31 maj 2010

Kolhydrater sämre för hjärtat än mättat fett


”Vi äter för mycket vitt bröd med smör”

Franskbröd med smör är en skurk vi äter för mycket av, kommenterar doktor Mariane Uhre Jakobsen i Århus en stor dansk undersökning av vad som händer när människor byter fett mot något annat.

Myndigheternas budskap har i 30 år varit att minska på fett i maten, och särskilt det mättade fettet, för att minska risken för hjärt- kärlsjukdom. Den danska studien visar att fettets risker överskattats. Det är inte lika farligt som dåliga, det vill säga snabba, kolhydrater i form av socker och vitt mjöl, skriver Svenska Dagbladet (SvD).

Studien med över 53 000 deltagare är den första långsiktsundersökningen av vad som händer när fettet i maten byts ut. Kvinnorna och männen som ingick kom med i studien åren 1993–1997 och de följdes i genomsnitt i tolv år. Under den här tiden fick 1 943 av dem hjärtinfarkt.


Kolhydrater sämre än fett
För mycket mättat fett är inte bra men inte så farligt som dåliga kolhydrater, sammanfattar Uhre Jakobsen vid Århus universitetssjukhuset resultatet.
Den som byter ut det mättade fettet mot snabba kolhydrater, de med högt glykemiskt index (GI), ökar risken för hjärtinfarkt. För varje fem procent som energiintaget flyttar från mättat fett till snabba kolhydrater ökar risken för hjärtinfarkt med 33 procent, rapporterar forskarna bakom studien i American Journal of Clinical Nutrition.

Sammansättning avgörande
Kolhydrater i sig är inte dåliga. De med lågt GI, till exempel fullkornsprodukter, minskade risken något. Bland dem som övergick till kolhydrater med medelhögt GI märktes ingen skillnad.
Uhre Jakobsen kritiserar att myndigheterna koncentrerat sig på faran med mättat fett och glömt utvärdera alternativen. Lågkalorimat kan till och med vara ännu riskablare än det mättade fettet om sammansättningen på tallriken är fel.

Min Kommentar: Att se till att få bort socker ur din kost, är det bästa du kan
göra. Höj intaget av proteinkällor ihop med grönsaker av olika slag under en månads tid. Tillför fettkällor från naturen, såsom olivolja/rapsolja. Proteinintaget kommer INTE att skada dina njurar så länge en läkare säger att dina NJURAR fungerar som de ska!

Vissa av oss viljer en diet där kolhydrater bara intages på morgonen och mår bra av denna diet. Men vissa av oss, måste ha en speciell diet framtagen för sjukdomsbild eller allergier finns i generna. Detta går hur bra som helst, genom att presentera dessa viktiga fakta INNAN du får kost-tips!

Inga kommentarer: