder sig emot att vården skriver ut träning på recept, som enligt honom är ett dyrt och verkningslöst sätt att få människor att gå ner i vikt.
– Man påstår att det ska vara biverkningsfritt, men hur många skadas eller dör inte av cykelolyckor varje vecka? Det är få sporter du kan hålla på med hela livet utan att få skador, och är du gravt överviktig kan du få problem med knäna.
Att kombinera det med diet är inte heller någon höjdare.
– Det har massor med negativa effekter: man blir irriterad, hungrig, okoncentrerad eller rent av omtöcknad när man inte ätit på länge. Mediciner är bättre och billigare än att tjata på folk att motionera och äta rätt.


Vill studera härsket fett
Vad är då nyttigt enligt Nyström? En av hans nya teorier han vill testa är – härsket fett.
– Medelhavsdieten är en av de få som verkligen verkar ha positiv effekt på hälsan, och den innehåller just stora mängder gammalt fett. Riktigt fin parmaskinka kan vara upp till fyra år gammal och lagras i rumstemperatur!
– Det är en möjlig teori att skämd mat ökar motståndskraften. Det var trots allt inte länge sedan mänskligheten började använda kylskåp.
Fredriks bok är tänkt att ges ut i vår – och du kan räkna med att den lär röra om i grytan.


Min Kommentar: Kommer inom kort

Inga kommentarer: