3 dec. 2008

Nej - Fett är inte bra för alla!!!

Ännu en gång, så vill jag framhäva min fulla rätt
att säga, att kost som LCHF är för dom med
viktproblem som fetma och diabetes! I medier
så framhävs kost med högt fettintag som bäst!

Jag tycker dock att ni ska veta att ett fettintag
på 30% dagligen är en rekommenation för ni som
tränar och äter en liten del kolhydrater som
ris,pasta, potatis etc.

Kostdoktorn har lika stor rätt att påstå att LCHF-
kosten är lika bra eller bättre som GI och då kommer
lilla jag och säger att grönsaker, proteinkällor och liten
del kolhydrater är lika bra att äta, om du är en person
som är ute och springer/går/powerwalkar etc.
*********************************
*********************************
FAKTA


Stora intag av grönsaker minskar risken för ett flertal cancerformer. Olika grönsaker innehåller olika kemiska substanser, men beträffande cancerförebyggandet finns det inga bevis för att någon särskild grönsak skulle vara mera effektiv än någon annan. Grönsaker innehåller tusentals bioaktiva ämnen, men bland dem har inget med en överlägsen effekt mot cancer kunnat identifieras.
Stora intag av frukter minskar risken för ett flertal cancerformer. Skillnader härvidlag mellan olika fruktsorter ha inte kunnat påvisas. Innehåller tusentals bioaktiva ämnen, varav inga speciellt aktiva har kunnat särskiljas.
Man borde dagligen äta minst ett halft kilo grönsaker, frukt, bär och fullkornsprodukter.
Antioxidanter i frukt och grönsaker motverkar de fria syreradikalerna. Närvarande i alltför stora mängder kan syreradikalerna öka cancerrisken.
Bioaktiva ämnen
Flavonoider finns i tusentals olika varianter i vegetabilier. Dessa bioaktiva föreningar förmodas ligga bakom de gynnsamma effekterna av vegetabiliska näringsämnen, men det föreligger inga bevis för specifika cancerförebyggande egenskaper hos någon flavonoid.
I korsblommiga grönsaker, till exempel blomkål och broccoli förekommer bioaktiva ämnen som kallas glukosinolater. De har effekter på metabolismen av hormoner och har på den grunden förmodats minska risken för vissa cancerformer. Någon cancerförebyggande inverkan av individuella glukosinolater har dock inte kunnat påvisas.
Lykopen är en karotenoid som svarar för det röda färgämnet i tomater. Lykopen fungerar som antioxidant. Lykopen sammankopplas ofta med förebyggande av prostatacancer, men specifika cancerförebyggande egenskaper har inte kunnat fastställas med säkerhet.
Växtöstrogener (fytoöstrogener)
I vår näring förekommer många ämnen (till exempel lignaner och isoflavoner som förekommer särskilt i sojabönor och tofu) som besitter egenskaper liknande östrogenets. Sådana ämnen (exempelvis enterolaktoner) alstras också genom inverkan av normala tarmbakterier på substanser som ingår i vegetabiliska näringsämnen. Växtöstrogenerna kan eventuellt minska risken för vissa cancersjukdomar, men den vetenskapliga bevisningen är inte övertygande.

Faktabas: Cancerorganisationerna, Lilla Robertsgatan 9 00130 Helsingfors, tfn (09)135 331, e-post: tiedotus(at)cancer.fiPalvelun tekninen toteutus Optinet Oy

Inga kommentarer: