Det här är en rätt spektakulär historia. En 70-årig kvinna med livslång schizofreni (paranoida vanföreställningar och närmast dagliga hallucinationer) började med lågkolhydratkost för viktproblem. Visst gick hon ner. Men det var bara början.
Nedanstående är en sammanfattning av ett patientfall publicerat februari 2009 i Nutrition&Metabolism:
C.D.
C.D. är en 70-årig vit kvinna, som haft diagnosen schizofreni sedan hon var 17 år gammal. Detta på grund av bland annat paranoia och hallucinationer. Hon kunde se skelett, och höra röster som sade till henne att skada sig själv. Sådana hallucinationer hade hon upplevt sedan sjuårsåldern.
Hon hade varit inlagd på sjukhus minst fem gånger de senaste sex åren på grund av självmordsförsök och ökade psykotiska symtom. Hon hade överdoserat medicin, skurit sig själv och druckit rengöringsmedel.
Hon stod på omfattande medicinering för sin sjukdom, men den hade inte haft särskilt bra effekt.
Hon hade även grav fetma (141 kilo - BMI 53) och dessutom bland annat högt blodtryck och sömnapné.
Lågkolhydratkost
Hon fick rådet att minska kolhydraterna i kosten till högst 20 gram per dag (obegränsat med kött och ägg, lite ost och grönsaker).
På ett återbesök efter 7 dagar rapporterade hon att hon mådde bra, och upplevde ökad energi.
Vid nytt återbesök efter 19 dagar berättade hon att hon inte längre såg skelett eller hörde röster. Något hon märkt av när hon vaknade den åttonde dagen på lågkolhydratkost. Hon hade inte ändrat medicineringen, bara kosten. Hon åt nu biffkött, kyckling, kalkon, skinka, fisk, gröna bönor, tomat, lightläsk och vatten. Hennes vikt var 136 kilo.
Under 12 månader fortsatte C.D. med lågkolhydratkost, och återfick inte röst- eller synhallucinationer. Hon gick ner till 131 kilo. Hon hade haft 2-3 perioder då hon åt kolhydrater ett par dagar, men inga hallucinationer i samband med det.
Kan LCHF hjälpa vid schizofreni?
Detta är naturligtvis bara ett enskilt fall som inte bevisar något i sig, hur slående det än kan verka. Men i artikeln diskuteras en del andra observationer som kan tyda på att det finns ett samband mellan kolhydratintag och schizofreni.
Det har bland annat noterats att schizofreni varit sällsynt hos vissa isolerade folkslag som inte åt spannmål. Det har även noterats ett samband mellan schizofreni och glutenintolerans (gluten finns i spannmål). Flera små studier har visat viss effekt av glutenfri kost mot schizofrena symtom
En liten okontrollerad pilotstudie från 1965* visade dessutom symtomförbättring på en ketogen (strikt lågkolhydrat-) kost till 10 schizofrena patienter under två veckor. Tredje veckan, efter avslutad kostbehandling, noterades åter en försämring.
Ketogen kost har dessutom sedan länge använts med dokumenterat god effekt vid en annan neurologisk sjukdom - svårbehandlad epilepsi.
Kan man testa?
Ovanstående är naturligtvis inga bevis, men ändå rätt spännande tycker jag. Vid en sökning av litteraturen hittar jag inga studier där man testat och inte sett någon effekt av lågkolhydratkost vid schizofreni. Man vet alltså inte - mer forskning behövs.
Under tiden, eftersom lågkolhydratkost såvitt känt är ofarligt, varför inte testa?
Många schizofrena har dessutom viktproblem, inte minst på grund av medicinering. I bästa fall kanske man kan bli av med både övervikt och hallucinationer?
Referenser
Patientfallet beskrivs i Nutrition & Metabolism feb 2009: Schizophrenia, gluten, and low-carbohydrate, ketogenic diets: a case report and review of the literature
Min Kommentar: Detta kommer från kostdoktorn och
är mycket intressant!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar