11 sep. 2009

Dags att köpa träningskort?
För att hålla liv i ditt träningssug hela året gäller det att välja gym noga!
Här är checklistan över smarta saker att tänka på innan du betalar tusenlapparna.
Är du taggad att köpa gymkort i höst och komma igång med träningen på riktigt? Välj noga. Vem har inte betalat 6 000 för guldkort på trendgymmet på andra sidan stan, peppat sig dit tre gånger, ledsnat och låtit kortet multna med formen resten av året?
Välj rätt gym så är chansen stor att du verkligen kickar i gång träningen på riktigt.
Priset är så klart viktigt. Ett årskort kan kosta någon tusenlapp - eller en månadslön. Men de stora kedjorna skiljer sig också åt mer än vad du tror vad det gäller utbud, service och villkor.
Så innan du väljer gym, tänk efter vad som är viktigast för dig. Är det läget? Priset? Att det finns nya läckra pass? Bastu? Personlig tränare att boka?
Många gym erbjuder testpass och gratisveckor - passa på och känn efter om det är stället för dig innan du skriver på för ett helt år.

Läget, läget, läget
Det geografiska läget är nummer ett när du väljer gym. Det ska vara lätt att bara svänga förbi och träna. Bäst är att hitta en anläggning i närheten av jobbet. 30 minuters lunchpass är både ett bra brejk och tidseffektiv träning.

Klasser och utrustning
Lika viktigt som läget. Att träna ska vara kul! Tänk efter, hur vill du komma i form?
Skanna alla passcheman - vad går du igång på? Pilates, afrikansk dans, bikramyoga, boxning, stripaerobics, löpklubb, crossfit, volleyboll, vattengympa?
Är gymmet viktigast, jämför utbudet av konditions- och styrkemaskiner. Blir det kö vid löpbanden i rusningstid?
Finns vattenbassäng för dig gillar att simma?

Priset
Det skiljer många tusenlappar för ett årskort mellan de olika gymmen. Billigaste årskorten kan du få för cirka 1 500 kronor. Ett gympakort på Friskis och Svettis Västerås kostar 130 kr/mån med autogiro.
Årskort på de flådigare kedjorna går oftast loss på 4 000-6 500 kronor. Priset för ett årskort på Sats Karlstad är 429 kr/mån inklusive autogiro. Jämför säsongskort, årskort och nischade kort som gäller enbart för träningen du är intresserad av.
Hos många kedjor måste du dessutom bli medlem för att lösa årskort. Avgiften kan vara på allt mellan 50 och 800 kronor. Bra att kolla!
Är du student, arbetslös, senior eller har möjlighet att träna på udda tider? För dig finns det ofta bra rabatter.

Öppettider
Om du vill träna tidiga morgnar, sena kvällar eller på helger får du inte glömma att jämföra öppettiderna! Vissa gym stänger snopet tidigt.

Frysning
Även om tanken är att du ska träna stenhårt hela året kan det vara bra att kolla upp reglerna för så kallad frysning. Ofta får du frysa ditt kort 1-2 gånger, max 30-60 dagar per år. Vissa kedjor kräver intyg på att du är gravid, sjuk eller måste jobba på annan ort.

Personlig tränare
Ett par timmar med gymmets personliga tränare kan vara väl satsade pengar. Prislappen skiljer sig rejält mellan olika gym - tänk in det i totalpriset. På Hagabadet i Göteborg kostar exempelvis en träff 725 kronor jämfört med Friskis & Svettis som tar 100 kronor för en timme med gyminstruktören.

Bonusar
Det finns så klart fler anledningar att älska sitt gym. Som att det ingår barnpassning och instruktörer i gymmet, att du kan bubbla och basta efter passet eller boka massage. Ett fik där du kan äta frukost innan du rusar vidare kan också vara guld värt, eller att du kan träna gratis på systergym när du är ute och reser. Kolla upp vilken service som erbjuds förutom själva träningen.

Friskvårdspeng
Glöm inte att fråga chefen om friskvårdspeng! Ofta betalar arbetsgivaren en årlig peng till din Fetträning.

Min Kommentar: Kommer inom kort..

Inga kommentarer: