23 okt. 2009









Proteiner kan orsaka alzheimer




LONDON. Proteinrik mat kan orsaka alzheimer och krympt hjärna. Enligt forskare hade möss som matats enligt Atkinsliknande diet en hjärna som vägde fem procent mindre än normalt, skriver Daily Telegraph.
Deras hippocampus – området som styr minnesfunktionen – var också mindre utvecklad hos försöksdjuren. Forskarna skriver i tidskriften ”Molecular Neurodegeneration” att demens kan ”bromsas eller undvikas genom hälsosamt ätande”.



Min Kommentar: De flesta av oss, har lärt oss under skoltiden

att presentera fakta-källor och resultat och gärna jämföra med

andra studier i samma ämne! Detta kunde inte Aftonbladet

alls märkte jag i denna artikel. Jag vet att forskarna har presenterat

så mycket mer matrial, men Aftonbladets artikel för ett svagt C.

Vad är "hälsosamt ätande" enligt forskarna, Aftonbladet?

19 okt. 2009







”Nu har jag mer lust för livet”


I DAG. Anna är nu nere på 77 kilo och säger sig sikta på ännu lite till: ”Att gå ner tio kilo till känns inte otänkbart. Det tar den tiden det tar men jag har inte bråttom i alla fall”.

Anna Jacobsson gick ner 60 kilo
För 2,5 år sedan vägde Anna J.D. Jacobsson 137 kilo. Sen började hon äta smör och grädde.
I dag har hon gått ner 60 kilo.
– Det är en lättnad att ha hittat en lösning, säger hon.
Sedan viktraset har Anna Jacobsson, 33, tagit in vigselringen tre storlekar. Armbandsklockan, den hon inte kunde knäppa, dinglar nu på armen.
Nästan halva Anna är borta.
Min Kommentar: Har du inte prövat LCHF-kosten än och har
problem med vikten, så tycker jag du ska testa den nu.

16 okt. 2009

Världens Starkaste Funktionshindrade ManSebastian Davidsson följde med Island för att se tävlingen Världens Starkaste Funktionshindrade Man, och gjorde en rapport i sin träningsjournal: "2007 vann Ulf Eriksson och förra året delade han första platsen med Tahvo Jahvojärvi. Det stod klart ganska tidigt att kampen skulle stå mellan Ulf och Tahvo. Efter dag ett med tre grenar avverkade låg Ulf och Tahvo lika."

I torsdags åkte jag med Ulf Eriksson till Island för att se på när han tävlade i Världens starkaste funktionshindrade man. Ulf sitter i rullstol sedan tre år tilllbaka när han var med om en motorcykelolycka. Ulf har sysslat med strongman sedan 2003 och är väldigt duktig och han har sedan olyckan tävlat på Island två gånger tidigare och han tävlar även i bänkpress.2007 vann Ulf och förra året delade han första platsen med Tahvo Jahvojärvi som har eget gym i Stockholm och säljer styrkeprodukter på http://www.extremepower.se/.I år gick tävlingarna på fredagen och lördagen.

De gjorde upp i sju grenar:
Apollons axle reps på snedbänk 75 kg
Krucifix med svärd
Loading med säckar
Arm over arm
Stocklyft på sned bänk max lyft
Hercules hold 90 kg

Naturstenar; flytt från ett oljefat till ett annat Det stod klart ganska tidigt att kampen skulle stå mellan Ulf och Tahvo. Efter dag ett med tre grenar avverkade låg Ulf och Tahvo lika. Tahvo vann apollons och loadingen medan Ulf vann krucifix.Dag två skulle alltså bli väldigt spännande! Ulf imponerade då och vann både arm over arm, stock och hercules vilket innebar att han ledde med 3 poäng över Tahvo (som kom tvåa i dessa grenar) inför sista grenen. Gjorde inte Ulf bort sig här skulle han vinna. Tahvo vann grenen och Ulf kom tvåa och segern var klar för Ulf!Väldigt roligt och inspirerande att se denna tävling och att se Island! Styrkesport är mycket större på Island än i Sverige och det förklarar ju till viss del varför Island har och har haft så många toppnamn i strongman med en befolkning på endast 300 000 invånare.Boris Haraldson som tävlat på internationell nivå bl a i Väldens starkaste man ett antal år var med och arrangerade tävlingarna och jag fick bra kontakt med honom. Väldigt trevlig kille. Boris är för tillfället skadad men han tränar annars med Stefan Sölvi Peturson som tävlade på Malta i helgen men som tyvärr inte gick till final i år.

Huvudarrangören var Arnar Mar som coachar Isländska styrkesportare och även är aktiv själv, härlig kille! Jag träffade även Benedikt Magnuson som var helt sjukt stor och Jon Valgeir Williams som tävlat i Världens starkaste 2004. Och den svenske strongmanlegenden Jorma Paananen var med Tahvo då de är kusiner. Också en väldigt trevlig kille!Så det har varit en väldigt rolig och inspirande strongman-helg!

Min Kommentar: Det verkar vara en väldigt trevlig tillställning.
Ser fram emot att någon gång inom 5 år delta i denna tävlingen själv.







Fick sparken – var för tjock

Annonsen som orsakade debatten.
"De är skyldiga amerikanska kvinnor en ursäkt"
Den retucherade annonsen för Ralph Lauren har skapat rabalder över hela världen.
Modellens midja är smalare än hennes huvud.
Nu avslöjar Filippa Hamilton att hon fått sparken från Ralph Lauren – hon var "för stor".
Hon blev uppsagd i april eftersom hon "inte levde upp till kraven i sitt kontakt".
– De gav mig sparken eftersom de sa att jag var överviktig och inte passade i deras kläder längre, säger hon till Daily News.
Hamilton är 178 centimeter lång, väger 54,4 kilo och drar storlek 32 i kläder.

Getingmidja och jättehuvud
Bilden på en otäckt smal och oproportionerlig Hamilton upprörde en hel modevärld i förra veckan.
Företaget säger att den retucherade bilden ""av misstag" råkade användas i Japan förra veckan. "Det var inte den godkända bilden som användes i USA. Vi tar på oss hela ansvaret. Det här felet har absolut ingenting med vår relation med Filippa Hamilton att göra", skriver de i ett uttalande.
– Jag blev chockad när jag såg den där supersmala tjejen med mitt ansikte. Det är väldigt sorgligt, jag trodde inte att Ralph Lauren skulle göra något sådant.

Kallas "hälsosam"
Ralph Lauren skickade i tisdags ut ett pressmedddelande där de skriver att "Filippa är en vacker och hälsosam kvinna" men att deras samarbete avslutats eftersom "hon inte klarade av att leva upp till kravet i sitt kontrakt".
Hamilton säger i NBC News att uttalandet sårade henne.
Anledningen till Filippa Hamilton nu talar ut är att hon säger att hon inte vill att unga kvinnor ska tro att det är naturligt att se utmärglad ut.
– Jag tycker att de (Ralph Lauren) är skyldiga de amerikanska kvinnorna en stor ursäkt. Jag är väldigt stolt över hur jag ser ut, och jag tror att en förebild ska se hälsosam ut.
Min Kommentar: Kosten gör människan! I hela världen finns
flickor/kvinnor i alla åldrar som vill se ut som en modell.
Jakten på viktnedgång blir som en besatthet och bilder som
denna i tidningar gör inte saken bättre!
Utan kost blir du sjuk oftare. Du får dåligt skydd mot infektioner.
Bilderna i tidningar är oftas omgjorda i datorn. Smal och hälsosam
skriver tidningarna stup i kvarten, men sanningen är mer obehagligt
än vad alla tror.

15 okt. 2009











Tröstmaten som inte gör dig tjock

Chokladglass, bakverk, chips... Det tycks vara fettrik och kaloristinn mat som lockar mest när vi äter för att belöna oss själva eller må lite extra bra.
Men i längden ger en överkonsumtion av våra älsklings-belöningar motsatt effekt. Så vad är bäst att ta till när man bara måste?
Dietist Josefine Jonasson säger att allt handlar om i vilken mängd man okynnesäter.
– Det blir lätt att man äter en hel påse micropopcorn för att man tänker att det är nyttigare än chips. Det är det också, men jämfört med ingenting blir det ganska mycket kalorier.
Hon tycker ändå att man ska äta det man är sugen på. Vill du ha choklad – ta en liten bit.
– Om man inte äter det man är sugen på tar man gärna en massa annat och så slutar det ofta med att man ändå tar den där chokladen till sist.

Här tipsar Josefine om tröstmaten som får dig att må bra på riktigt – i både kropp och själ.

Exotisk fruktsallad med en klick kesella
– Frukt tillfredsställer sötsuget samtidigt som det ger vitaminer, mineraler och fibrer. Det är ofta det där plockandet man är ute efter när man är sugen. Skär därför gärna frukten, även om du bara ska ta ett äpple.


Yoghurtdip och grönsaker
– Köp en påse med dipmix. Med yoghurt och grönsaker blir dippandet mycket nyttigare än med chips och dip gjord på gräddfil.Lite nötter
– Nötter är nyttigt men innehåller mycket kalorier. Ta inte fram en hel påse utan ät 10–12 stycken.Rostade, saltade sojabönor eller kikärtor
– Ett kalorisnålare alternativ till nötterna. De innehåller en hel del protein och mättar lite, vilket gör att suget minskar även om man inte äter av hunger. De ger också det eftertraktade plockandet.Salta pinnar eller popcorn
– Nyttigare än chips, absolut. Tänk emellertid på vilken mängd du äter. Att äta en hel påse popcorn är ungefär som att äta tre smörgåsar.



Min Kommentar: Nu finns det inga undanflykter! Dessa tips är
nog en av de bättre, när det gäller att hitta goda mellanmål.
Se bara upp med antal nötter, för dom ger kalorier om du äter
för många.

13 okt. 2009

Kostdoktorn

Kostdoktorn: "På seminariet i Karlstad i slutet av augusti talade jag med en kvinna som planerade en viktoperation. Jag föreslog naturligtvis att testa lågkolhydratkost en period först, men hon hade redan bestämt sig.
Nu är hon död. Hennes stora kroppspulsåder brast vid operationen. Och hon är långt ifrån ensam."

Min Kommentar: Jag vill verkligen inte detta ska
hända igen, att någon säger nej tack
till att pröva LCHF-kosten.
Fetma och diabetes kan förbättras så
mycket bättre med denna
kosthålling. Har du samma tankar som
kvinnan i texten, så tänk en gång extra för din egna skull.

12 okt. 2009

Så rustar du dig mot höstens mörker

Med motion och nyttig mat får du både energi och endorfiner för att klara den mörka hösten.

Få en endorfinkick av träning och en vitaminkick av maten
Med mörkret brukar trötthet, förkylningar och nedstämdhet komma som ett brev på posten.
Men Viktklubb.se tipsar dig om hur du lätt slipper dem.
– Ät mycket frukt och grönt, säger dietist Josefine Jonasson. Det är bra för immunförsvaret.
Den 25 oktober går vi över till vintertid. För vissa kan det kännas extra tungt. Det är liksom ett startskott för mindre ljus och kortare dagar. Det är även nu som influenser och förkylningar börjar härja.
Men det finns bot mot det mesta. Så räta på ryggen och se den här perioden på året som en utmaning i stället för något negativt. Du kan med enkla knep se till att just du blir piggare, gladare och friskare.

Gör medvetna val
Det handlar förstås om basgrejer som träning och mat. Mer komplicerat än så är det faktiskt inte.
– Gör mer medvetna val när du ska äta. Ät inte bara vadsomhelst när du är hungrig utan försök att ha en baktanke med maten, säger Josefine Jonasson, dietist på Viktklubb.se. Var noga med att få i dig kolhydrater, proteiner och fetter.
Satsa på mycket frukt och grönt. De är fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter som stärker vårt immunförsvar. Det kan också vara klokt att äta mer varm mat under den här årstiden som till exempel en grötfrukost i stället för fil och flingor. Du kommer att stå dig längre plus att hela kroppen blir varm och kommer igång på ett annat sätt på morgonen då.
– Försök att undvika godis och skräpmat. Det innehåller ingen näring och det är just näring vi behöver extra av nu, säger Josefine Jonasson.


Endorfiner från motion
Motion är den andra delen som är minst lika viktigt. Regelbunden träning gör oss starkare både fysiskt och mentalt. Men det stärker även vårt immunförsvar. Om du är van motionär så fortsätter du bara som vanligt. Om du är nybörjare så är det ett hett tips att skynda långsamt så du inte får motsatt effekt. Tänk på att all rörelse är bra rörelse. Försök att få in en rask promenad på 30 minuter varje dag.
När vi tränar utsöndras endorfiner, vårt "må-bra hormon". Även kallat kroppens eget morfin. Det utsöndras även när vi stressar, har sex eller är riktigt förälskade. Det gör bland annat att vi känner oss fulla av energi, pigga och glada.
Något annat som gör att vi blir piggare är att vistas ute så mycket som möjligt. Dels för den friska luftens skull, men även för ljuset som annars är sparsamt under vinterhalvåret. När vi får sol på oss bildas D-vitamin i huden som bland annat stärker vårt skelett och vårt immunförsvar. Det är bra för hud, hår men även mot depressioner.
Ta hand om dig så kommer du att klara vintern hur bra som helst.

Min Kommentar: Vi har dåliga att äta grönsaker och det får du se till
att ändra på. Där är bra fiber i dessa grönisar och ger dig en bättre mättnadskänsla.

När det nu håller på att bli vinter, så finns det mindre energi för vissa av oss. Du kan
på ett enkelt sätt, se till att det blir tvärtom.

6 okt. 2009

Träna bort din ilska

Vredesutbrottet – det nästan okontrollerbara, blossar upp på nolltid och får oss att göra och säga idiotiska saker.
Oftast ångrar man sig några minuter senare. Vad var det som hände egentligen, och hur sjutton kan en promenad få mig mindre förbannad?
De allra flesta av oss ilsknar till då och då. Rent fysiologiskt kan ilska förklaras som en kortvarig intensiv reaktion. Via det sympatiska nervsystemet aktiveras kroppen och gör sig redo att gå till attack. Kroppen mobiliserar energi genom att utsöndra stresshormoner, bland annat adrenalin, och blodtrycket ökar för att få ut blod snabbt till de stora muskelgrupperna. I de ytliga blodkärlen minskar blodflödet, för att minska blodförlusten om vi väljer att gå till attack och blir skadade.

Fysisk träning
Så långt går det sällan för den som har sina sociala spärrar påkopplade. Men ilska kan vara nog så jobbigt att hantera när den bubblar upp. Fysisk träning kan vara ett bra sätt att få utlopp för sin aggression och den energi som kroppen mobiliserat när vi ilsknat till.
Motion har nämligen en stressreducerande effekt, berättar Carolina Lundqvist, som forskar i idrottspsykologi vid idrottshögskolan GIH i Stockholm. Och stress, det är ofta en av de bakomliggande orsakerna till varför vi till slut reagerar med ilska.
– Motion har en mängd psykologiska effekter på vårt välbefinnande, säger Carolina Lundqvist.
Det ger oss inte bara en chans att få utlopp för uppdämd ilska och aggression. Att motionera är också ett sätt att ge sig själv timeout från stora och små vardagsbekymmer. Träningen blir ett slags frizon från grubblerier.
– Fysiologiskt ökar det också blod- och syretillförseln till hjärnan och påverkar transmittorsubstanser i hjärnan och minskar muskelspänningar, berättar Carolina Lundqvist.

Viktigt att prioritera
Men tyvärr är motion något av det första som människor prioriterar bort när de är stressade. Då är risken stor att större spänningar byggs upp igen och att nya vredesutbrott blossar upp.
– Med tanke på motionens alla positiva psykologiska effekter borde man prioritera träning högre, särskilt om man lever ett stressigt liv, menar Carolina Lundqvist

Min Kommentar: Människor som tränar regelbundet har inte så
mycket stress i kroppen, som de andra som avstår! Stelhet i kroppen
är en annan faktor som träder fram, då man sitter stilla för mycket.
Hjärtat är en muskel och den bör motioneras. Ta en promenad
och börja ändra dina vanor!





Motion, frukt och vitaminer – en bluff?


Professor Fredrik Nyström sågar allt du trodde var sant om hälsa
Han är professorn som gör uppror mot de mest etablerade rönen om kost och hälsa.
Fredrik Nyström, forskare och överläkare vid Linköpings universitetssjukhus, ifrågasätter nyttan av såväl vitamintillskott och grönsaker som träning.
– Har du sett min studie om jordnötter versus godis? Säger han och räcker över ett vetenskapligt papper.
Vi träffas på det lilla kontoret vid Universitetssjukhuset i Linköping. Bordet är överbelamrat med pappershögar. Fredrik Nyström berättar entusiastiskt om sina många forskningsprojekt.
– Det visar faktiskt att godis ger viktuppgång, medan jordnötter knappt bildar fett alls, säger han.
Fredrik har massor av uppslag till framtida studier. Och han drar sig inte för att provocera. Han har precis påbörjat slutfasen av ett bokmanus som ska slakta en hel rad heliga kor inom kost och hälsa.
Främsta måltavlan: Grundlösa påståenden som får människor att känna skuld över hur de lever. Ett ämne som får hans blod att sjuda extra är diskussionen om vitaminer och antioxidanter.
De senare är färgämnen och vitaminer som påstås kunna binda fria radikaler i kroppen och motverka exempelvis cancer.
– Jag blir så irriterad när jag hör doktorer och professorer säga sådana saker. Det finns inga studier som visar att något av det fungerar som en metod mot sjuklighet på oss människor.
– Ibland, när jag verkligen vill få folk att vakna till, säger jag att det faktiskt finns mer underlag för att ordinera folk att ta ett glas rödvin om dagen, än att äta frukt.

Träning är överskattat
Den enda egentliga undersökningen som tittar på detta är ”Women’s health initiative” och den blev ett totalt fiasko, menar Fredrik Nyström.
– Jag säger inte att det inte fungerar att äta sig frisk med grönsaker, men då får man göra studier som bevisar det, innan man går ut med sådana rekommendationer!
Ett annat överskattat koncept är motion. Han vänder sig emot att vården skriver ut träning på recept, som enligt honom är ett dyrt och verkningslöst sätt att få människor att gå ner i vikt.
– Man påstår att det ska vara biverkningsfritt, men hur många skadas eller dör inte av cykelolyckor varje vecka? Det är få sporter du kan hålla på med hela livet utan att få skador, och är du gravt överviktig kan du få problem med knäna.
Att kombinera det med diet är inte heller någon höjdare.
– Det har massor med negativa effekter: man blir irriterad, hungrig, okoncentrerad eller rent av omtöcknad när man inte ätit på länge. Mediciner är bättre och billigare än att tjata på folk att motionera och äta rätt.


Vill studera härsket fett
Vad är då nyttigt enligt Nyström? En av hans nya teorier han vill testa är – härsket fett.
– Medelhavsdieten är en av de få som verkligen verkar ha positiv effekt på hälsan, och den innehåller just stora mängder gammalt fett. Riktigt fin parmaskinka kan vara upp till fyra år gammal och lagras i rumstemperatur!
– Det är en möjlig teori att skämd mat ökar motståndskraften. Det var trots allt inte länge sedan mänskligheten började använda kylskåp.
Fredriks bok är tänkt att ges ut i vår – och du kan räkna med att den lär röra om i grytan.


Min Kommentar: Kommer inom kort