Stephan Rössner, professor och fetmaexpert, och Liselott Schäfer Elinder, seniorforskare vid institutionen för folkhälsovetenskap vid KI.
Överviktiga hamnar mellan stolarna
Publicerad: 18 mars 2009, 18.29. Senast ändrad: 18 mars 2009, 18.38 i SVD
Redan överviktiga och feta personer i Stockholms län hamnar mellan stolarna när hälsoarbetet fokuserar på förebyggande insatser. Trots satsningarna blir de som lider av fetma allt fler och nu tvingas landstinget revidera sina hälsomål.
Stockholms landstings handlingsprogram mot fetma beskrivs som det mest ambitiösa i världen och sjösatte 2003 målet att fram till 2013 halvera fetman i länet.
Men efter fem år har man inte ens nått delmålet – att bromsa utvecklingen - tvärtom blir antalet överviktiga och feta personer stadigt fler, visar landstingets senaste folkhälsorapport.
Som SvD skrev på onsdagen är det nu än en gång bevisat att övervikt är på liv och död. En studie på över 900 000 vuxna slår fast att ett BMI på 30 förkortar livet med 2-4 år, ett BMI över 40 med 8–10 år.
Professorn och fetmaexperten Stephan Rössner är orolig över utvecklingen.
Han uppskattar att det rör sig om närmare 100 000 tals personer – bara i Stockholm - som lider av så kraftig fetma att deras liv kommer att förkortas avsevärt.
Problemet, som han ser det, är att det saknas ställen där de farligt överviktiga kan få hjälp.
Bara ett fåtal kliniker i dag är rustade att ta hand om de omfattande och ofta mycket komplicerade orsakssambanden mellan beteende, gener, hormoner och kardiologi som orsakar fetman.
– Riktiga kliniker finns nästan inga kvar. Om du är fet och inte har vanliga metabola risker som höjt blodtryck och diabetes, vilket inte alla har, då hamnar du mellan stolarna. För dem finns ingen beredskap, säger Stephan Rössner.
Efter att ha konstaterat att fetmautvecklingen bland invånarna i Stockholms län fortsätter att gå åt fel håll revideras nu handlingsprogrammet.
Det kommer även i fortsättningen att fokusera på förebyggande arbete, där fetma hos barn prioriteras högst och där näringslära till föräldrar är en av de dominerande byggstenarna.
– Det är den enda vettiga lösningen. Men visst behövs mer insatser för de som redan har blivit överviktiga och har fetma, det är en flaskhals i sjukvården i dag, säger Liselott Schäfer Elinder, seniorforskare vid institutionen för folkhälsovetenskap vid KI.
Min Kommentar: En fetmaexpert som fortfarande tror på tallriksmodellen med för många kolhydrater till personer med diabetes och fetma? Nej, vet du vad? Nu
får det väl vara nog eller? Hur länge ska dessa två få hålla på att tillåta
tallriksmodellen som inte fungerar? LCHF-kosten är bättre alternativ, iallafall
för diabetiker. Då menar jag att personer med fetma på äta enligt LCHF
så länge BMI ligger över! BMI förresten säger fortfarande inget om
fettet på magen, så se upp att tro på ert BMI för mycket!
Gillar ni inte fetterna i LCHF-kosten finns chansen att pröva på
rätter som ca 150 gram kyckling ihop med en mängd grönsaker!
Det går bra att äta nästan alla grönsaker utom majs som innehåller
mycket kolhydrater! Minimajs är då ett bra alternativ!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar