27 feb. 2010









Jenny - för naken för gymmet?
MALMÖ. I simhallen Aq-va-kul kan kvinnor numera bada topless. Men en våning ner stoppades Jenny Andersson, 24, när hon visade magen i gymmet Nautilus. - Jag blev tillsagd att ta på mig en T-shirt för att jag var för naken.

I oktober löste Jenny Andersson och hennes sambo årskort på gymmet. En instruktör visade hur redskapen skulle användas och hjälpte henne att ta fram ett träningsprogram.

Instruktören anklagade mig för att vara för naket klädd , säger Jenny Andersson, 24.

Sedan dess har paret tränat här ett par gånger varje vecka.- Jag var klädd likadant första gången och alla andra gånger. Varför har de inte reagerat på min klädsel tidigare, undrar hon.I förrgår kväll kom de som vanligt till gymmet. Jenny Andersson värmde upp på en av motionscyklarna.- Då kom en instruktör och sa att jag måste ta på mig en tröja eftersom "ingen annan gick ju omkring naken och alla killar måste ha tröja på sig". Annars fick jag inte vistas i lokalen.

Arg och kränkt
Hon blev både arg och förvånad. Men framför allt kränkt.- Alla stannade upp och tittade på mig. Jag skämdes grymt.Jenny vägrade och undrade om gymmet plötsligt infört nya regler.- Då gick instruktören i väg och vi trodde att allt var klart. Men hon kom tillbaka efter några minuter och upprepade sig, utan T-shirt måste jag lämna lokalen.
"För allas trivsel"
Enligt Nautilus ordningsregler får besökare inte träna "barfota eller med bar överkropp". Men platschefen Johannes Ekberg kan inte säga om Jenny Andersson bröt mot reglerna när hon bar en topp.- Men vi får utreda det här. Det är inte vår mening att kränka någon. Reglerna är till för allas trivsel.
Min Kommentar: Jenny har i n t e
brytit emot några regler, då hon inte har en
bar överkropp.

24 feb. 2010

Därför kan du inte sluta äta!


Fakta Glukos och Fruktos:
Glukos är den vanligaste monosackariden, (enkla sockerarten), och finns i fri form i många livsmedel, ingår i de vanligaste disackariderna (sammansatta sockerarter) och bygger upp stärkelse och cellulosa. Glukos kallas bland annat dextros, druvsocker och blodsocker.
Fruktos kallas ibland fruktsocker eller levulos och förekommer också i fri form i många livsmedel, framför allt i frukt. Till skillnad från glukos kan fruktos tas upp i kroppen utan närvaro av insulin. Fruktos bidrar inte heller till att insulin frisätts. Fruktos omsätts snabbare än glukos och kan även omvandlas snabbare till triglycerider.
Källa: Livsmedelsverket


Sockerboven som lurar hjärnan
Har du svårt att sluta äta flingor, chokladkex, glass och fruktjuicer?
Inte så märkligt egentligen.
Forskarna har upptäckt att de innehåller en speciell sorts socker som triggar kroppen att bara vilja ha mer. Och mer.
Nu vet vi varför det är så svårt att sluta äta vissa saker.
Den djävulska hemligheten som gör vissa chokladkex och glassorter så oemotståndliga är helt enkelt ett socker som lurar hjärnan att tro att du behöver mer mat.
Istället för att äta en normal portion eller bara ett enda kex så trånar kroppen efter hela paketet – och det är inte din viljestyrka det är fel på, enligt en ny studie, skriver engelska Daily Mail.
Boven i dramat är sockerarterna glukos och fruktos.

Billigare
Det är majssocker som har blivit preparerad med enzymer för att förvandla glukosen till frukos, eller fruktsocker. Detta blandas sedan med glukos från rent majssocker. Eftersom det är billigare än vanligt socker, så används glukos och fruktos allt oftare i processad mat, som till exempel kolsyrad dryck, glass, kakor och yoghurtdrycker.
Ämnet är både billigt och hjälper till att hålla maten fräsch, vilket gör det attraktivt att använda för mattillverkarna, enligt Daily Mail.
Glukos och fruktos finns även i mat som inte är så sött – som flingor och denna mix kan ibland hittas i innehållsförteckningen under namnet high fructose corn syrup eller HFCS.

Djävulens godis
Förutom att det inte är särskilt nyttigt för kroppen så tycks det som om ämnet lurar hjärnan att tro att du behöver mer mat.
Det kan också trigga igång tillväxten av fettcellerna runt hjärta, lever och andra vitala organ och orsaka diabetes, övervikt och hjärtsjukdomar, enligt en ny studie.
I USA kallas glukos och fruktos socker för Djävulens godis och en del tillverkare har genom påtryckning tvingats byta ut ämnet mot vanligt socker.
– Det är fruktosen som bär skulden för att öka vår aptit och för hälsoproblemen, säger doktor Carel Le Roux vid Imperial College London.
– När vi äter vanligt socker släpper vår kropp ifrån sig insulin vilket talar om för hjärnan att vi ätit tillräckligt. Fruktos triggar inte insulinresponsen på samma sätt så hjärnan förstår inte att du är mätt, säger doktor Carel Le Roux.

Min Kommentar: Lite fakta om varför du
bör se till att hitta kost utan socker!!

23 feb. 2010

20 dolda viktfällor

Har du koll på vad du stoppar i dig – egentligen?


Därför går du upp i vikt
Har du bestämt dig för att gå ner i vikt och gömt undan godis, chips och läsk? Även om du är motiverad och hälsomedveten kan det vara lätt att trilla dit.
Här är de 20 vanligaste viktfällorna.

Varierar inte frukost och lunch
Om du alltid äter samma sak till frukost och lunch är risken stor att du börjar förknippa hälsosam mat med tråkig mat. Variera istället de hälsosamma alternativen och pigga gärna upp rätterna med färgglada grönsaker som aubergine och squash.

Du äter för mycket färdig mat
Många frysta färdigrätter innehåller för mycket salt och fett. Att äta fryst mat en gång i veckan går bra, men kom ihåg att komplettera med grönsaker och frukt.

Du väljer juice i stället för frukt
Färsk frukt innehåller fler vitaminer och mycket mindre socker än köpt juice. Dessutom ger det mer mättnadskänsla att äta en apelsin än att dricka ett glas juice.

Du äter inte fisk
Fisk innehåller flera nyttiga ämnen, bland annat omega 3-fettsyror som motverkar hjärtattacker.

Du undviker efterrätter
Hoppar du ofta över efterrätten och känner dig både deprimerad och sockersugen efteråt? Unna dig lite sött ibland. Det är bättre att ta en liten bit godis då och då än att vräka i sig flera kilo en gång i månaden.

Du äter för lite fett
30 procent av det dagliga kaloriintaget ska vara fett. Fett i rätt mängd är nyttigt.


Du äter för stora portioner
Ofta är portionerna alldeles för stora på restauranger. Och risken är att du äter upp allt som serveras på tallriken. Be kyparen om en halv portion.

Du dricker lunch
Om du inte gör det för ofta går det bra att ersätta lunchen med energidryck. Vanlig mat är dock bäst för kroppen. Dessutom ökar mättnadskänslan när vi tuggar i oss mat.

Du äter mycket sås till maten
Förutom att tänka på vad du äter, är det också viktigt att vara uppmärksam på hur maten är tillagad och vad du äter till. Restaurangmat är ofta lagad med feta oljor och mycket smör. Såser är ofta betydligt fetare än vad man tror. Beställ mat med såsen vid sidan om.

Du tror att du kan äta massor
Även om du tränar mycket är det inte bra att äta för mycket. Risken är att du inte förbränner tillräckligt med kalorier och då ger träningen kanske inte resultat.

Du dricker för lite vatten
Om du dricker för lite vatten kan du bli uttorkad. Risken är också stor att du förväxlar törst med godissug.

Du äter sockerfritt godis
Var vaksam på vad sockerfritt godis egentligen innehåller. Även om godisbitarna saknar socker, kan de innehålla mycket kalorier.

Du sätter upp för höga mål
Det är inte bra att sätta upp omöjliga mål. Uppmuntra dig själv, och var glad över de kilon som du går ner, i stället för att deppa över de du inte går ner.

Du undviker smör men inte olja
Både en matsked smör och en matsked olja innehåller över 100 kalorier. Visserligen är olivolja något nyttigare än smör men det viktiga är att inte få i sig för mycket fett.

Du äter för fort
Det tar ungefär 20 minuter att känna sig mätt när man äter. Genom att äta långsamt kan du vara uppmärksam på när magen känner sig full.

Du dricker färdig juice
Se upp för drycker som kallar sig för "fruktcocktail" eller "juicedrink". Ofta innehåller de bara sockrad fruktsaft. Välj juicer som lovar 100 procent outblandad fruktjuice.

Du har slutat äta snacks
Att småäta nyttiga snacks ger både mättnadskänsla och tillfredställelse. Det minskar också risken för att du överäter annan mat. Nyttiga snacks kan till exempel vara gurk- och morotsstavar med yoghurtdipp.

Du äter sorbet – inte yoghurt
Sorbet innehåller lika många kalorier som fryst yoghurt, men saknar det nyttiga kalciumet.

Du äter för få kalorier
Att bara äta 800 kalorier om dagen är för lite. Kroppen behöver omkring 1300 kalorier för att hålla igång de livsuppehållande organen. Om du äter för lite är risken stor att kroppen ställer in sig på svält och vikten förblir densamma.

Min Kommentar: Lite allmäna tips, som
kan vara bra att veta och ha i din närhet!

21 feb. 2010

Världens bästa mat
Listan till ett längre liv

Här är den – topplistan över maten som ger dig ett längre och friskare liv!
Det är den ledande näringsforskaren Gary Williamson, professor i funktionell mat vid Leeds university, som listat maten som ”är essentiell
för din livslängd”.


De 20 utvalda livsmedlen är fullproppade med polyfenoler, antioxidanter som saktar ner åldrandet och skyddar mot genetiska risksjukdomar som cancer och hjärtbesvär. Och till vår stora glädje har kaffe och mörk choklad lyckats ta sig in på listan över livsnödvändiga nyttigheter!
1. Äpplen
2. Björnbär
3. Svart te
4. Blåbär
5. Broccoli
6. Fullkornsflingor
7. Körsbär
8. Körsbärstomater
9. Kaffe
10. Tranbär
11. Mörk choklad
12. Grönt te
13. Apelsiner
14. Persikor
15. Plommon
16. Hallon
17. Röda vindruvor
18. Rödlök
19. Spenat
20. Jordgubbar

Min Kommentar: En hel del av dessa läckerheter
kan du lätt se till att äta några gånger i veckan..
Alla drömmer vi om att förnya garderoben och många av oss kan faktiskt tänka sig en helt ny garderob i en storlek mindre så här efter allt jul- och nyårsfestande. Det är fullt möjligt med vår billiga smalmatsplan.
Smarta tips för en billig viktnedgång:


Ät fiberhavregrynsgröt med linfrön och några hackade katrinplommon + ett ägg på morgonen. Det är en billig fiberrik frukost som även ger antioxidanter och lite omega-3 fett.

Pålägg är dyrt. Äter du gröt slipper du den kostnaden. Naturell yoghurt med en bra müsli är också billigt och bra. Hoummus är ett utmärkt och billigt pålägg. Mosad avokado, blandat med kesella, örter, vitlök räcker till många mackor men håller inte så länge, max 2 dagar.

Bästa och billigaste mellanmålet är en frukt plus något som ger protein exempelvis lite osaltade nötter eller mandel (som ofta reas ut efter nyår). Lite naturell yoghurt kan också funka med hackad torkad frukt och pumpafrön.

Blir du sugen på något senare på kvällen är det smartast att äta något som inte höjer blodsockret, annars ökar fettinlagringen under natten. Ett kokt ägg och lite grönsaksplock plus några oliver funkar bra. En avokado fylld med keso och skinka eller tonfisksallad. Har du ont om tid är en näve nötter en bra nödlösning.

Satsa på att göra sallad av vitkål och morötter istället för sallad. Det är mycket billigare och ger mer fibrer och vitaminer. En pizzasallad håller sig i flera dagar.
Blötlägg och koka massor av olika bönor och linser. Gör allt på en gång och frys in i små påsar, som du sedan kan använda i sallader, soppor, grytor, salsa eller mosa ihop till en hoummus.

Gör en jättesats tomatsås som du fryser in i portionspåsar. Den kan användas till pastasås, grytbas eller utspädd till soppa.

Köp massor av frysta grönsaker i storpack. Det är riktigt billigt och bra mat som kan användas till grytor, soppor, pastasås, gratäng och som tillbehör till maten. Även frysta bär i storpack kan vara billigt, perfekt till yoghurt, gröt och dessert.

Kött är ofta dyrt. Ät mycket billig fisk istället. Exempelvis fryst sej och färsk strömming är nyttigt och gott. Om du ändå vill ha kött är det smart att köpa framdelskött, exemepelvis högrev, som blir gott i en gryta. Gör mycket och frys in.

Helstek en kyckling till fest. Krydda med valfria kryddor plus salt och stek i 170 grader, 1,5 timme i en form med ca 1 cm vatten och 1 hönsbuljongtärning. Först med bröstsidan uppåt och efter halva tiden vänds kycklingen med bröstfiléerna nedåt för att bevara köttsaft. Den blir otroligt saftig och god. Servera med ugnstekta rotfrukter. Kolla även in den billiga trerättersmenyn i högerspalten.

Helstek en lax, ett till festtips. Passa på att köpa den på extrapris och gör en billig dinkelsallad till med haricot vertes och lök. Servera med en gräddfilssås smaksatt med vitlök, dill, salt och peppar.

Gör desserter med äpplen, päron, havregrädde, nötter, kokos, havregryn, mörk choklad. Inte jättedyrt och kan bli många olika sorters efterrätter. Exempelvis en chokladpannacotta gjord på havregrädde, äppelpaj med havregrynstäcke, stekta päron med rostade nötter, små chokladbollar med kokos, en klick glass till i lagom mängd.

Drycker är dyrt, en riktig kalori och pengafälla. Satsa på vanligt vatten men lyxa till det med citron, lime eller gurkskivor. Grönt te kan du gärna dricka 3 gånger per dag. Det kan underlätta viktnedgången en aning.
Smal meny för hela veckan Från Viktklubben

Torsk och räkor i ajvarsås, 502 kcal.

Spenatfyllda tortillas, 500 kcal.

Kristinas sjömansbiff, 498 kcal.

Quorn och spenat i pitabröd, 467 kcal.

Lammkotletter i apelsin- och konjaksås, 460 kcal.

Spenatfylld cannelloni, 478 kcal.

Kokt blomkål med skinksås, 494 kcal.
Tänk på det här!
Den här menyn är anpassad efter en 39-årig kvinna som är 170 cm lång och väger 85 kilo. Hon rör sig en del på jobbet och motionerar mellan fyra och sex timmar varje vecka. För att gå ner fem kilo på fem veckor behöver hon äta omkring 1 400 kalorier (kcal) om dagen. Tänk på att du som motionerar mer också kan äta fler kalorier – och ändå gå ner lika mycket!
På viktklubb.se kan du få en skräddarsydd meny anpassad efter dina förutsättningar och mål.

Måndag
FRUKOST
Päron och ingefärafrukost (373 kcal) 1 portion
Du behöver:
2 dl filmjölk
1 päron i tärningar
Ingefära
1 tsk brun farin
1 skiva 17%-ig ost
1 skiva fiberfranska
1 tomat i skivor
1 skiva kokt kalkonkött
1 delikatessknäcke
1 kiwi i skivor
Kaffe eller te
Gör så här: Häll upp fil i en djup tallrik. Strö på päron, ingefära och brun farin. Lägg en ostskiva på en skiva bröd. Toppa med tomatskivor. Lägg en skiva kalkonkött på ett delikatessknäcke. Lägg på en kiwi skuren i skivor. Kaffe eller te till.

LUNCH
Lammkotletter i apelsin- och konjakssås (1 portion = 460 kcal) 4 portioner
Du behöver:
400 gram lammkotlett med fettet bortskuret
2 msk margarin
Salt och peppar
100 gram morötter i tärningar
1 msk koncentrerad tomatpuré
1 tsk fänkålsfrö
0,5 msk vetemjöl
1 dl pressad apelsin
3 dl vatten
0,5 st köttbuljongtärning
2 msk konjak
1 tsk socker
Potatis:
800 gram potatis i tjocka skivor
1 röd chilifrukt, finhackad
3 klyftor vitlök, pressade
2 msk olivolja
Sallad:
150 gram blandad sallad
200 gram tomat i skivor
200 gram gurka i skivor
100 gram champinjoner i skivor
Gör så här: Stek kotletterna i hälften av margarinet. De ska bara få färg. Salta och peppra. Ta upp köttet och lägg det åt sidan. Stek lök och morot i resten av margarinet. Rör ner tomatpuré, fänkålsfrö, mjöl, pressad apelsin och slutligen vatten och buljongtärning. Låt såsen koka ihop i 5 minuter.
Lägg tillbaka köttet samtidigt som du smakar av med konjak och socker. Låt kotletterna koka färdigt i såsen. Stek potatis, chili och vitlök i olja i en stekpanna. Salta. Lägg potatisen i en ugnsfast form och stek dem färdigt i ugnen, 225 grader, i ca 30 minuter. Servera med sallad gjord på blandade salladsblad, tomat, gurka och champinjoner.

MELLANMÅL
100 gram vindruvor (74 kcal)
MIDDAG
Kokt blomkål med skinksås (1 portion = 494 kcal) 4 portioner
Du behöver:
1,5 kg blomkål
Skinksås:
200 gram purjolök i fina ringar
1,5 msk margarin
200 gram rökt skinka i tärningar
2 msk vetemjöl
4 dl mellanmjölk
Salt och peppar

Sallad:
4 kiwi i skivor
400 gram honungsmelon i kulor eller tärningar
2 äpplen i tärningar
100 gram rucola-sallad
50 gram chèvre
4 skivor grovt lantbröd
Gör så här: Ta bort blasten på blomkålen. Dela den i buketter. Koka blomkålen tills den är mjuk, känn efter med en gaffel.
Gör under tiden skinksåsen: Fräs purjolök i margarin i en kastrull. Se upp så att purjolöken inte bränns vid, det är lätt hänt! Tillsätt rökt skinka. Strö över mjöl. Rör med en trägaffel.
Späd såsen med mjölk och låt den koka i 5 minuter. Salta och peppra.
Servera den varma blomkålen med skinksås och sallad gjord på kiwi, melon, äpple, ruccola och chèvre. Ät ett gott bröd till.
MÅNDAG, sammanlagt: 1401 kcal

Tisdag
FRUKOST
Filfrukost (361 kcal) 1 portion
Du behöver:
2 dl fil
2 msk hallonsylt
1 husman knäckebröd
1 skiva kalkonkött
1 skiva fullkornsbröd
1 tomat
1 apelsin
Kaffe eller te
Gör så här: Häll upp fil, tillsätt sylt och smulat knäckebröd. Lägg en skiva kalkonkött och tomat på fullkornsbröd. Ät en apelsin till. Drick kaffe eller te.

LUNCH
Smakrik kalops (1 portion = 530 kcal) 4 portioner
Du behöver:
500 gram grytbitar av nöt
2 msk margarin
Salt och peppar
2 msk vetemjöl
10 kryddpepparkorn
3 lagerblad
4 dl vatten
6 dl vatten
1/2 st köttbuljongtärning
50 gram gul lök
3 morötter
1 tsk socker
1 msk kinesisk sojasås
Tillbehör:
250 gram broccoli
Inlagda rödbetor
1 kg potatis
Gör så här: Dela grytbitarna en gång. Stek dem i en stekgryta, 1/3 åt gången. Salta och peppra. Strö över vetemjöl. Rör och tillsätt därefter pepparkorn, lagerblad, vatten och buljong. Låt koka i en timme.
Tillsätt lök skuren i klyftor samt morötter skurna i stora bitar. Låt koka tills köttet är mört, ca 20–30 minuter. Smaka av med socker, soja och ev mer salt och peppar. Servera med broccoli, rödbetor och kokt potatis.

MELLANMÅL
100 gram nätmelon (36 kcal)
MIDDAG
Macka med ishavsrom och potatissallad (1 portion = 501 kcal) 4 portioner
Du behöver:
1 kg potatis (fast sort)
2 dl matlagningsyoghurt
2 msk majonnäs, 80 % fett
100 gram ishavsrom
1 grovt rivet äpple
100 gram fint hackad purjolök
2 msk finhackad färsk koriander
Salt och peppar
4 ägg
4 skivor grovt vete- och rågbröd
100 gram rucolasallad
250 gram cocktailtomater
Gör så här: Koka potatisen. Låt den svalna. Blanda ner matlagningsyoghurt, majonnäs, ishavsrom, äpple, purjolök och koriander. Smaka av med salt och peppar. Koka äggen och låt dem kallna.
Lägg salladen på fyra skivor grovt bröd. Toppa med äggskivor.
Servera med rucola och cocktailtomater.
TISDAG, sammanlagt: 1428 kcal

Onsdag
FRUKOST
Vällingfrukost (385 kcal) 1 portion
Du behöver:
2 dl välling
10 gram isbergssallad
50 gram rallarhalvor
1 skiva rökt skinka
1 skiva röd lök
1 skiva 10%-ig ost
25 gram paprika skuren i ringar
1 skiva grovt vete- och rågbröd
Kaffe eller te
Gör så här:
Värm vällingen. Lägg salladsblad, skinka och rödlök på en skiva rågbröd. Lägg en skiva ost och några paprikaringar på en skiva grovt bröd. Drick kaffe eller te till.

LUNCH
Pasta med parma och soltorkade tomater (1 portion = 452 kcal) 4 portioner
Du behöver:
50 gram soltorkade tomater
100 gram finhackad rödlök
200 gram finskuren lufttorkad parmaskinka
1 msk margarin
1 dl hönsbuljong
1 msk balsamvinäger
100 gram ädelost
1 dl finhackad basilika
1 dl finhackad bladpersilja
4 msk lätt crème fraiche
240 gram pasta
Sallad:
12 rädisor
1 paprika
1 dl finhackad purjolök
100 gram isbergssallad
Gör så här:
Skölj de soltorkade tomaterna i kallt vatten. Koka dem i lite vatten i 10 minuter. Skär dem i små bitar. Fräs lök och skinka i en stekpanna. Häll på buljong och balsamvinäger och låt vätskan koka in. Tillsätt de soltorkade tomaterna, grönmögelosten, basilikan, persiljan och creme fraichen. Blanda med pastan. Servera med sallad.
MELLANMÅL
Ett äpple (70 kcal)

MIDDAG
Spenatfylld cannelloni (1 portion = 478 kcal) 4 portioner
Du behöver:
Spenat:
400 gram hackad spenat
250 gram keso
40 gram riven 17%-ig ost
100 gram rökt skinka
Salt och peppar
Tomatsås:
200 gram gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk olivolja
4 dl krossade tomater
1 lagerblad
1 tsk oregano
1 tsk socker
Salt och peppar
200 gram färska lasagneplattor
40 gram riven 17%-ig ost
Råkost:
200 gram grovrivna morötter
150 gram finstrimlad vitkål
1 msk olivolja
Några droppar citron
Italiensk salladskrydda
Gör så här:
Tina spenaten i en kastrull och låt det mesta av vätskan koka bort. Det tar 10–15 minuter. Tillsätt keso, ost, skinka skuren i tärningar, salt och peppar till den avsvalnade spenaten.
Tomatsås: Hacka all lök och fräs den i oljan i en kastrull. Tillsätt tomater, lagerblad, oregano, socker, salt och peppar och låt koka i 5–10 minuter.
Fyll cannellonirören med spenatfyllningen. Lägg rören med fyllningen i en smord form. Häll tomatsåsen över och avsluta med riven ost. Stek i 225 grader i 20–30 minuter, beroende på om pastan är färsk eller torkad. Servera med råkost.
ONSDAG, sammanlagt: 1385 kcal

Torsdag
FRUKOST
Kanelfrukost (409 kcal) 1 portion
Du behöver:
2 dl filmjölk
1 msk vetekli
1 tsk kanel
1 tsk socker
0,5 ägg
1 tsk rökt kaviar
1 skiva fullkornsbröd
10 gram finhackad röd lök
4 msk keso
2 riskakor
1 st kiwi
Kaffe eller te
Gör så här: Häll upp filen, strö på vetekli, kanel och socker. Koka ägget. Mosa det med kaviar och bred röran på en skiva fullkornsbröd. Strö på finhackad rödlök. Fördela keson på två riskakor. Skiva kiwin och lägg den ovanpå. Drick kaffe eller te.
LUNCH
Provençalsk potatiskaka med bacon (1 portion = 488 kcal) 4 portioner
Du behöver:
1 kg potatis i skivor
75 gram finhackad gul lök
2,5 dl mellanmjölk
2 ägg
2 tsk timjan
Salt och peppar
200 gram tomat i skivor
50 gram grovt riven färsk parmesan
140 gram bacon i bitar
Råkost:
300 gram grovt rivna morötter
1 apelsin i bitar
Gör så här: Varva potatis och lök i en smord ugnsfast form. Vispa ihop mjölk, ägg, timjan, salt och peppar. Häll äggstanningen över potatisen. Sätt in gratängen i ugnen på 225 grader. Ta ut den efter 20 minuter. Lägg på tomatskivor och riven parmesan. Sätt in gratängen i ytterligare 20 minuter. Servera med stekt bacon och råkost.
MELLANMÅL
En kiwi (31 kcal)
MIDDAG
Fisk under citron- och mandeltäcke (1 portion = 459 kcal) 4 portioner
Du behöver:
400 gram hokifilé
0,5 dl vitt matlagningsvin
0,25 st fiskbuljongtärning
1 msk finrivet citronskal
25 gram hackad sötmandel
20 gram riven parmesanost (torkad)
0,5 dl finhackad bladpersilja
Potatismos:
1 kg potatis
80 gram färsk spenat
1 klyfta vitlök, finhackad
2 msk smör eller margarin
1,5 dl mellanmjölk
Salt och peppar
200 gram morötter i hyvlade skivor
8 svarta oliver
Gör så här: Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Häll på matlagningsvinet och smula över buljongen. Stek i 15 minuter i 225 grader. Blanda citron, mandel, parmesan och persilja och strö det på fisken. Stek i ytterligare 5 minuter.
Potatismos: Skala och koka potatisen tills den är mjuk. Fräs spenat och vitlök i hälften av smöret i en stekpanna. Tillsätt spenat, vitlök, resten av smöret, mjölk, salt och peppar. Kör med en elvisp till ett lagom fast mos. Koka morötterna i lättsaltat vatten i 2–3 minuter. Häll av vattnet och blanda ner oliverna.
TORSDAG, sammanlagt: 1387 kcal

Fredag
FRUKOST
Müslifrukost (390 kcal) 1 portion
Du behöver:
0,5 dl keso
0,5 avokado
0,5 tomat
1 skiva fullkornsbröd
1 port müsli
2 dl mellanmjölk
Kaffe eller te
Gör så här: Blanda keso och avokado. Lägg röran och tomaten skuren i skivor på fullkornsbrödet. Servera müslin tillsammans med mjölk. Drick kaffe eller te.

LUNCH
Spenatfyllda tortillas (1 portion = 500 kcal) 4 portioner
Du behöver:
400 gram fryst bladspenat
500 gram keso fetaoliv
1 msk finhackad färsk mynta
Salt och peppar
8 tortillas
70 gram riven 17%-ig ost
Sallad:
150 gram blandad sallad
1 mango i skivor
1 röd paprika i bitar
Gör så här: Tina spenaten sakta i en kastrull på spisen. Låt det mesta av vätskan koka bort. Låt spenaten svalna något. Tillsätt keso, mynta, salt och peppar. Fördela röran på bröden. Rulla ihop dem och lägg i en smord form. Strö på riven ost. Gratinera i 250 grader i 5 minuter. Servera med sallad.

MELLANMÅL
Papaya med lime (27 kcal) 1 portion
Du behöver:
1 papaya
1 lime
Gör så här: Skär papayan och limen i klyftor. Pilla ur kärnorna innan servering och pressa lime över.

MIDDAG
Het saffran- och fisksoppa (1 portion = 485 kcal) 4 portioner
Du behöver:
100 gram finhackad gul lök
2 klyftor vitlök, pressade
1 pkt saffran
1 finhackad chilifrukt
3 msk olivolja
200 gram morötter i tärningar
500 gram potatis i tärningar
150 gram palsternacka i tärningar
1,2 l vatten
1 fiskbuljongtärning
1 hönsbuljongtärning
2 msk chilisås av ketchuptyp
400 gram kolja, torsk el likn
200 gram skalade räkor
4 skivor fullkornsbröd
Gör så här: Fräs lök, vitlök, saffran och chilifrukt i mycket olivolja. Tillsätt morötter, potatis, palsternacka, vatten, buljongtärningar och chilisås. Låt soppan koka tills rotfrukterna är mjuka, ca 15–20 minuter.
Skär fisken i tärningar. Tillsätt fisken och låt den sjuda med i några minuter. Rör ner räkorna som bara ska bli varma. Servera med bröd.
FREDAG, sammanlagt: 1402 kcal

Lördag
FRUKOST
Rabarberfrukost (354 kcal)
Du behöver:
2 dl rabarber- och vaniljyoghurt
2 msk keso pesto
1 skiva fullkornsbröd, ev glutenfritt
40 gram rättika i skivor
1 msk kesella 10 %
1 husmans knäckebröd
1 skiva rökt skinka
10 gram solrosskott
1 apelsin
Kaffe eller te
Gör så här: Häll upp yoghurt. Lägg keso och skivad rättika på en skiva fullkornsbröd. Bred kesella på en knäckemacka. Lägg på skinka och solrosskott. Servera en tapelsin till. Drick kaffe eller te.

LUNCH
Torsk och räkor i ajvarsås (1 portion = 502 kcal) 4 portioner
Du behöver:
2,5 dl matlagningsgrädde
0,5 dl ajvar relish
2 klyftor vitlök, pressade
0,5 st hönsbuljongtärning
500 gram torsk
200 gram skalade räkor
0,5 dl finhackad koriander
1 kg potatis
Sallad:
2 kiwi i bitar
1 mango i tärningar
100 gram blandad sallad
Gör så här: Koka ihop matlagningsgrädde, ajvar relish, vitlök och buljongtärning i en kastrull. Skär fisken i stora bitar. Lägg i fisken i såsen och låt den sjuda med i fem minuter.
Avsluta med att röra ner räkor och koriander. Servera fisken med kokt pressad potatis och sallad.

MELLANMÅL
Gubbröra på knäckebröd (1 portion = 44 kcal) 4 portioner
Du behöver:
0,5 finhackad gul lök
1 hårdkokt ägg
20 gram finhackad ansjovis
0,3 msk gräddfil
0,2 dl finhackad dill
Salt och peppar
1,5 bit Leksandsbröd
Dill
Gör så här: Blanda lök, ägg, ansjovis, gräddfil, dill, salt och peppar. Bryt brödet i bitar. Lägg på en klick av gubbröran på varje. Toppa med en dillkvist.

MIDDAG
Kristinas Sjömansbiff (1 portion = 498 kcal) 4 portioner
Du behöver:
200 gram gul lök i skivor
500 gram innanlår i skivor
2 msk margarin, gärna flytande
Salt och peppar
1 kg potatis i skivor
6 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
2,5 dl lättöl
3 lagerblad
1 tsk timjan
2 msk persilja
12 rädisor
4 skivor grovt lantbröd
Gör så här: Stek lök och innanlår i margarin i en stekpanna. Salta och peppra. Varva lök, kött och potatis i en gryta. Slå på vatten, buljongtärningar, lättöl, lagerblad och timjan. Låt grytan koka under lock i närmare en timme. Strö över finhackad persilja. Servera med rädisor och grovt bröd.
LÖRDAG, sammanlagt: 1398 kcal

Söndag
FRUKOST
Blåbärsfrukost (362 kcal) 1 portion
Du behöver:
200 gramfilmjölk
1 dl blåbär
2 tsk honung
10 gram böcklingpastej
1 skiva grovt vete- och rågbröd
10 gram isbergssallad
1 apelsin
Kaffe eller te
Gör så här: Mixa filmjölk, blåbär och honung med hjälp av en mixerstav. Häll upp i ett glas. Bred ett lager böcklingpastej på en skiva grovt bröd. Lägg på salladsblad. Ät en apelsin till. Drick kaffe eller te till.

LUNCH
Quorn och spenat i pitabröd (1 portion = 467 kcal) 4 portioner
Du behöver:
300 gram quornbitar
2 klyftor vitlök, pressade
2 msk olivolja
150 gram spenat
300 gram strimlad vitkål
Salt
2 msk sesamfrön
Wasabisås:
2 dl kesella 10 %
1 msk Wasabi
Salt och peppar
0,5 krm socker
4 pitabröd
Gör så här: Stek quorn och vitlök i olja. Tillsätt spenat och vitkål som får fräsa med i någon minut. Salta och strö på sesamfrö. Blanda kesella, wasabi, salt, peppar och en gnutta socker till en sås. Servera allt i ett stort pitabröd.

MELLANMÅL
Ett päron (59 kcal)
MIDDAG
Laxfilé under ädelosttäcke med balsamgrönsaker (1 portion = 520 kcal) 4 portioner
Du behöver:
400 gram laxfilé
100 gram ädelost
100 gram finhackad gul lök
1 fänkål i tunna skivor
300 gram squash i tunna skivor
2 morötter i slantar
1 röd paprika i bitar
1 msk olivolja
Salt och peppar
3 msk balsamvinäger
800 gram potatis
Gör så här: Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Skär osten i tunna skivor och lägg ovanpå fisken. Fräs löken i olja i en stekpanna. Rör ner fänkål, squash, morötter och paprika och låt det fräsa med i några minuter. Salta och peppra. Slå på vinäger. Lägg grönsakerna runt fisken. Stek i 225 grader i cirka 12–15 minuter.
Servera med kokt potatis.
SÖNDAG, sammanlagt: 1408 kcal

Min Kommentar: Många tips till er som inte vet
vad ni ska äta.
Sant och falskt om fettförbränning


Har du koll?
Chili, kanel, bastubad – metoderna för högre fettförbränning är många. Vilka fungerar egentligen? Läkare Yvonne Linné ger klarhet i frågan.

”Äppelcidervinäger ökar förbränningen”
Falskt!
Det finns ingen vetenskaplig bevisning för att äppelcidervinäger påverkar förbränningen på något positivt sätt.

”Ätardagar ökar förbränningen”
Falskt
! Det stämmer inte. Äter du mer än du gör av med går du upp i vikt.

”Jag förbränner mer om jag badar bastu”
Falskt!
Nej, du förbränner ingenting extra på att bada bastu. Att du svettas på grund av yttre hetta ger ingen kaloriförbrukning utöver den du har annars när du sitter still.

”Vissa livsmedel, som till exempel senap och chili höjer förbränningen? ”
Sant! Det finns en del studier som stödjer det. Frågan är hur mycket som behövs för att det ska vara märkbart. Det vet man för lite om. Ät senap och chili för att det är gott, inte för att öka din förbränning.

”Förbränningen ökar när man fryser”
Sant! Men det är marginellt och inget som gör någon egentlig skillnad. Det är ingen idé att gå runt att frysa i tron om att det ska ge positiva effekter på vikten.

Fakta: Viktklubben

Min Kommentar: Viktklubben har i denna text tagit
upp olika saker som är falska och sanningenliga! Kom ihåg
att viktklubben skriver texten i syfte att säga vad som fungerar
eller ej, när det gäller förbränning.

Jag vill gå ytterligare ett steg och förklara vad som gäller:

Äppelcidervinäger kan du ha på dina kolhydrater för
få sänkt GI-värde.

Ätardagar tillhör eliten bland styrke/tungdlyftare
och kroppsbyggare!

Bastu är en bra element till förbränningsträning
men just efter ett konditionpass är det skönt att
ha en lugn och varm stund. Elitidrottare använder
bastun att gå ner några hekto.

Bättre förbränning då du fryser är sant
på så sätt att du tränar utomhus och ger allt du har
under hela konditionspasset. Viktklubben har inte
förklarat sig, tycker jag. Elitidrottare från olika ställen
i Asien är de bästa i världen inom sin sport och använder
sig av detta sätt att träna.

20 feb. 2010






Kostdoktorn och

Vice ordf för DRF i debatt:


Kostdoktorn säger:



Dietister, anekdoter och vetenskap
Uppdaterad 100220
Jag fick svar från Lena Ljungkrona-Falk, vice ordf för DRF, angående deras varningar för lågkolhydratkost.
Detta är för viktigt för att hålla på med pajkastning, precis som Ljungkrona-Falk säger. Jag hoppas att vi kan hålla nivån högre. Låt oss höra vad hon har att säga:


Kommentar från Lena Ljungkrona-Falk
Låt oss slå fast från början att en del mår bra på LCHF-kost, andra gör det inte. Därefter vill jag säga: – Är det inte dags att vi slutar med den här ”pajkastningsretoriken” och försöker ha en mer sansad ton oss emellan? Skippa den ständiga diskussionen om att alla andra har fel och att ni som förespråkar LCHF har rätt. Det hör inte hemma i den vetenskapliga dialogen.
Nu till själva artikeln i Dagens Medicin :

DRF har med väldigt enkla medel, utifrån ett enkätunderlag samlat in uppgifter från kollegor i landet som fått remisser på patienter som av olika anledningar haft olika typer av biverkningar efter att ha prövat LCHF under olika lång tid. Det är alltså inga anekdoter utan ”erfarenheter från riktiga människor” . På enkäten fylls följande uppgifter i (om de fanns tillgängliga på remissen eller via journalen); Datum, ålder, kön, blodfetter före och efter LCHF, andra provsvar, hur blodfetterna upptäcktes, aktuell vikt och BMI, ev viktnedgång/uppgång, ev vilken typ av diabetes och om diabetesläget förändrats, hur lång tid m LCHF, bedömd andel kolhydrat och fett, hur patienten fått information om LCHF, om patienten haft biverkningar och i så fall vilka, i vilken typ av verksamhet som dietisten arbetat i och slutligen om det finns något övrigt att tillägga.
Vi är väl medvetna om och har öppet redovisat att vi inte kan visa på några kausala samband. Detta är en insamling och kartläggning av olika patientfall och ingen vetenskaplig studie.
Det har aldrig tidigare gjorts någon strukturerad insamling eller redovisningar av eventuella biverkningar av LCHF-kosten som vi känner till. Tvärtom framställs LCHF-kosten som något som ger enbart positiva effekter. Det är tänkbart och troligt att de patienter som av olika anledningar inte mått bra av av LCHF-kost känner sig misslyckade eller besvikna och därför heller inte meddelat det via t ex olika bloggar. Det är inte konstigare att utebli från att blogga än att utebli från ett läkar- eller dietistbesök om man inte känner sig nöjd. Alla vi som arbetar med patientverksamhet råkar ut för uteblivna besök eller återbud. Skillnaden på en blogg är att det inte framkommer eftersom det personliga mötet inte finns. Om behandling skall ske via bloggar eller hemsidor eller hemsidor bör säkra system skapas för det. Det finns redan nätbaserade och utvärderade självhjälpssystem vid t ex ätstörningar, rökavvänjning, sömnstörningar eller hjälp till viktminskning med återkoppling från aktuell profession.
DRF anser att det vore ett tjänstefel av oss att inte lyfta fram biverkningar av LCHF-kosten. Det är också ur patientsäkerhetsperspektiv vi gjort det och kommer fortsätta samla in dessa patientfall eftersom ingen annan gör det. Av den anledningen tror vi inte heller att våra medlemmar suckar åt sin ledning och jag själv undrar i alla fall vem eller vilka det är som stoppar huvudet i sanden?
Med anledning av de personliga påhopp om min övervikt som jag läser om på Kostdoktorns hemsida kan jag meddela att den beror på att jag ätit cortison och antiinflammatorisk medicin sedan 1993 pga av Bechets syndrom (en reumatisk sjukdom). Det är något jag fått lära mig leva med och jag kan bara beklaga den människosyn en del har. Det skulle inte heller förvåna mig om någon säger att jag skulle bli av med den om jag åt LCHF-kost, men då vill jag se en vetenskaplig studie på det först.
Lena Ljungkrona-FalkV.ordf, DRF

Svar
Hej Lena!
Låt mig först säga att jag beklagar onödiga påhopp i kommentarerna från läsare angående din övervikt. Jag använder din bild från DRFs hemsida, den enda jag har. Din vikt är inte vad diskussionen bör handla om. Jag hoppas vi kan höja oss till ett högre plan.
Jag är däremot beklämd över den bristande vetenskaplighet som DRF gett prov på i sitt nya pressmeddelande. Enstaka anekdotiska biverkningar duger naturligtvis inte som en ursäkt att ignorera alla vetenskapliga studier på lågkolhydratkost. Jag är dessutom förbluffad över din skiljedragning ovan mellan ”anekdoter” och ”erfarenheter från människor”.
Att förneka existensen av ett antal stora randomiserade studier på striktare lågkolhydratkost som DRF gör i sitt pressmeddelande får inte dessa studier (referenser nedan) att försvinna. Det visar tyvärr bara att ni inte läst vetenskapen på området.
Låt oss båda ta till oss vad modern vetenskap visar, i förhoppning om att framöver bättre kunna hjälpa personer med övervikt och diabetes. Kan vi inte vara överens om den saken?
Jag hoppas vi kan ha en fortsatt konstruktiv dialog på området.
MvhAndreas Eenfeldt




Min Kommentar: Kosten i våra liv är viktigare än

vad vi kan ana! Det är därför jätte viktigt att framhålla

att EN INDIVIDUELL KOSTHÅLLING kan hjälpa

istället för att stjälpa. Vilken kost just du, läsare ska

äta får vi hjälpas åt att reda ut..kanske Lchf, Gi eller

annat special kost.

Personliga påhopp av slag som finns i texten tillhör en

grupp som verkar att svårt i livet för övrigt och behöver

hjälp att förstå att vi alla är olika och ingen ska

behandlas annorlunda.


Rickard Bengtsson, Rörelsehindrad Strongman

och rådgivare inom kost & Träning

18 feb. 2010






Skaldjur hjälper mot smärta


LONDON. Skaldjur och två gånger femton minuters promenad. Där har du medicinen som lindrar smärta och stelhet från ledförslitning, så kallad artros, med hälften inom ett halvår, skriver Daily Mail.
Tidigare studier har visat att både glukosaminpiller (tillverkat av skaldjur) och måttlig motion var för sig lindrar artros. Men en unik australiensisk studie visar nu att kombinationen är att föredra. Förutom smärtlindring upplevde patienterna också mindre oro.
Min Kommentar: Se till att äta räkor då du kan! Det finns skalade
året om i frystdiskarna!
Kostdoktorn säger:

Lena Ljungkrona-Falk, vice ordf DRF
Detta är rent tragiskt. Dietisternas Riksförbund gör ett praktfullt vetenskapligt självmål idag. Deras vice ordförande (ovan) går ut med en pressrelease och i en artikel i Dagens Medicin och varnar för LCHF-kost.
De upprepade stora säkra internationella studier som bevisar god effekt av lågkolhydratkost bortser de helt från. Istället har de själva på måfå samlat in några anekdotiska fall av biverkningar (exempelvis höga blodfetter) som kanske har med LCHF
att göra, eller kanske inte.
Man tar sig för pannan. Är det dags att skramla till en grundkurs i vetenskaplig metod åt styrelsen för DRF tro?

Mer
Artikeln i Dagens Medicin fick jag roligt nog kommentera (med ungefär det jag säger här). Tyvärr finns artikeln bara i papperstidningen.

Strutsmetoden
Pressreleasen innehåller ett antal felaktigheter. Exempelvis är råd om strikt lågkolhydratkost med max 20 gram kolhydrater dagligen (Atkinskost), utan begränsning av fett eller mättat fett, upprepat provad i stora randomiserade kontrollerade studier. De säkraste studier som finns. Med god effekt, vanligen tydligt bättre än av fettsnål kost.
Vi skall naturligtvis jobba enligt den bästa vetenskap som finns idag för kostbehandling av övervikt och diabetes. Det gäller även dietister. De kan då göra mer nytta för sina patienter, och dessutom ha ett roligare jobb.
Dietistråd om fettsnål kost till överviktiga har sällan någon större effekt idag. Det vore alltså lämpligt att leta efter bättre alternativ.
Att Dietistförbundet istället letar efter ursäkter för att stoppa huvudet i sanden är sorgligt. Förhoppningsvis finns det gott om dietister som tänker själva, och suckar åt sin ledning idag.


Här kommer utspelet:

LCHF-kost kan ge allvarliga biverkningar - Ny svensk kartläggning
LCHF (Låg kolhydrat – hög fett) kost har i media och i bloggsammanhang framställts som en väg till snabb viktminskning men också som ett sätt att äta naturlig mat.

En ny kartläggning från Dietisternas Riksförbund visar en annan bild.

17 februari 2010
LCHF-kost kan ge allvarliga biverkningarNy svensk kartläggning
LCHF (Låg kolhydrat – hög fett) kost har i media och i bloggsammanhang framställts som en väg till snabb viktminskning men också som ett sätt att äta naturlig mat. En ny kartläggning från Dietisternas Riksförbund visar en annan bild.

De vanligaste biverkningarna av koster med lågt innehåll av kolhydrater är oftast milda eller måttliga. De kan t ex ge matthet, illamående, förstoppning och dålig andedräkt. Hos patienter med allvarliga grundsjukdomar såsom fetma, diabetes och blodfettsrubbning kan tillståndet förvärras betydligt.
Kartläggningen visar på allvarliga biverkningar som akut leversvikt, hjärtsvikt, njurpåverkan och extremt höga kolesterolvärden.
– LCHF i den form som rekommenderas av kvällstidningar och bloggforum är inte testad i vetenskapliga studier, menar Lena Ljungkrona-Falk, vice ordförande i Dietisternas Riksförbund (DRF) som gjort kartläggningen. Vi vet därför idag ingenting om långtidseffekterna. De som prövar LCHF behöver alltid medicinsk uppföljning och det sker sällan, eftersom rådgivningen sker på bloggar, i böcker och tidningsartiklar. Hur många som av olika skäl hoppar av LCHF känner vi inte heller till. Det som lyfts fram i media är bara de positiva hälsoeffekterna som ofta följer när man går ned i vikt – oavsett vilken metod som används.


De vetenskapliga studier som finns på lågkolhydratkost har oftast haft en kostsammansättning med lägre andel fett, mer omättat fett och högre andel fibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler än den som förespråkas här i Sverige. Enligt kartläggningen från DRF har t ex kolesterolvärdena stigit betydligt, trots att patienterna gått ned i vikt. Detta är anmärkningsvärt eftersom blodfetterna normalt sjunker vid viktminskning.

– Mat- och motionsvanor är viktiga delar när det gäller att förebygga och behandla våra vanligaste livsstilsrelaterade sjukdomar, menar Lena Ljungkrona-Falk. Det är svårt att göra bestående förändringar i sina matvanor, och extrema livsstilsförändringar, som dessutom innebär begränsningar i det sociala livet, är svåra att följa. Skall man göra långsiktiga förändringar bör de inte avvika för mycket från hur man brukar äta. Även små förändringar kan på sikt ge stor effekt.
– All behandling inom hälso- och sjukvården, inklusive kostbehandling, måste ske på ett för patienten säkert sätt. Den skall ges med noggrann uppföljning inklusive samtal, utvärdering och provtagning av t ex blodfetter, njur- och levervärden, avslutar Lena Ljungkrona-Falk.

För ytterligare upplysningar kontakta Lena Ljungkrona-FalkVice ordf. Leg. dietist,tfn: 040-33 83 11, 070-454 88 33, E-post:
lena.ljungkrona-falk@vgregion.se


Min Kommentar: Rädlsa för kosten finns hos dietisten.
I all ärligthet så vart jag skeptisk både till GI-kosten när den gjorde
framsteg för många år sedan, men jag har inte haft samma tveksamhet
till LCHF-kosten. Däremot har jag velat titta på långtidseffekterna av
att äta samma kost under en längre tid.

Nu finns det en mängd personer runt om i landet som ätit LCHF-
kosten under en längre tid och mår bra av detta. ALLA kan inte äta
enligt LCHF, men inte för det anses farligt, utan för helt andra orsaker.

Jag har aldrig hört att kosten skulle ge bieffekter mer än i början. Då
man bytar diet, så vänjer sig kroppen och det kan ta lite tid.

Annars tycker jag att det är magstarka kommentarer i texten, som
tagits ur luften, såsom hjärtsvikt och leverproblem!
Jag blir så arg, för dessa påståenden finns inte ens i en patienjournal


Jag förväntar mig nya uppgifter från nej-sidan och dietistförbundet
där det står att LCHF-kosten inte är bra.


16 feb. 2010

Håll dig frisk – drick smarriga smoothies
5 fruktdrinkar som tar dig igenom vintern


Känner du dig sänkt av vintern och drömmer om sommaren?
Få en härlig vitaminkick av smarriga smoothies. Här är fem tips på supergoda må-bra-smoothies som både är nyttiga och ett mättande mellanmål.

Apelsin- och banandrink
Du behöver:
75 gram banan
2 dl lättmjölk
0,5 msk koncentrerad apelsinjuice
Gör så här:
Mosa bananen något. Kör den tillsammans med mjölk och apelsinjuice i en mixer. Häll upp drinken i ett vackert glas.

Hallon- och flädersmoothie
Du behöver:
4 dl frysta hallon
1,5 dl koncentrerad flädersaft
2 dl naturell yoghurt 3 % fett, ev låglaktos
Gör så här:
Kör hallon, flädersaft och yoghurt i en mixer. Häll upp i 2 vackra glas. Strö på lite jordgubbskulor.

Mango- och jordgubbsdrink
Du behöver:

200 gram fryst mango i tärningar
4 dl jordgubbar frysta
5 dl vaniljyoghurt
1 msk limejuice färskpressad
2 msk socker
Gör så här:
Lägg mango, halvtinade jordgubbar, vaniljyoghurt, lime och socker i en bunke. Mixa alltsammans med en mixerstav. Häll upp i 4 höga glas.

Citrusshake
Du behöver:
4 apelsiner
75 gram lime (ungefär 1 styck)
1 msk ingefära färsk, riven
2 msk honung flytande
4 dl Mild lättyoghurt, vaniljsmak (arla)
0,5 st apelsin i skivor
4 pepparkakor
Gör så här:
Pressa citrusfrukterna.
Mixa citrussaften med ingefära, honung och vaniljyoghurt så det blir skummigt.
Häll upp i glas och dekorera med apelsinskivor och servera direkt med en liten pepparkaka till.

Ananas-smoothie
Du behöver:

500 gram färsk ananas
2 dl utspädd ananasjuice
4 dl vaniljyoghurt
1,5 msk vit sirap
100 gram ananas att garnera med
Gör så här:
Skär bort skalet och dela ananasen i bitar. Frys ananasbitarna cirka 1 timma. Blanda ananas, juice, yoghurt och sirap i en matberedare och kör alltsammans i några sekunder.
Häll upp i 4 glas. Garnera med ananas.

FAKTA: Kristina Eriksson/Viktklubb.se

15 feb. 2010

Säljstopp för bakteriekött
Ministern efter Aftonbladets avslöjande: Det är allvarligt
STOCKHOLM/GÖTEBORG. Mängder av bakteriesmittat kyckling­kött importeras till Sverige.


Efter Aftonbladets avslöjande i går inför en av de största grossisterna omedelbart säljstopp.
Nu väljer även jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) att kommentera kycklingskandalen:
– Vi måste ställa krav på maten, sådana här produkter ska vi inte ha i Sverige.
5 av 16 importerade kycklingar i Afton­bladets och Livsmedelsverkets test var smittade med antibiotikaresistenta tarmbakterier.
Den unika undersökningen avslöjade för första gången att svenska konsumtenter riskerar få i sig de farliga bakterierna.
Förra året dog tre spädbarn på Västerås lasarett efter att ha smittats med ESBL-bildande tarmbakterier som står emot antibiotika. Bakterierna dödar 25? 000 människor varje år i Europa.

Säljs till storkök i Sverige
Det är fortfarande oklart hur stor risken är att smittas via maten och om det finns några sådana fall i Sverige. Men om köttet inte är ordentligt tillagat är det fullt möjligt att smittas.
Kycklingarna som bar på bakterien kommer från Holland, Brasilien och Argentina och säljs i huvudsak via grossister till svenska storkök.
Efter att undersökningen publicerades i går reagerade en av Sveriges största matgrossister, Servera, med att omedelbart sluta sälja brasilianskt kycklingkött.
– Vi kommer ha säljstopp tills vi får klarhet i hur det här förhåller sig, säger Nils Berntsson på Servera.
En annan stor svensk grossist, Menigo, kommer nu gå igenom sitt sortiment för att se om de kan ha partier av smittad kyckling.
– Vi säljer mest svensk kyckling men vi ska kontrollera det här och se om allt är schysst, säger Johan Köhler på Menigo.

”Maten ska vara sund”
Jordbruksminister Eskil Erlandsson tycker det är allvarligt att smittad mat importeras till Sverige. Att offentliga kök som skolor och sjukhus är de största kunderna gör saken än mer allvarlig.
– Vi serverar tre miljoner måltider om dagen från offentliga kök. Det är viktigt att den är god och sund och därför måste vi ställa krav på den vara man köper, säger han.
Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter, kräver ett förbud mot att antibiotika ges i före­byggande syfte – vilket ligger bakom den explosionsartade ökningen av multiresistenta bakterier.
– Och skärp kontrollen av dem som importerar och säljer kyckling, säger han.
Han hoppas att Aftonbladets avslöjande leder till skärpt kontroll. Och han efterlyser större ansvarstagande bland dem som importerar och säljer kyckling.
– I butiken kan konsumenten åtminstone skydda sig genom att köpa ursprungsmärkt kyckling. Men på restauranger och i offentliga mat­salar är vi utlämnade, säger Jan Bertoft.

Min Kommentar: Det måste bli bättre! Vi ska kunna lita på
kosten vi köper hem från vår butik eller uteställe! Kyckling
är en bra fågel som bör finnas med i kostintaget ett par gånger
i veckan! Är du osäker, så köp svenskt!
Kotknackare bättre än gym

Promenader och styrketräning heter universalreceptet för de flesta som har ont i nacken eller ryggen. En ny svensk undersökning visar dock att det kan vara bättre att gå till en naprapat.
– Chansen till betydande smärtminskning var 30 procent större om man tillhörde naprapatgruppen, säger professor Eva Vingård vid Akademiska sjukhuset, till Uppsala Nya Tidning.

Minskad värk hos alla
Hon och kollegor på Karolinska institutet i Stockholm ville se hur effektiv naprapatbehandling är jämfört med de råd om fysisk aktivitet och smärthantering som de flesta får i dag. Sammanlagt ingick 400 personer i studien, främst kvinnor som länge haft besvär med värk i nacke, rygg eller bådadera.
Före, under och efter behandlingsperioden fick de fylla i en enkät om hur ont de hade. Det visade sig att värken minskade hos alla, men de som fått massage eller töjt och manipulerat ryggraden hos en naprapat fick allra bäst effekt.

Min Kommentar: Detta är helt riktigt! Nack och ryggont
kan inte botas av enbart styrketräning!
Däremot en kombination tycker jag är viktigt att UNDERSTRYKA
kan få dig helt smärtfri. Sjukvården vill helst bota allt med
piller, men gå även till en napprapat innan du gör något annat!!

11 feb. 2010

Glöm inte frukosten
– den sätter tonen för dagen


Studier visar att de som regelbundet äter frukost väger 2,3 kilo mindre än de som hoppar över den, trots att de får i sig fler kalorier under dagen. Äter du frukost håller du ditt blodsocker på en jämn nivå och undviker därför att småäta.
Om du är en av dem som tror att du går ner i vikt genom att skippa frukosten, tänk igen. När du äter frukost sätter du igång kroppen efter nattens sömn, och det behövs för att du ska orka bränna kalorier, och på så sätt gå ner i vikt. – Man har sett att de som äter frukost lättare går ner och håller vikten än de som inte gör det. Det kan delvis bero på att de som äter frukost tenderar att äta bättre resten av dagen. Det kan också bero på att man undviker att bli jättehungrig och därmed lättare kan stå emot frestelser under dagen. Att man lättare går upp i vikt om man inte äter frukost kan också bero på att man äter mer under dagen de dagar man har hoppat över frukosten. Det är lätt att mer eller mindre medvetet tänka att man kan "ta igen" det man inte åt vid frukosten. Tyvärr är det då lätt att "ta igen" för mycket, säger Josefine Jonasson, dietist.

Ät mer, väg mindre. Undersökning visar att människor som äter frukost har större chans att gå ner i vikt och att behålla den nya. När du hoppar över frukosten (eller ett annat mål) är du så hungrig vid lunch att du äter mer än vad du skulle gjort om du ätit frukost.

Vill du göra bättre ifrån dig på jobbet eller i skolan? Då ska du äta frukost! Frukost hjälper dig att vakna. Studier visar att de som äter frukost är mer alerta och gör bättre ifrån sig på prov, än de som skippar frukost. Frukost sägs också förbättra minnet och har positiva effekter när du ska lära dig nya uppgifter.

Att hoppa över frukosten gör dig grinig. Studier visar att personer som äter frukost brukar vara på bättre humör. Dessutom har du börjat dagen på rätt väg. Det är vanligare att välja ett nyttigare alternativ till lunch om du också åt en hälsosam frukost.

Strunta i att äta ett wienerbröd eller något annat fikabröd till frukost, eftersom de orsakar ett sockerfall några timmar senare. Du kommer då känna att du måste ha något. Risken finns att du tar något som bara kommer ge dig en snabb sockerkick. Ät inte efterrätt till frukost, bara för att en bit tårta från gårdagens kalas står kvar i kylen. Stasa på goda frukostflingor som innehåller så lite socker som möjligt.

Frukost får din kropp att fungera bättre. Om du regelbundet äter en bra frukost kommer du snart känna dig redo att ta dig an hela världen.

Om du är förälder – var en förebild. Om du hoppar över frukosten säger det ditt barn att frukosten inte är viktig. Gör det till en god vana och ditt barn kommer haka på. – Man behöver inte äta frukost just när man stiger upp. Det är helt okej att äta när man kommit till jobbet till exempel. Vill man äta något direkt men har svårt för det kan det vara lättare att ta en tallrik/ett glas fil och kanske lägga i några bär eller en frukt. Sen kan man äta ett större mellanmål på förmiddagen istället om man vill, säger Josefine Jonasson.

Min Kommentar: Frukosten ska vara ditt störta intag
under hela dagen. Jo, du kan äta två frukostar om du inte förmår
dig att äta när du nyss är uppstigen. En grötfrukost är min egen
favorit, men det finns många bra alternativ.

10 feb. 2010








Dödlig fångst-kaptenen Phil Harris har dött



Drabbades av en stroke
Kaptenen och krabbfiskaren Phil Harris i Discovery-succén ”Dödlig fångst” har dött efter att ha drabbats av en stroke.
I fem säsonger har Discovery Channel följt krabbfiskarna på fartyget Cornelia Marie under deras äventyr på Berings hav, Alaska.
I går meddelade tv-kanalen att kaptenen Phil Harris, 53, gått bort till följd av en stroke han drabbades av den 29 januari medan han var i färd med att lasta av sin senaste fångst.

Var vidskeplig
Harris har nyligen berättat om sitt liv på havet och att han var vidskeplig angående vissa saker.
– Jag åker aldrig ut på en fredag eftersom de två senaste gångerna jag gjorde det gick huvudmotorn sönder. Så jag gör det bara inte, sade han enligt eonline.com.
Den 29 januari då han lastade av sin sista fångst i hamnen var en fredag.
– Du måste vara lite vrickad för att göra det här jobbet, du måste leva på gränsen, det kan bli riskabelt, medgav Harris i intervjun.
Sörjer sin kollega
Discovery sörjer bortgången av den populäre kaptenen.
– Discovery sörjer förlusten av en kär vän och kollega. Phil Harris var inte bara en tv-personlighet. Vi kommer att sakna hans raka uppriktighet, galna humor och enorma hjärta. Vi delar denna sorg med de miljoner tittare som följt Phils arbete. Våra tankar går till Phils söner Josh och Jake, samt till besättningen på Cornelia Marie, skriver Discovery i ett pressmeddelande.
Även Phil Harris söner har gått ut med ett pressmeddelande:
– Det är med stor sorg vi säger hejdå till vår pappa. Han har alltid varit en kämpe och fortsatte att vara en ända till slutet.
Min Kommentar: Mr Phil Harris var en av mina
vardagshjältar. Det är en stor sorg att få veta
att han är bort! Anledningen till denna artikel är med
i min kostblogg är för att framföra attPhils och
de andra hummerfiskarnas fångst är att den kan du
äta då och då. Protein från havet är en av de bästa
källorna världen över.
R.I.P Mr Phil mHarris

9 feb. 2010

Läsk ökar risken för cancer

Dricker du mycket läsk? Sluta upp med det. Ny forskning visar att läsk kan ge cancer.
Amerikanska forskare har gjort studien som pekar på att överkonsumtion av läsk ökar riskerna att drabbas av cancer. För några år sedan gjordes en liknande studie i Sverige där forskarna kom fram till samma resultat.

Fördubblad risk
– Det här är samma resultat som vi fick när vi följde närmare 80 000 män och kvinnor i Sverige. Där såg vi också en fördubblad risk för de som konsumerade mycket läsk, säger Susanna Larsson, doktor i epidemiologi vid Karolinska Institutet till svt.se.
De amerikanska forskarna har följt 60 000 män och kvinnor i Singapore under 14 år. Under den tiden fick 140 personer av dem cancer i bukspottkörteln. Det visade sig att läskdrickarna var överrepresenterade bland cancerfallen. Av de som drack minst två burkar läsk i veckan nästan fördubblades risken.

Sockret farligt
Forskningen visar att det är sockret i läsken som ökar dina risker att drabbas av cancer. Läsk innehåller mycket socker, det vill säga snabba kolhydrater. När kroppen bryter ned sockret måste bukspottkörteln producera insulin - ett tillväxthormon. Bukspottkörteln får alltså jobba extra hårt vilket forskarna kopplar ihop med ökad risk för cancer i bukspottkörteln.

Min Kommentar: Jag vill ju inte påstå att jag
är förvånad. Blev du det? Då är det nog dags för
dig att förstå att, kroppen inte behöver detta socker!

8 feb. 2010

immunförsvar
Ständiga förkylningar och en bråkig mage kan bero på att du har ett dåligt immunförsvar. Men med rätt kost och bra tillskott kan du stärka det. Här är kostexpert Ulrika Davidssons råd och hennes lilla vitamin- och mineralskola.


Ett svagt immunförsvar kan inte bara leda till att du drabbas av upprepade förkylningar under vintern. En ständig trötthet, urinvägs- eller svampinfektioner, återkommande huvudvärk och en orolig mage är andra tecken på att immunförsvaret behöver stärkas. Bästa sättet är att förbättra det inifrån, genom att äta rätt.



- I dag är det alltfler som har problem med immunförsvaret för att de har fel livsstil. Många belastar kroppen med fel mat alltför ofta, säger kostrådgivaren och GI-experten Ulrika Davidsson.

Maten är sämre
Mat med mycket konstgjorda tillsatser, som till exempel transfetter, skapar obalans i kroppen. Stärkelse och sockerrik mat är också negativt för immunförsvaret. Det gör att bukspottkörteln ständigt får tillverka insulin, det belastar kroppen. - Maten är också sämre i dag eftersom den odlas fram på konstgjord väg. Allt odlat innehåller mindre vitaminer och mineraler än tidigare, därför behöver vi äta mer frukt och grönt för att få i oss samma mängd.

Dåliga bakterier
Eftersom en stor del av ditt immunförsvar finns i mag-tarm-kanalen är kosten väldigt viktig. Att äta näringsfattigt gör ditt immunförsvar sämre. Ständiga penicillinkurer och högt intag av värktabletter försämrar mag-tarm-floran ytterligare. Det gör att de bra bakterierna slås ut och att det blir ett överskott av de dåliga.- För att optimera ditt immunförsvar är GI-kosten bra. Då äter du långsamma, fiberrika kolhydrater, mycket frukt och grönt och bra fett, som omega 3-fetter. Du ska undvika processad mat, snabb mat, transfetter och socker.

Slipp läkarbesök
Om du har varit sjuk länge, har ätit mycket mediciner eller har ett svagt immunförsvar kan du behöva ytterligare hjälp i form av tillskott. En bra multitablett med alla nödvändiga vitaminer och mineraler är en bra början, men även D-vitamintabletter, fiskolja och probiotika för magen är bra. - Många är skeptiska till tillskott, men har inga problem med att äta mediciner som läkaren skriver ut. Fast om du äter bra tillskott kan du slippa att bli sjuk och behöva gå till läkaren, säger Ulrika Davidsson.

Min Kommentar: Bra tips för den som äter enligt GI!
Omega3- tillskottet är en av de bästa du kan inta
om du äter lite fisk. Kom ihåg att ett tillskott är till
för då du äter lite av en vitamin eller mineral.
Din läkare kan hjälpa dig, att få fram dina värde!
Smalpizza med grönsaker och fetaost


• 4 pers • Tar 25 minuter • Svårighetsgrad Medel

En portionspizza med dinkel i degen blir en härlig lunch eller middag med en stor sallad till.

Lägg gärna på mer grönsaker och om du vill och kanske lite mager skinka.

Du behöver:25 g jäst

2 1/2 dl vatten, 37 grader

3 dl fullkornsdinkel

3 dl vetemjöl

1 tsk saltFyllning:

2 dl färdig tomatpastasås från burk

1 paprika

1 rödlök

75 g färska champinjoner

100 g mager fetaost

1 dl riven mager ost

2 nävar rucola, sköljdflingsalt och nymald svartpeppar



Gör så här:1. Sätt ugnen på 200 grader. Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. 2. Häll i mjölsorterna, lite i sänder, salt och olja och knåda för hand ca 10 minuter, i maskin ca 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.3. Knåda degen lätt och dela den i fyra delar som du kavlar ut till fyra bottnar.4. Bred på tomatsåsen. Strimla paprika, lök och champinjoner och fördela över. Smula över fetaost och den rivna osten och grädda ca 10 15 minuter. Salta och peppra vid servering och strö på färsk rucola för den som vill ha.



Min Kommentar: Ett bra tips från Viktklubben

7 feb. 2010

Bränn mer fett - med c-vitamin
Om du äter rikligt med c-vitamin är din kropp bra på att förbränna fett och kanske är du även smalare än personer som får i sig lite C-vitamin. Amerikanska forskare har kommit fram till att personer med ett lågt innehåll av c-vitamin i blodet har mer kroppsfett och ett större midjemått.

SÅ FIXAR DU EXTRA C-VITAMIN: Drick ett glas apelsinjuice på morgonen (80 mg) och lägg en halv röd paprika (100 mg) på din lunchtallrik. Gör en smoothie med svarta vinbär och banan (215 mg) på eftermiddagen och ät en sallad med råa blomkålsbuketter (100 mg). Ät en exotisk guava som dessert (200 mg).Källa: Arizona State University

Får du i dig tillräckligt med c-vitamin?
Ja, jag tror det.
Nja, kanske inte.

Forskarna satte 20 överviktiga kvinnor och män på en fettfattig diet, och gav hälften av dem 500 mg c-vitamin utöver kostens 175 mg. Resultat: De testdeltagare som fick extra c-vitaminer hade en fettförbränningsförmåga som var nedsatt med 11 procent i förhållande till sina testkolleger.En av orsakerna är att c-vitamin är nödvändigt för att bilda karnitin - en aminosyra som bidrar till att transportera fettsyrorna runt i blodomloppet.

Fett blir energi
Fettet i maten kan antingen hamna i kroppens fettceller eller ombildas till energi med hjälp av karnitin, en aminosyra som leder fettet genom mitokondrierna - cellens kraftverk - och ombildar det till energi. c-vitamin är avgörande för att lever och njurar kan producera tillräckligt med karnitin för att utföra sitt jobb.

Artikeln kommer från iform.se.

Min Kommentar: Det kommer en del forskning
under åren, som fastställer att ett mindre
antal personer gått ner i vikt! En läkare
kan fastslå, hur mycket du bör inta, för att
gå över gränsen till att inatget blir ett gift istället.

6 feb. 2010

Potatismos, förr:Potatis, mjölk, smör, salt, peppar.

Potatismos, nu: Vatten, potatismos (potatisflingor (potatis, stabiliseringsmedel (E 450), antioxidationsmedel (E 223, askorbylpalmitat)), kryddextrakt, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror), skummjölkspulver, salt, vegetabiliskt fett, vegetabilisk olja, mjölksocker, förtjockningsmedel (kalciumalginat, xantangummi), stabiliseringsmedel (E 339), mjölkprotein, maltodextrin, klumpförebyggande medel (E 340), socker, arom (bl a selleri)), flytande margarin (vegetabilisk olja, vatten, vassle, salt, emulgeringsmedel (härdad vegetabilisk olja, sojalecitin), konserveringsmedel (kaliumsorbat), arom, surhetsreglerande medel (citronsyra)).

FAKTA: kostdoktorn

Min Kommentar: Om du gillar mos,
så börja göra den själv..








Gå dig smal!
Träna med Martin Lidbergs 8 veckors walkprogram


Ta steget! Om åtta veckor kan du vara i ditt livs form.
Vår träningsexpert Martin Lidberg har satt ihop ett walkprogram för hela hösten – laddat med extra mycket brännpower!
”Powerwalk är bästa träningen när du vill komma igång och gå ner i vikt”, säger Martin Lidberg, Kropp & Hälsas egen träningscoach som fått hockeyproffs som Peter Forsberg och viktvinnarna i TV4-succén ”Bröllopsform” i drömform.
– Redan första veckan märker du skillnad. Pulsen kommer igång, du känner dig piggare, starkare och kilona börjar lossna. Det snabba resultatet ger motivationen en rejäl extrakick och du blir ännu mer taggad att fortsätta!

Armarna ska jobba
Magin sitter i tempot. Powerwalk är tuff gång, precis takten innan kroppen vill börja jogga. Armarna jobbar intensivt, fötterna trycker ifrån i varje steg, pulsen stiger. Här får du effektiv fettförbränning som slukar kalorier – och du orkar länge, länge utan att stega in i joggarnas mjölksyrevägg. Snabba steg ger dessutom bra konditionsträning skonsam som sammet för dig som har problem med värkande höfter, knän och fotleder.
Bäst är ändå tillgängligheten:
– Det är bara att kliva ut genom dörren och köra! Inga tider att passa, inget dyrt gymkort. Allt du behöver är ett par bra skor.
Martin har satt ihop ett effektivt kom igång-program som får dig i toppform på åtta veckor. Smarta styrkeövningar och kaloribrännande intervallpass maxar resultatet:
– Kroppen är smart och anpassar sig. Det här programmet ligger steget före med nya utmaningar så att du hela tiden får ut mer av träningen, alla åtta veckorna. I kombination med sund mat kan du powergå bort ett kilo i veckan.

Två månader är perfekt
Dessutom – det är betydligt lättare att lyckas med om man har ett tydigt mål att jobba mot och ett proffsigt program att följa.
– Två månader är perfekt. Du ser målet, hinner få ett fantastiskt resultat och träningen blir en skön del av ditt nya, friskare liv som du inte vill vara utan! Snöra på dig dojorna och häng med!
Min Kommentar: Powerwalk är en effektiv metod
som du bör pröva! NI SOM INTE KAN röra på er
kan se er efter b.la En crosstrainer eller något
mindre besvärande för knäna - Roddmaskin

5 feb. 2010

Har du rätt träningsgener?


Lägger du ner timmar på att träna utan att märka något resultat? Det behöver inte vara du som maskar, det kan ligga i dina gener.
En studie gjord av forskare från 14 institutioner världen över visar att en av fem har ärvt "otrimmade gener", som påverkar vår förmåga att förbättra konditionen och även fettförbränningen, skriver Daily mail.

Undersökte syreupptagning
I studien ingick 600 personer som fick cykla regelbundet. Forskarna undersökte bland annat syreupptagning och hjärtats förmåga att pumpa blod. De studerade också testpersonernas DNA och identifierade 30 gener som påverkar syreupptagningen. I 11 av dessa 30 gener fanns ett samband med förändringar i konditionsträning.

Liten förbättring
Omkring en femtedel av personerna hade, trots veckors intensiv cykling, knappt förbättrat sin syreupptagning på grund av kombinationen av gener.
– Förändringen var så liten att man kunde ha missat det, säger forskaren James Timmons.
– Folk kommer att säga att vi bara har tittat på en del av träningens effekter och det finns andra fördelar med aerob träning. Det är helt sant, men det här är de som verkligen kan förutspå döden.

Snart på marknaden
Forskarna menar att resultatet banar väg för att ett enkelt blodprov, som kan finnas på marknaden om något år, ska kunna visa om en person har de speciella generna eller inte.

Min Kommentar: Gener kan ha viss betydelse i livet. Ge dock inte
upp träningen, för det finns PT som kan hjälpa dig på vägen, liksom
kostintaget. Man ska inte äta samma kost varje dag, vilket vissa
gör. Mer informtion - skriv!

4 feb. 2010










Gick ner 50 kilo – med tv-spel

Lara Roberts, började tröstäta efter att hon fött sin andra dotter. När vågen visade 114 kilo kom vändningen – hon köpte ett tv-spel.


LONDON. Lara Roberts, 38, tappade 50 kilo – genom att spela tv-spel.
– Jag känner mig född på nytt, säger hon.
En timmes tv-spelande om dagen är kanske inte vad man normalt förknippar med viktminskning. Men Lara Roberts överviktskilon rasade.
Efter att ha fött sin andra dotter började Lara tröstäta. Snart stannade vågen på 114 kilo, skriver News of the world.
– Jag smååt konstant. Kakor, chips, bakelser. När vi var på semester på Lanzarote skulle hela familjen rida kamel men jag vägrade. Jag var rädd för att den stackars kamelen inte skulle orka mig, berättar hon.

Skämdes över sin vikt
Lara mådde så dåligt över sin övervikt att hon skämdes när hon skulle ha sex med sin man.
– Jag vred mig varje gång han försökte röra mig.
Vändningen kom när en vän uppriktigt konstaterade att hon aldrig slutade äta. Lara Roberts skämdes så för sin kropp att hon inte vågade gå till gym eller ge sig ut i motionsspåret. I stället skaffade hon sig ett tv-spel. Med Nintendo Wiis träningsprogram gick hon ner över 50 kilo på ett år.
– Jag visste att om jag inte gjorde något fanns det en risk att jag inte skulle få se mina flickor växa upp.

Slutade tröstäta
Laras recept bestod av en timmes stenhård work-out varje dag. Dessutom gick hon över till en mer näringsriktig diet och slutade tröstäta. Nu väger hon drygt 60 kilo och blir inspanad av äldsta dotterns kamrater.
– Jag känner mig pånyttfödd. Och det bästa är att mitt sexliv har blivit så mycket bättre. Vad mig beträffar så räddade tv-spelet mitt liv, säger hon


Min Kommentar: En solskenshistoria av alla mått!
Du kan alltså gå ner med denna metod och behöver inte
tänka på att andra kan se dig. Du har säkert inget att
skämmas för, vilket fall som helst, men denna produkt
kan du använda i ditt hem och få bra resultat. Det
är hårt slit och du måste ge allt. Diettips - Fråga mig!!

2 feb. 2010

Så går du UPP i vikt
Dietistens bästa tips

Trött på alla gå ner i vikt-tips? Viktklubbsdietisten Josefine Jonasson tipsar här om hur du går upp i vikt, på ett hälosamt sätt.
Hur vi ska gå ner i vikt diskuteras det om i varje hörn och det fullkomligen haglar kosttips över oss. Men många har det motsatta problemet och kämpar för att gå upp i vikt. Om så är fallet för dig så ska du inte satsa på att vräka i dig kakor och godis. Det är fullt möjligt att gå upp i vikt och ändå leva och äta hälsosamt. Grönsaker och sallad är fortfarande ett viktigt kostinslag, men du kan gärna öka på kolhydratintaget en aning.
Josefine Jonasson, viktklubbsdietist, ger här sina bästa tips till dig som vill lägga på dig några kilon.


Sunda sätt att lägga på sig lite vikt:
Ät regelbundet (detta råd gäller vid både ner- och uppgång).
Ät lite mindre grönsaker och mer pasta/potatis/ris, men låt emellertid inte bli grönsaker helt och hållet.
Använd gärna oljedressingar på grönsakerna och salladen.
Ät energirika mellanmål. Till exempel nötter, en matig macka eller liknande.

Min Kommentar: Jag trodde ärligt att denna artikel
skulle innehålla mer av allt, när det gäller viktuppgång.

OM man snabbläser texten så ska man öka intaget av
kolhydrater och köra med oljedressingar och nötter..
Jaha, sen då? Var finns tipsen om det naturliga fettet
som vispgrädde, avokado??






Anorektiska Inga – för stor rumpa för catwalken


Modellen Inga Radziejewski led av anorexia.
Men på catwalken reagerade ingen på höftben och revben som stack ut.
– En gång hörde jag en modellscout säga att jag hade för stor bak, säger Inga Radziejewski.
När Inga Radziejewski, idag 24, var som magrast vägde hon knappt 45 kilo till sina 180 centimeter.
Hon var svårt sjuk i anorexia – utan att själv förstå det.
– Kläder från designers som Christian Dior var så små att även en anorektiker som jag fick kämpa för att komma i dem, säger Inga Radziejewski till tidningen The Mirror.
När hon gjorde ett jobb för en tv-kanal i hemlandet Tyskland, råkade hon höra en medarbetare i teamet fälla en kommentar om hennes ”stora bak”.
– Det gjorde mig ännu mer fast besluten att hålla mig smal. Och jag hittade alla möjliga anledningar att inte äta. När det var som värst åt jag bara ett halvt äpple om dagen.
Starkt kaffe dämpade aptiten
Hon berättar för tidningen The Mirror hur modelltjejerna bytte tips om hur man höll måtten – och jobben.
– En tjej tog epilepsimedicin för att kunna koncentrera sig, hon var så yr av hunger, säger Inga Radziejewski vars eget trick var en stark espresso som gjorde henne så illamående så hon förlorade aptiten.
Vändpunkten kom för ett år sedan när hon bodde och jobbade i Shanghai. Föräldrarna hade sett bilder som fått dem att börja oroa sig för dotterns hälsa.
– Mamma ringde och grät och tjatade att jag skulle komma hem. Och till slut gick jag med på det, säger Inga Radziejewski.



Tillbaka i Europa blev hon inlagd på en klinik och fick diagnosen anorexia. Enligt läkarna var hon då bara dagar från att hennes kropp skulle kollapsa.
– När jag såg andra patienter som höll på att bli friska tänkte jag ”feta kossor”. Och jag tittade med avund på de patienter som antagligen var nära döden, säger Inga Radziejewski till The Mirror.


68 kilo och normalviktig
Efter nästan ett års behandling har hon återhämtat sig och väger drygt 68 kilo. Hennes BMI ligger på 20, vilket betyder normalvikt.
Tiden då hon gick för de stora modehusen är förbi. Idag hör hon till agenturen Models of Diversity i London.
– På ett sätt tycker jag att det är tråkigt att inte göra de stora jobben. Men om jag inte hade fått behandling hade jag kanske dött, säger Radziejewski.
Min Kommentar: DET ÄR STOR inkompetens i
modevärlden. Jag ser ofta modeller med livlösa
ögon och dom mår inte bra av att inte få äta MAT.
Den person som tyckte att denna modellen hade
stor rumpa, är en ganska inkompetent IDIOT!!
Det råder verkligen mycket, mycket okunnighet
i modevärlden. Jag hoppas det ändrar på sig.
Nu räcker det att tonårsflickor blir sjuka för
de ska efterlikna andra förebilder!!
Fiskolja hjälper mot psykiska sjukdomar


En daglig dos med fiskolja kan skydda mot psykiska sjukdomar i form av psykoser, för de som är i riskzonen, enligt en ny forskningsstudie i Österrike.
81 personer i åldrarna 13-25 år som ansågs lida hög risk att drabbas av psykossjukdomar, som till exempel schizofreni, har testats och studerats av en forskningsgrupp från Österrike, Australien och Schweiz. Hälften av testpersonerna fick en behandling med fiskolja och den andra hälften fick en placebo. Ingen visste vilket grupp de ingick i.

Påverkar signalsystemet
Efter ett år följdes testpersonerna upp. Två personer i gruppen som fått tillskott av fiskolja hade drabbats av psykiska störningar i jämförelse med 11 i placebogruppen.
Forskarna drog slutsatsen att Omega 3-fettsyrorna som finns i fiskoljan kan påverka hjärnans signalsystem med positiva effekter. Och att fiskolja kan vara en säker, effektiv och billig behandling av unga personer i som lider hög risk att drabbas av psykiska sjukdomar.

God kvalitet
Lena Flyckt, överläkare vid psykiatriska kliniken vid Danderyds sjukhus, säger till Dagens Medicin att resultaten i studien är intressanta och att de skulle kunna få stor klinisk betydelse om de upprepas i oberoende studier.
– Tidigare undersökningar har visat gynnsam effekt av fleromättade fettsyror vid schizofreni men fynden har inte fått respekt i forskarvärlden, kanske på grund av metodologiska svagheter men också beroende på associationer med hälsokost och annan alternativmedicinsk behandling.
– Denna studie har använt adekvat design och är av god kvalité. Det är därför angeläget att gå vidare med ytterligare kliniska studier för att belägga fynden, säger Lena Flyckt.
Studien är publicerad i tidskriften Archives of General Psychiatry.

Min Kommentar: Denna artikel är intressan. Fiskolja
har positiva egenskaper och äter DU lite fisk i veckorna
så är det bra med fiskolja som kosttillskott.
Upptäck kalorifällorna!
Boven i ditt viktdrama kan mycket väl vara lunchen.

Tänk på de här fällorna innan du beställer:

Dressing. Grönsaker är toppen på alla sätt. Men dressingen är ofta en energibomb. En matsked vinägrett innehåller cirka 100 kcal.

Pasta med gräddiga såser. Se upp! En portion innehåller ofta 800 kcal.

Majonnäs. Den goda majonnäsen har ofta smugit sig in i aiolin eller hamburgerdressingen. Försök välja en tomatsås eller sås gjord på yoghurt.

Köttfärs och korv. En portion köttbullar utan tillbehör innehåller cirka 300 kcal. Samma mängd omalt kött cirka 200 kcal.

Friterad kyckling. Väljer du stekt eller grillad kyckling får du bara i dig hälften så mycket energi.
Pommes frites. Varning, varning. Väljer du kokt potatis får du äta tre gånger så mycket.

1 feb. 2010

Billigt – och nyttigt


I 100 gram blodpudding finns det nästan lika mycket socker som i samma mängd Coca-Cola.
Billig mat är inte alltid hälsosam. Men det går att äta både nyttigt och billigt.
– Se upp för halvfabrikat och laga mat från grunden, tipsar Viktklubbs dietist Josefine Jonasson.
Runt den 15:e i månaden börjar matkassan redan sina. För många har den ekonomiska krisen satt tydliga spår även på matbordet. Det går att äta billigt och samtidigt nyttigt, men det krävs lite planering. Billig mat är nämligen inte alltid nyttig.

Ta blodpudding till exempel, den innehåller lika mycket socker som coca-cola. Korv är också billigt, men de flesta sorter innehåller mycket fett.
– För den som vill spara pengar och äta hälsosamt är det en bra idé att göra en veckomatsedel, menar dietisten Josefine Jonasson.

Genom att i lugn och ro planera och sedan storhandla undviker du att gå i korvfällan en hungrig eftermiddag på Ica. Inte heller halvfabrikaten, ofta billiga men fulla av onyttigheter och tillsatser, är bra alternativ.

– Snabbmat kan också verka billigt, men det blir dyrt i längden, säger Josefine Jonasson.
Satsa istället på att laga själv. Gör inte mer mat än vad som behövs och tänk på portionsstorleken när du äter.
– Om du redan har bra basvaror hemma behöver du inte spendera så mycket pengar på dina måltider, menar Josefine Jonasson.
Säsongens frukt och grönsaker är alltid billigast, satsa på dem när du handlar grönt. Och undvik småätandet mellan måltiderna, det är ofta både dyrt och onyttigt.

Min Kommentar: Frukt och grönt, ihop med Havregryn, pasta
och potatis. I en del dessa produkter finns även protein. Ägg
och b.la tonfisk och kycklingdelar är ganska billiga proteinkällor.
Ät upp till fem gånger per dag! Fler tips får du, om du hör av dig:
rickardskost@hotmail.com