6 okt. 2009

Träna bort din ilska

Vredesutbrottet – det nästan okontrollerbara, blossar upp på nolltid och får oss att göra och säga idiotiska saker.
Oftast ångrar man sig några minuter senare. Vad var det som hände egentligen, och hur sjutton kan en promenad få mig mindre förbannad?
De allra flesta av oss ilsknar till då och då. Rent fysiologiskt kan ilska förklaras som en kortvarig intensiv reaktion. Via det sympatiska nervsystemet aktiveras kroppen och gör sig redo att gå till attack. Kroppen mobiliserar energi genom att utsöndra stresshormoner, bland annat adrenalin, och blodtrycket ökar för att få ut blod snabbt till de stora muskelgrupperna. I de ytliga blodkärlen minskar blodflödet, för att minska blodförlusten om vi väljer att gå till attack och blir skadade.

Fysisk träning
Så långt går det sällan för den som har sina sociala spärrar påkopplade. Men ilska kan vara nog så jobbigt att hantera när den bubblar upp. Fysisk träning kan vara ett bra sätt att få utlopp för sin aggression och den energi som kroppen mobiliserat när vi ilsknat till.
Motion har nämligen en stressreducerande effekt, berättar Carolina Lundqvist, som forskar i idrottspsykologi vid idrottshögskolan GIH i Stockholm. Och stress, det är ofta en av de bakomliggande orsakerna till varför vi till slut reagerar med ilska.
– Motion har en mängd psykologiska effekter på vårt välbefinnande, säger Carolina Lundqvist.
Det ger oss inte bara en chans att få utlopp för uppdämd ilska och aggression. Att motionera är också ett sätt att ge sig själv timeout från stora och små vardagsbekymmer. Träningen blir ett slags frizon från grubblerier.
– Fysiologiskt ökar det också blod- och syretillförseln till hjärnan och påverkar transmittorsubstanser i hjärnan och minskar muskelspänningar, berättar Carolina Lundqvist.

Viktigt att prioritera
Men tyvärr är motion något av det första som människor prioriterar bort när de är stressade. Då är risken stor att större spänningar byggs upp igen och att nya vredesutbrott blossar upp.
– Med tanke på motionens alla positiva psykologiska effekter borde man prioritera träning högre, särskilt om man lever ett stressigt liv, menar Carolina Lundqvist

Min Kommentar: Människor som tränar regelbundet har inte så
mycket stress i kroppen, som de andra som avstår! Stelhet i kroppen
är en annan faktor som träder fram, då man sitter stilla för mycket.
Hjärtat är en muskel och den bör motioneras. Ta en promenad
och börja ändra dina vanor!

2 kommentarer:

Mikaela sa...

Hej!

Jag undrar, tänkte köra en detox-kur för första gången nu när jag blir frisk. Hur gör man med träning under dessa veckor? Jag går på Body Pump 2 gånger/vecka samt rider 2 gånger/vecka. Promenader nästan varje dag.

Tack på förhand!

Rickard sa...

Träningen under diet bör vara strik. Då menar jag att du inte bör ta i allt för mycket. Näringen vi får i oss, ska reperera leder, muskler, celler och äter du mindre eller på ett visst sätt, så se till att du får rätt näring i dig.

Vissa kan känna sig tröttare än annars, men jag tror inte det blir några problem.