12 okt. 2009

Så rustar du dig mot höstens mörker

Med motion och nyttig mat får du både energi och endorfiner för att klara den mörka hösten.

Få en endorfinkick av träning och en vitaminkick av maten
Med mörkret brukar trötthet, förkylningar och nedstämdhet komma som ett brev på posten.
Men Viktklubb.se tipsar dig om hur du lätt slipper dem.
– Ät mycket frukt och grönt, säger dietist Josefine Jonasson. Det är bra för immunförsvaret.
Den 25 oktober går vi över till vintertid. För vissa kan det kännas extra tungt. Det är liksom ett startskott för mindre ljus och kortare dagar. Det är även nu som influenser och förkylningar börjar härja.
Men det finns bot mot det mesta. Så räta på ryggen och se den här perioden på året som en utmaning i stället för något negativt. Du kan med enkla knep se till att just du blir piggare, gladare och friskare.

Gör medvetna val
Det handlar förstås om basgrejer som träning och mat. Mer komplicerat än så är det faktiskt inte.
– Gör mer medvetna val när du ska äta. Ät inte bara vadsomhelst när du är hungrig utan försök att ha en baktanke med maten, säger Josefine Jonasson, dietist på Viktklubb.se. Var noga med att få i dig kolhydrater, proteiner och fetter.
Satsa på mycket frukt och grönt. De är fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter som stärker vårt immunförsvar. Det kan också vara klokt att äta mer varm mat under den här årstiden som till exempel en grötfrukost i stället för fil och flingor. Du kommer att stå dig längre plus att hela kroppen blir varm och kommer igång på ett annat sätt på morgonen då.
– Försök att undvika godis och skräpmat. Det innehåller ingen näring och det är just näring vi behöver extra av nu, säger Josefine Jonasson.


Endorfiner från motion
Motion är den andra delen som är minst lika viktigt. Regelbunden träning gör oss starkare både fysiskt och mentalt. Men det stärker även vårt immunförsvar. Om du är van motionär så fortsätter du bara som vanligt. Om du är nybörjare så är det ett hett tips att skynda långsamt så du inte får motsatt effekt. Tänk på att all rörelse är bra rörelse. Försök att få in en rask promenad på 30 minuter varje dag.
När vi tränar utsöndras endorfiner, vårt "må-bra hormon". Även kallat kroppens eget morfin. Det utsöndras även när vi stressar, har sex eller är riktigt förälskade. Det gör bland annat att vi känner oss fulla av energi, pigga och glada.
Något annat som gör att vi blir piggare är att vistas ute så mycket som möjligt. Dels för den friska luftens skull, men även för ljuset som annars är sparsamt under vinterhalvåret. När vi får sol på oss bildas D-vitamin i huden som bland annat stärker vårt skelett och vårt immunförsvar. Det är bra för hud, hår men även mot depressioner.
Ta hand om dig så kommer du att klara vintern hur bra som helst.

Min Kommentar: Vi har dåliga att äta grönsaker och det får du se till
att ändra på. Där är bra fiber i dessa grönisar och ger dig en bättre mättnadskänsla.

När det nu håller på att bli vinter, så finns det mindre energi för vissa av oss. Du kan
på ett enkelt sätt, se till att det blir tvärtom.

Inga kommentarer: