18 juli 2008

Ät din nöt

Nötter och frön var bannlysta för bantare på 90-talet, då fettsnålt var lika med heligt. Fettbomber som solrosfrön (50 procent fett) i woken och valnötter (62 procent) över fruktsalladen .
Fettet i nötter och frön är nyttigt - omättat fett. Samma som finns i olivolja, avokado och fet fisk.
Nötter och frön har lågt GI. De är dessutom packade med protein, vitaminer och mineraler.

Linfrö Fett: 31 procent.Rika på protein, fibrer, mineraler. Linfrö i bröd gör det saftigare och mer hållbart. Rekommenderat dagsintag: Max 1-2 msk/dag.

Sesamfrö Fett: 50 procent.Mycket protein, innehåller E-vitamin och mineraler, särskilt kalcium och järn. Används ofta i bröd och kakor och i wokrätter.

Solrosfrö Fett: 49,5 procent.Rika på järn, kalium, B- och E-vitaminer. Goda i bröd och frukosträtter, sallader och wok.

Vallmofrö Fett: 45 procent.Innehåller mycket mineraler, som fosfor och järn. Passar bra i bröd och kakor.

Pekannöts Fett: 66 procent.Innehåller bland annat A-vitamin, magnesium, selen. Gott i bakverk och som snacks.

Cashewnöt Fett: 46,5 procent.Innehåller B-vitaminer och mycket mineraler. Passar i wok och sallader.Valnöt Fett: 62 procent.Mineralrik, innehåller A- och E-vitamin. Smakhöjare i både varma rätter och kalla sallader.

Mandel Fett: 52 procent.Packad med fibrer, riboflavin, magnesium, järn, kalcium och E-vitamin. Andelen protein är 20 procent. Passar bra i vegorätter.

Pinjenöt Fett: 68 procent.Full med mineraler och vitaminer. Gott i pastan. Huvudkomponent i pesto.

Hasselnöt Fett: 62,6 procent.En av de fetaste nötterna som bl.a. innehåller järn, kalcium, kalium, magnesium, natrium, selen, zink. God att hacka i råkost- eller fruktsallad.

Inga kommentarer: