26 jan. 2009

GI-kosten kan ge cancer - säger Livsmedlsverket

Livsmedelsverket slår tillbaka i kostdebatten ”Dieten kan ge ökad cancerrisk”

Livsmedelsverket slår nu tillbaka mot kritikerna som menar att deras kostråd är förlegade.- Lågkolhydratdieter riskerar att leda till hjärt- och kärlsjukdomar och även cancerfrekvensen kan öka, säger Ulf Boman, nutritionschef på Livsmedelsverket.
Publicerad 26 jan 2009 12:18 Uppdaterad Mon Jan 26 14:45:29

Nya studier har visat att kost med låg fetthalt, som Livsmedelsverket rekommenderar, inte är så nyttig som man tidigare trott. Flera läkare och forskare har därför kritiserat myndigheten för att man inte ändrar sina kostråd, men nu slår verket tillbaka.
"Ökar cancerrisk"
- Förespråkarna för lågkolhydratdieter syns mycket i media. De bannlyser frukt och fibrer och säger att man kan äta hur mycket fett man vill – inte bara de som vill gå ner i vikt, utan alla. Då måste vi reagera kraftigt. Det finns tunga, vetenskapliga bevis för att det är farligt och riskerar att leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Även cancerfrekvensen kan öka, säger Ulf Bohman, nutritionschef på Livsmedelsverket, i Nyhetsmorgon.

"Fet av fettsnål mat"
Men många är kritiska till Livsmedelsverkets rekommendationer.- Att naturligt, mättat fett skulle vara farligt är en gammal teori som lever kvar. Moderna studier visar ingen som helst nytta av att äta mindre mättat fett, tvärtom visar de att man riskerar att bli fet och sjuk av att äta fettsnål kost, säger läkaren Andreas Eenfeldt.

Naturlig mat?
Han menar att det handlar om att äta naturlig mat som människan har gjort i tusentals år och att Livsmedelsverkets rekommendationer leder till att folk äter mer lightprodukter med mycket tillsatser och socker.- Det är en egen teori att vi levt på smör och grädde och inga fibrer – den dieten kanske är bra på Sydpolen. Vi har levt på olika sätt. Titta hur folk lever runt om i världen och var man har hälsa – Medelhavskost stämmer väl överens med de råd vi ger, säger Ulf Bohman.

Min Kommentar: Jag blir förskräckt av medias sätt att ge rubrik till
en nyhet som denna! GI-kost och äta enligt LCHF-dieten är verkligen inte
samma sak! Livsmedelseverkets kostråd är för gamla och innehåller för
mycket kolhydrater! Nu skriver jag i den mening, att en person behöver gå ner
i vikt och inget annat! Nu är det verkligen dags att vakna upp, LSV!

Vi har personer som äter enligt Medelhavskosten och de mår bra, men vi
får inte glömma personer med fetma och de med diabetes som kan börja
ett nytt liv med att ändra sin kost!

Inga kommentarer: