29 nov. 2009








Hyllade stjärnskottet viktmobbad på nätet

Nu bojkottar ”Precious”-stjärnan Gabourey Sidibe webben
Gabourey Sidibe, 26, har huvudrollen i hyllade filmen ”Precious”.
Men succén har inte stoppat de hånfulla kommentarerna om hennes vikt.
– Jag försöker undvika internet, säger hon till Interview magazine.
I Oscar-favoriten ”Precious” spelar Gabourey Sidibe en överviktig tonåring med minst sagt plågsamma hemförhållanden. Hur illa ställt det är i hemmet uppdagas i mötet med en socialarbetare (spelad av Mariah Carey) och en lärare (spelad av Paula Patton).
Filmen har hyllats av kritiker och blivit en stor publiksuccé i USA.

”Andra åsikter var inte så snälla”
Men Gaboureys skådespelarinsats tycks inte ha fått allas hjärtan att smälta. I Interview magazine berättar hon om de elaka kommentarer hon utsatts för på internet.

Oftast handlar det om hennes övervikt.
– Jag försöker undvika internet, för att folk ibland sårar mina känslor. Mitt auditionband hamnade på Youtube och typ 40 000 har sett den och många har kommenterat att jag är en fantastisk skådespelerska. Men andra åsikter var inte så snälla, om det fysiska och så, säger hon.
Min Kommentar: Denna artikel är lite utanför mitt
område, men ändå nära hjärtat! Vikt är något de flesta
kämpar emot i vardagen och det för ont i mig att få
höra hur mobbningen eskalerar speciellt på internet.
BLI EN BÄTTRE MÄNNISKA OCH SLUTA MOBBA
Alla har vi ett unikt utseende. Denna tjej har redan kommit
långt och jag beundrar henne.

28 nov. 2009

Så många kalorier
Ett glas apelsinjuice innehåller 85 kalorier.

– finns i din dryck
En vuxen person behöver dricka cirka 1 - 2 liter per dag. Men hela mängden behöver inte komma från dryck, eftersom det finns en hel del vätska även i det vi äter. Frukt och grönsaker innehåller runt 90 procent vatten, vilka är bra vätskebärare. Är det varmt eller om man tränar mycket kan det behövas mer vätska.
– Kroppen består av så pass mycket vätska att man lätt tappar koncentration och presterar sämre om man ligger i negativ vätskebalans. All vätska räknas dock, även den i mat. Man behöver alltså inte dricka upp till två liter om dagen, säger Josefine Jonasson, dietist på Viktklubb.se.
Vad man bör tänka på är att även dryck ger en hel del energi, med undantag från vatten, te och kaffe.– Det innehåller mest aromer och inget annat, säger hon.
Ett glas läsk ger ungefär lika många kalorier som mjölk. – Men mjölken innehåller förutom kalorier och kolhydrater också protein, fett och vitaminer. Mjölken är alltså väldigt mycket nyttigare än läsken, säger Josefine Jonasson.

Min Kommentar: Vatten är det bästa du kan dricka
då du ska träna. Vill du piggna till just innan, kan en
kopp kaffe vara på sin plats. Alla kalori-jagare bör
se till att dricka mestadelsen vatten, The eller mindre
mängd kaffe.
Njut av kvällssnackset
Viktklubbs medlemmar föreslår kvällssnacks:
Te Frukt Ny hobby - att sticka (då äter man inte samtidigt) Grönsaker & dipp Knäckebröd Stort glas vatten Vindruvor Melon Cocktailtomater Riskakor Clementiner Passionsfrukt Gurka Sharon-frukt Popcorn Liten chokladbit Bär med hackade nötter Äppelbitar rullade i kanel och strösocker 1 tsk jordnötssmör Hemgjorda chips i micro, utan fett Kolsyrat vatten Ordentlig macka Cashewnötter

Några timmar efter lunchen brukar sockerfallet komma och du blir sugen på något sött. Likadant är det på kvällen när du slår dig ner i favoritfåtöljen och kollar på tevens utbud. Ofta förknippar man kanske just soffan och teven med något mysigt, och gott att äta.
– Det som är grundläggande för kvällssnackset är att allt handlar om mängder. Man kan visst äta choklad varje kväll trots att man vill gå ner i vikt, men det handlar då om att kunna begränsa mängden till en eller två rutor. Det är samma sak med nötter. Några nötter funkar finfint men en hel påse varje kväll blir lätt för mycket, säger Josefine Jonasson, dietist på Viktklubb.se.
Josefine Jonasson menar också att det viktiga är att ändra vanorna. – Fundera över varifrån vanorna kommer och vad de står för. Är det hunger som beror på att man helt enkelt har ätit för lite eller för dåligt under dagen, eller är det sug som beror på att man är uttråkad, glad eller ledsen?
Kanske kan det hjälpa att ta en kvällspromenad när suget kommer eller lägga sig och läsa en bok istället.

Min Kommentar: Några nötter på kvällen, vill jag helst inte
rekommendera, men viktklubben hade andra godheter på sin
lista. En eller två rutor mörk cholkad är bra för dig, enligt
studier som publiserats innan i olika tidningar. Vill du ha
hjälp, så bara höra av dig.

25 nov. 2009

Fetmaepidemin bromsar in

Svenskarnas viktkurva har planat ut. För första gången på 70 år blir de feta och överviktiga inte fler, visar statistik som presenteras vid Läkarstämman som inleds på onsdagen och som Dagens Nyheter tagit del av.
– Vi har fått stopp på den växande fetmaepidemin i Sverige. Att man kan bli sjuk och dö i förtid av övervikt har blivit en del av det allmänna medvetandet, säger Gunnar Johansson, professor vid Folkhälsoinstitutet, till tidningen.
Svenskarna har blivit allt tjockare för varje år sedan 1980, då Statistiska centralbyrån började föra statistik över svenskarnas övervikt. Men 2004 planar viktkurvan ut.
Fortfarande är dock nästan varannan svensk överviktig eller fet.

Min Kommentar: När ska vi komma så långt att vi
kan köpa hälsosam kost för "en billigare" peng, än i dagens läge?
Då hade hälsan blivit ännu bättre.
Lägg till mer grönsaker än de traditionella kolhydraterna, så
tar du ytterligare ett steg på vägen till bättre hälsa.
Stärk ditt immunförsvar
Gör dig redo att slåss mot bakterier och virus.


– Så här gör du
Det är förkylnings - och influensatider. Men är din kropp redo att slåss mot virus och bakterier? Shirin Rågby Djavidi, personlig tränare på Viktklubb.se ger sina bästa tips. Starta med sju goda vanor så har du större chans att hålla dig frisk hela säsongen.
– Var extra försiktig när du reser kommunalt så du inte får en nysning på dig. Var supernoga med att tvätta händerna. A och O är att sova sina timmar, helst åtta timmar per natt, äta varierat och regelbundet. Ät mycket frukt och grönt för att rusta dig. Träna regelbundet i lagom dos. Gör någonting aktivt varje dag i minst 30 minuter som till exempel en rask promenad. Försök att vistas ute så mycket som möjligt, säger Shirin Rågby Djavidi, personlig tränare på Viktklubb.se.
Sömn är den allra bästa medicinen. Om man är trött så är det lika bra att gå hem och vila.– Världen går inte under utan dig. Med sömn hjälper du kroppen att hjälpa sig själv. Överansträng dig inte, och ät sunt och regelbundet.

Min Kommentar: Dessa tips är bra, på så viss att du ser till
att röra på dig, så mycket du kan. Om du är ung och tror att det
inte gäller dig, så tänk en gång till. Ju bättre kondition du har under
större delen av ungdomen, gör dig till en bättre person under
resten av livet. Hjärtat är en MUSKEL och bör tränas varje dag
såsom med promenader occh andra ting. Vet du inte vad DU ska
äta. Ring eller skicka ett mejl till mig, så hjälper jag dig.

23 nov. 2009


Ny kritik mot energidrycker

Livsmedelsverket är kritiskt mot att de så kallade energidryckerna blir allt starkare.
Ett företag utanför Helsingborg är i färd med att lansera en ny energidryck – Cocaine. Den nya drycken innehåller tre gånger så mycket koffein som konkurrenten Red Bull. Kritiken från Livsmedelsverket lät inte vänta på sig.
Livsmedelsverket har redan börjat utvärdera den nya drycken Cocaine, som från början lanserades av ett företag i Nevada, USA. Enligt verket riskerar man en lättare koffeinförgiftning redan efter att ha druckit två burkar.
– Vi har inte fått tag i några burkar ännu, men har tittat på innehållsförteckningar på olika hemsidor, säger toxikolog Emma Halldin Ankarberg vid Livsmedelsverket.
– Namnet kan man verkligen ifrågasätta, säger hon.

Måste ha varningstext
Cocaine innehåller 1 120 milligram koffein per liter, 280 milligram per burk. Enligt EU:s direktiv måste burkar med drycker som innehåller mer än 150 milligram koffein per liter ha varningstext om hög koffeinhalt. Men enligt SVT:s Sydnytt finns varken varningstext eller mängden koffein angivet på burken.
Jamey Kirby äger företaget i USA som står bakom Cocaine. Han medger utan omsvep att namnet Cocaine, som ser ut som om det är skrivet med vitt pulver, valts med avsikt att det skulle sälja drycken.
– Vi visste från början att namnet skulle sälja, säger han till tidningen Las Vegas Sun.

”Såldes vid bakdörrar”
Amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Food and Drug Administration (FDA), ansåg att Kirby sålde drycken som ett alternativ till drogen kokain vilket ansågs olagligt. Under en tid såldes drycken därför under annat namn.
– Den förvarades under disk och såldes vid bakdörrar, precis som andra droger, säger en nöjd Kirby. Jag kunde inte ha regisserat det bättre själv.

Det svenska Livsmedelsverket är kritiskt till att de så kallade energidryckerna blir allt starkare. Överkonsumtion av koffein kan ge olika symptom som hjärtklappning, yrsel, sömnbesvär och illamående. Även dödsfall har konstaterats. Då har det handlat om energidryck konsumerad ihop med alkohol.
Min Kommentar: Det är onödigt att utsätta kroppen
för stress, som denna dryck ger. Om du tvynget ska
ha något dryck, tycker jag du borde dricka vanligt
stark kaffe. Vanligt kaffe är dessutom billigare
än skitdrycker som denna.

10 nov. 2009

Tunga tankar av fettfrosseri

Bantar med glädje De som bantar och tar bort kolhydraterna ur kosten blir surare och deppigare. Tvärtom är det för dem som bantar fettsnålt. De är piggare och har mindre ångest visar en ny undersökning.

Vill du slippa banta bort ditt goda humör?
Skär ner på fettet.
Då blir du lyckligt smal.
Den australiska forskaren Grant D Brinkworth har jämfört två bantningsdieter. En med lite fett och mycket kolhydrater och en med lite kolhydrater – men med desto mer fett och protein.

Olika grupper
53 överviktiga personer placerades i vardera grupp.
Deltagarna fick hjälp att planera sina måltider och svarade regelbundet på frågor hur de mådde, uppger Dagens Nyheter.
De fick också ta test som undersökte deras minne och koncentrationsförmåga. Och blodsocker- och insulinnivåerna mättes.

Humörskillnader
Resultatet?
Efter ett år var viktnedgången densamma för båda grupperna - 14 kilo, enligt DN. Minnes- och koncentrationstesterna gick lika bra. Och blodsocker- och insulinnivåerna var snarlika.

Skillnaden låg i humöret.
De som skurit bort fettet mådde enligt DN bättre än innan de börjat dieten. De var piggare och hade mindre ångest.

Lika deppiga
Medan de som dragit ner på kolhydraterna inte gladde sig det minsta åt viktraset. De var lika deppiga som innan.
– Det är mycket mat som är förbjuden i lågkolhydratdieten. Jag tror att många blir deppiga av att avstå från alltför mycket, säger professor Martijn Katan vid VU-universitetet i Nederländerna till DN.

Min Kommentar: Kommer inom kort