De kan finnas i halvrå kyckling, osköljd sallad eller kobajs.
Bakterierna kan förstöra din semester – men de går att undvika.
– Bakterier trivs när det är varmt och fuktigt. Det krävs lite mer sunt förnuft på sommaren när man är ute i naturen och det är extra viktigt att tänka på hygienen nu när man lagar mat, säger Sofie Ivarsson, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.
Djuren bär på smittor
Djuren är bärare av många av de vanligaste magsjukebakterierna. Barn och vuxna som klappar kor, får och getter bör därför tvätta händerna.
– Bakterierna finns i djurens gödsel. Vi blir smittade av djur eller av livsmedel som är kontaminerade av djurens bakterier, säger Sofie Ivarsson.
Ehec är bakterier som finns i djurens avföring. Ehec kan bland annat leda till njursvikt, som kan yttra sig genom blodig diarré och främst drabbar barn.
Majoriteten av de som smittas av magsjukebakterier som salmonella, ehec, shigella eller campylobacter gör det utomlands. För salmonella är andelen som smittas utomlands 83 procent.
Risken större utomlands
På sommaren är de värsta magsjukeresmålen Grekland, Spanien och Turkiet. I dessa länder bör man se upp med sallader, kyckling som inte är genomstekt och frukter som sköljts dåligt. Och om semestermagsjukan inte går över är det viktigt att uppsöka läkare, enligt Sofie Ivarsson.
Fakta: Så undviker du magsjuka
Tvätta alltid händerna med tvål och vatten:
– efter kontakt med djur
– innan du lagar mat
– innan du äter
Utomlands:
– Tänk på att risken för matförgiftning är högre
– Sallad, kyckling, glass, rå frukt och isbitar är vanliga smittokällor
– Ta med vätskeersättning, drick mycket om du drabbas av magproblem
Mat:
– skölj grönsaker och frukt noggrant
– använd en separat skärbräda till kött och diska fatet där rått kött har legat
– hetta upp kött och kyckling till 70 grader
Barn:
– se till att de tvättar händerna efter kontakt med djur
– undvik bad eller picknick i närheten av djur
Tips:
– alkogel är bra att ha med sig på picknick eller du inte har möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten.
Källa: Smittskyddsinstitutet, Jordbruksverket (TT)
TT
Min Kommentar: Ta del av denna artikel
och var rädda om varann!!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar