1 aug. 2009

Ny studie: Ekologisk mat är inte hälsosammare


En studie publicerad i "American Journal of Clinical Nutrition" hävdar att ekologisk mat inte har några närings- eller hälsofördelar jämfört med vanliga livsmedel.Forskare från "London School of Hygiene & Tropical Medicine" säger att folk betalar högre priser för ekologisk mat då den anses hälsosammare. Det har skapat en internationell ekologisk marknad som värderades till 48 miljoner dollar under 2007. Men forskarna har funnit att det inte finns några bevis för att ekologisk mat är bättre ur en hälsosynpunkt.En systematisk genomgång av av 162 vetenskapliga artiklar under de senaste 50 åren visade att det inte finns någon signifikant skillnad mellan ekologisk mat och vanlig mat.

–Vår granskning visar att det för närvarande inte finns några bevis som stöder valet av ekologisk mat framför konventionellt producerad mat utifrån närings- och hälsofördelar. Det finns ett litet antal skillnader i näringsinnehåll men det är osannolikt att det har någon inverkan på folkhälsan, säger Alan Dangour, en av rapportens författare, till Reuters.Försäljningen av ekologiska livsmedel har minskat på vissa marknader, däribland i Storbritannien, sedan lågkonjukturen har tvingat konsumenter att skära ner på sina inköp.

Min Kommentar: Jag tycker det är JÄTTEDÅLIGT av dom som
tar fram dessa olika produkter att lägga ett högre pris.

Min tankegång när jag hör ordet "ekologisk" är att produkter
odlas fram utan onödiga tillsater etc. Näringsvärdet i sig själv
blir ju inte högre, då produkten oldas fram på ett naturligare sätt!

Inga kommentarer: