11 jan. 2010

Därför dopar sig svenska killar

Här siffrorna som skakar tränings-Sverige. Tusentals svenskar dopar sig varje år.– Tyvärr är mörkertalet långt större, säger Nina Gårevik från Dopingjouren.
En desperat jakt på en snyggare kropp – med otillåtna medel. Svenskarna dopar sig som aldrig förr, visar en ny undersökning från Folkhälsoinstitutet. Siffrorna pekar mot att minst 10 000 svenskar dopar sig regelbundet. En tidigare sammanställning från polisen och tullen av landets beslagtagna dopningsmedel skulle räcka till minst 50 000 användare.
– Dopning är mycket vanligare än folk tror och finns i alla samhällsklasser. Med dagens kroppsideal känner sig många pressade och vill nå resultat snabbt, säger Nina Gårevik, sjuksköterska på Dopingjouren.

Dopad i 40 årsåldern
Enligt Folkhälsoinstitutets undersökning är den typiske brukaren av dopningsmedel en man mellan 18 och 34 år som regelbundet styrketränar på gym. Vanligaste dopningsmedlet äranabola androgena steroider som innehåller testosteron.
– Jag har talat med folk som börjat dopa sig i 40-årsåldern. Det visar på hur spritt det här problemet är, säger Gårevik.

Ring anonymt – och få hjälp
Dopingjouren, som startade 1993, är en rikstäckande telefonrådgivning tillgänglig för alla i samhället som har frågor om dopning. Den som ringer får vara anonym. Dessutom driver man sajten dopingjouren.se och föreläser i skolor, för myndigheter och friskvårdanläggningar.
Telefonrådgivningen får hundratals samtal varje år och sajten tusentals besökare. Ofta ringer oroliga anhöriga, polisen och tullare – och brukare av dopningsmedel som vill sluta.
– Det första samtalet brukar bli väldigt långt, man får förklara vad dopningen gör med kroppen och beroende på problem hänvisar vi till mottagningar så de kan få hjälp, säger Gårevik.

Vilka är de vanligaste tecknen på dopning?
– En snabb fysisk förändring är det största varningstecknet. Stora mängder träning och stark kroppsfixering är en annan signal på att något inte står rätt till. Det är också vanligt med finnar och sämre hy, trots att man passerat puberteten, säger Gårevik. Efter ett tag kommer riktigt jobbiga saker som bröstförstoring och problem i sexlivet.
Inte bara fysiken ändras vid dopning – även psyket påverkas negativt.
– Många blir aggressiva och förlorar impulskontrollen. Sömnproblem är också vanligt. Nuförtiden kombinerar många dopning med andra droger och det kan öka humörsvängningarna.

Saknar dopningsmottagning
Trots att statistiken visar på ett enormt utbrett dopningsanvändande bland privatpersoner finns inga mottagningar i Sverige som bara ägnar sig åt frågan.
– Vi får hänvisa till olika vårdinrättningar beroende på om man har psykiska eller fysiska problem av dopningen. Därför behövs vi mer än någonsin. Många vet inte var man ska vända sig om man vill sluta, då är vi ett alternativ, säger Gårevik.
Hela denna artikel är en annons från Dopingjouren

Inga kommentarer: