20 sep. 2009

Jag vill tacka alla som gjort sig uppmärksam
på min 40-årsdag! Min kost och träningsblogg
fortsätter och jag svarar, kommenterar precis
som innan. Tack åter igen!!

Rickard

18 sep. 2009







Apelsiner och senap är riktiga fettbekämpare.

Här är maten som bekämpar fett och bevisat kan hjälpa dig gå ner i vikt.
Mandel Personer som åt cirka 90 gram mandlar per dag minskade sin vikt med 18 procent enligt en studie som publicerats i tidningen International Journal of Obesity. Mandlar innehåller en omega-3 fettsyra som kan öka ämnesomsättningen.
Bär C-vitaminrika bär som jordgubbar och hallon kan hjälpa dig att förbränna upp till 30 procent mer fett under träning, enligt forskning från Arizona Stateuniversitetet.
Kanel är kryddan som kan ge dig en snygg midja. Strö en fjärdedels tesked kanel över maten för att undvika en förhöjning av blodsockret efter måltiden.
Senap Kryddan som ger senapen dess färg, gurkmeja, kan minska tillväxten av fettvävnad, enligt tidningen Endocrinology.
Apelsiner Undvik att gå upp i vikt med denna citrusfrukt. Apelsiner innehåller flavonoider som är fettbekämpande. Kvinnor som åt mest flavonoider minskade kraftigt sin mängd kroppsfett över en 14-årsperiod, enligt en studie publicerad i tidningen American Journal of Clinical Nutrition.
Soyabönor kan blockera att fett tas upp av kroppen och bryter ner fettlager.
Sötpotatis innehåller mycket fibrer. Ät sötpotatis för att undvika kraftiga svängningar i blodsockernivån och för att undvika att fettet sätter sig på höfterna.
Schweizisk ost – Kalciumrik mat minskar fettproducerande enzymer och ökar nedbrytningen av fett, säger Michael B. Zemel från institutet för näringslära vid University of Tennessee.
Källa: Self.com
Min Kommentar: Kommer inom kort

17 sep. 2009


Fadde Darwich och "Bonde"- Susanne startar hälsocenter
Fadde Darwich och "Bonde-Susanne" Brännemo är inte bara ett förälskat par.
Nu blir de affärspartners också. I höst tänker de starta ett hälsocenter - för överviktiga. - Det skulle kännas bra att veta att man har hjälpt någon att gå ner i vikt, säger Fadde till Expressen.se.


Dörrvakten och föreläsaren Fadde Darwich, 43, har stora planer på gång. Tillsammans med sin fästmö, Susanne Brännemo, 42, känd från TV4:s "Bonde söker fru", ska han starta ett hälsohem - för överviktiga.

Bo på gården
Tanken är att en grupp överviktiga ska få bo på Susannes gård Blecket i Rättvik i Dalarna. Där ska de erbjudas råd om träning och kost - samtidigt som de ska gå igenom ett stenhårt träningsschema med bland annat ridning.- Hälsohemmet ska vara till för den som vill gå ner i vikt och samtidigt må så bra som möjligt. Våra gäster ska inte lida ihjäl sig utan ha roligt och umgås med varandra, säger Fadde Darwich till Expressen.se.Fadde och Susanne har spånat fram idén tillsammans.- Den som vill gå ner i vikt får ofta höra talas om piller och operationer. Men alla har inte råd att operera sig, det behövs mer sociala engagemang. Vi vill sporra människor, och det skulle kännas bra att veta att man har hjälpt någon att gå ner i vikt, säger Fadde Darwich.
Locka till läger
Paret tänker annonsera i tidningar och på nätet för att locka kunder till lägret.Ännu återstår en hel del jobb innan hälsocentret kan invigas, men Fadde hoppas att de kan dra i gång under hösten.- Det känns bra och spännande, säger han.Fadde Darwich har egen erfarenhet av att vara missnöjd med sin kropp. Just nu ligger han i hårdträning - han tränar mellan fyra och fem dagar i veckan, undviker alkohol och fett och äter bara kolhydrater och proteiner.- Vissa kallar det för att "deffa". Jag vill mest få ner magen lite, komma tillbaka till min matchvikt, säger han.
Fadde i form
I somras avslöjade Fadde Darwich och Susanne Brännemo att de var ett par - och nyligen bytte de ringar.Är det så att du vill komma i form inför bröllopet?- Haha, nej, det har jag inte tänkt på.Enligt Fadde är bröllopsdatumet inte bestämt.- Det blir någon gång nästa år, säger han
Min Kommentar: Kommer inom kort

15 sep. 2009







Hitta motivationen – med hjälp av ”Carro”


Så lyckades världsstjärnan bryta trenden
Tappat glöden i träningen? Bara lugn, nu avslöjar Carolina Klüft hur du hittar motivationen igen.
– Jag hade kunnat gått runt och varit bitter eller lagt av, säger friidrottsstjärnan.
Hon dominerade damernas sjukamp fullständigt under några år och vann allt som gick. EM-, VM-, och OS-gulden staplades på hög. Efter sitt tredje VM-guld 2007, hennes sjunde guldmedalj i stora mästerskap, tröt dock lusten.
– Jag tror testade alla sätt och fortsatte ett tag. Men när man kämpat utan att det hjälper kommer man fram till en punkt där det tar stopp. Känner man inte glädjen måste man bryta trenden, säger Klüft.

Byte gren – hittade laddningen
”Carro” började istället med längdhopp och tresteg – ett drag som överraskade alla. Men grenbytet gjorde henne gott.
– Vips hade jag massvis av motivation. Nu känner jag ”jäklar vad kul” när jag ska träna, då tycker man direkt det är skönt fast det kan vara fysiskt jobbigt, säger hon.
”Ibland måste man nå botten”
Trots att Klüft ådrog sig en allvarlig stressfraktur i början av året fortsätter hon satsningen på de nya grenarna. Humöret är på topp, även om hon är tillbaka i full träning om ett halvår.
– Det är viktigt med långsiktighet, plus att man känner motivation och hunger. Har man inte det kan man lika gärna lägga av. Ibland måste man nå botten innan man inser hur kul det är, säger hon.
Min Kommentar: KOmmer inom kort

Patrick Swayze Död - Off Topic







Patrick Swayze död inatt
57-årige filmstjärnan somnade in hemma
NEW YORK. Patrick Swayzes kamp mot cancern är över.


Den världsberömde filmstjärnan dog i går, 57 år gammal.
– Han avled stilla omgiven av sin familj, meddelade en talesman tidigt i morse.
Sedan mars förra året har Patrick Swayze slagits mot elakartad cancer i bukspottskörteln.
Hans hälsa har flera gånger varit mycket dåligt, men mot alla odds har den 57-årige skådespelaren hela tiden lyckts komma tillbaka.

Nu är kampen över.
Swayze somnade in i går, i Los Angeles.
– Han avled stilla, omgiven av sin familj, efter 20 månaders kamp mot sjukdom, hette det tidigt i morse i ett uttalande från publicisten Annett Wolf.
Många roller
Inga andra detaljer var sent i natt kända.
Patrick Swayze har ända sedan tidigt 80-tal varit ett av Hollywoods största namn. Han är framförallt känd för sina roller i succéerna ”Dirty Dancing” och ”Ghost”, men medverkade också i uppmärksammade filmer som ”Red Dawn”, ”Youngblood” och ”The Outsiders”.
Uppmärksammas
Hans envetna kamp mot cancern har varit uppmärksammad och beundrad i USA.
Swayze vägrade låta den stoppa honom från att leva ett rikt och fullt liv. Trots svåra smärtor fullföljde han exempelvis inspelningen av serien ”The beast” för tv-kanalen A&E. Han har också skrivit en memoarbok ihop med hustrun Lisa Niemi under det senaste året.
– Jag vägrar ge upp och vill inte bli reducerad till endast min sjukdom. Så länge jag kan kommer jag att leva ett så normalt liv det bara går, sa han i en intervju i våras.
Min Kommentar: Patricks kamp är över! En av de goaste
killarna, som jag hade respekt för i filmens värld.
Jag har Roadhouse som min favoritfilm än idag!
En lyckligt åskådare i ett tv-program fick chansen att
dansa med honom. Måste ha varit en stor upplevelse!
R.I.P

11 sep. 2009

Dags att köpa träningskort?
För att hålla liv i ditt träningssug hela året gäller det att välja gym noga!
Här är checklistan över smarta saker att tänka på innan du betalar tusenlapparna.
Är du taggad att köpa gymkort i höst och komma igång med träningen på riktigt? Välj noga. Vem har inte betalat 6 000 för guldkort på trendgymmet på andra sidan stan, peppat sig dit tre gånger, ledsnat och låtit kortet multna med formen resten av året?
Välj rätt gym så är chansen stor att du verkligen kickar i gång träningen på riktigt.
Priset är så klart viktigt. Ett årskort kan kosta någon tusenlapp - eller en månadslön. Men de stora kedjorna skiljer sig också åt mer än vad du tror vad det gäller utbud, service och villkor.
Så innan du väljer gym, tänk efter vad som är viktigast för dig. Är det läget? Priset? Att det finns nya läckra pass? Bastu? Personlig tränare att boka?
Många gym erbjuder testpass och gratisveckor - passa på och känn efter om det är stället för dig innan du skriver på för ett helt år.

Läget, läget, läget
Det geografiska läget är nummer ett när du väljer gym. Det ska vara lätt att bara svänga förbi och träna. Bäst är att hitta en anläggning i närheten av jobbet. 30 minuters lunchpass är både ett bra brejk och tidseffektiv träning.

Klasser och utrustning
Lika viktigt som läget. Att träna ska vara kul! Tänk efter, hur vill du komma i form?
Skanna alla passcheman - vad går du igång på? Pilates, afrikansk dans, bikramyoga, boxning, stripaerobics, löpklubb, crossfit, volleyboll, vattengympa?
Är gymmet viktigast, jämför utbudet av konditions- och styrkemaskiner. Blir det kö vid löpbanden i rusningstid?
Finns vattenbassäng för dig gillar att simma?

Priset
Det skiljer många tusenlappar för ett årskort mellan de olika gymmen. Billigaste årskorten kan du få för cirka 1 500 kronor. Ett gympakort på Friskis och Svettis Västerås kostar 130 kr/mån med autogiro.
Årskort på de flådigare kedjorna går oftast loss på 4 000-6 500 kronor. Priset för ett årskort på Sats Karlstad är 429 kr/mån inklusive autogiro. Jämför säsongskort, årskort och nischade kort som gäller enbart för träningen du är intresserad av.
Hos många kedjor måste du dessutom bli medlem för att lösa årskort. Avgiften kan vara på allt mellan 50 och 800 kronor. Bra att kolla!
Är du student, arbetslös, senior eller har möjlighet att träna på udda tider? För dig finns det ofta bra rabatter.

Öppettider
Om du vill träna tidiga morgnar, sena kvällar eller på helger får du inte glömma att jämföra öppettiderna! Vissa gym stänger snopet tidigt.

Frysning
Även om tanken är att du ska träna stenhårt hela året kan det vara bra att kolla upp reglerna för så kallad frysning. Ofta får du frysa ditt kort 1-2 gånger, max 30-60 dagar per år. Vissa kedjor kräver intyg på att du är gravid, sjuk eller måste jobba på annan ort.

Personlig tränare
Ett par timmar med gymmets personliga tränare kan vara väl satsade pengar. Prislappen skiljer sig rejält mellan olika gym - tänk in det i totalpriset. På Hagabadet i Göteborg kostar exempelvis en träff 725 kronor jämfört med Friskis & Svettis som tar 100 kronor för en timme med gyminstruktören.

Bonusar
Det finns så klart fler anledningar att älska sitt gym. Som att det ingår barnpassning och instruktörer i gymmet, att du kan bubbla och basta efter passet eller boka massage. Ett fik där du kan äta frukost innan du rusar vidare kan också vara guld värt, eller att du kan träna gratis på systergym när du är ute och reser. Kolla upp vilken service som erbjuds förutom själva träningen.

Friskvårdspeng
Glöm inte att fråga chefen om friskvårdspeng! Ofta betalar arbetsgivaren en årlig peng till din Fetträning.

Min Kommentar: Kommer inom kort..

8 sep. 2009







Carolina Gynning hyllar bantningspiller i sin nya bok: Borde släppas fritt
Carolina Gynning har rasat i vikt tack vare Reductil, ett receptbelagt läkemedel för gravt överviktiga
.



Det avslöjar hon i nya boken ”Ego woman”.
– Läkemedlet borde släppas fritt för alla, säger Carolina Gynning till Nöjesbladet.
På bara fyra år har Carolina Gynning gjort en radikal karriärresa. Skandalblondinen som vann ”Big Brother” 2005 har ersatts med en rutinerad tv-programledare som säljer sin egen konst och lanserar parfym.
Men det är inte bara karriären som har genomgått en transformering. 2007 plockade Gynning ut silikoninläggen och i takt med tv-jobben har hon krympt åtskilliga klädstorlekar.

BMI över 30
I kommande boken ”Ego woman”, uppföljaren till ”Ego girl”, avslöjar Carolina Gynning att den kraftiga viktnedgången beror på Reductil, ett receptbelagt läkemedel mot fetma. Den skrivs endast ut till personer med ett BMI över 30, men tv-stjärnan fick ändå tag på medicinen via en utländsk internetsida.
– Jag tänker inte hymla. Att vara smal är viktigt för mig. Under månaderna som jag testade tabletterna rasade jag i vikt. Som modell måste du vara smal och jag gillar att vara tajt i kroppen. Jag mår inte bra när magen väller ut och röven hänger, säger hon.
”Fick inga biverkningar”
Läkarkåren har ännu inte undersökt Reductils eventuella biverkningar hos personer med BMI under 30. Men Gynning ifrågasätter ändå varför endast gravt överviktiga får tillgång till läkemedlet.
– Jag använder den inte i dag, men när jag gjorde det fick jag inga som helst biverkningar. Detta borde släppas fritt för alla. Om människor med irriterande trivselkilon använder Reductil kan övervikten bromsas i ett tidigt stadium. Då behöver inte problemet landa i fetma eller diabetes typ två.

Bråk med Blondinbella
Under det gångna året har Carolina Gynning bloggat om jakten på drömkroppen och delat med sig av ”skinny tips” till sina läsare. Inläggen har fått bloggerskan Blondinbella att ifrågasätta Gynnings roll som förebild för unga tjejer.
Själv förstår hon inte kritiken.
– Jag är åtminstone ärlig och erkänner att jag kämpar med min vikt, liksom många andra. Jag är ingen fejkad förebild. Jag är knäpp, snäll, galen, glad och smart, det är sådan jag är. Att somliga av mina läsare lider av ätstörningar har inget med min blogg att göra. Ätstörningar får man av andra orsaker. Jag vet vad jag talar om eftersom jag själv har lidit av bulimi.
Min Kommentar: Alla har rätt att tycka och tänka vad vi vill! Jag blir
ganska arg då det gäller uttalande om något som bantningspiller.
Visst fungerar dessa för vissa och andra för men så det är bortkastade pengar.
Dyra är dom också och för pengarna kan man sätta ihop en kostplan som
gör viktnedgången på ett naturligare sätt.
Jag förstår Caroline på ett sätt, men måste tyvärr säga att det inte var det
smartaste du gjort i år. Hoppas du tar min kritik på ett bra sätt, för jag
gillar vad du gör annars.

1 sep. 2009

Maten som gör dig smart


Tillbaka från semestern och dags att ställa in tankeskärpan igen.
”Du blir vad du äter” gäller främst i vilken form din hjärna är. Tanka superbränsle – bli smartare redan samma förmiddag.
Vi har blivit väl medvetna om att maten vi äter påverkar kroppen. Men den har ännu större betydelse för hur bra, eller dåligt, hjärnan fungerar. Något att ha i minnet nu när höstens agenda kräver att du håller dig skärpt hela dagen – med nya jobbutmaningar, bankmöten, villaföreningsmöten, tennisträning och barnens skjutslogistik.

Glupskt organ
Det blir allt tydligare i forskarnas labb att rätt mat verkligen gör oss smartare och höjer den mentala prestationsförmågan. Smarta matval kan vara det som gör att du snabbt kommer på kundens namn när ni springer på varandra i hissen, kommer med de skarpaste idéerna, löser budgetknutar före första kaffe­koppen, fångar kaffekoppen när den välter över tangentbordet – med humöret i topp!
Hjärnan är ett ytterst glupskt organ – och dessutom petig i maten. För att fungera optimalt kräver den en jämn ström av glukos, sockret som tankar hjärnan med energi. Helst glukos du nyss ätit.

Blodsockret viktigast
– Grunden till all pigghet är att förse hjärnan med blodsocker, säger Fredrik Paulún, en av Sveriges främsta näringsfysiologer och blodsockerexperter.
– Framför allt är det viktigt att du får i dig kolhydrater, alltså socker, på morgonen för att få igång motorn. Det bestämmer hur smart och effektiv du är resten av dagen.
Men det gäller att välja rätt. Snabba kolhydrater som vitt bröd och sockerpuffar får blodsockret att rusa och du är smartast på bussen på väg till jobbet. Innan du klivit av har det redan hunnit störtdyka och du minns knappt vilken dag det är på morgonmötet. Satsa på långsamma kolhydrater som servar hjärnan med turbobränsle i timmar. Grovt bröd och müsli håller tankarna stjärngnistrande ända fram till lunch.
Medan en kolhydratrik frukost gör oss skärpta hela förmiddagen så gör en lunch med ungefär samma innehåll att du blir däst och trögtänkt – paltkoman slår till och du presterar inte alls. Ät i stället lagom och ofta lyder Fredrik Paulúns bästa topptänkarråd:

Ät tills du blir nöjd
– När du äter frigörs serotonin, kroppens må bra-hormon. För mycket gör dig sömnig, lagom mycket gör dig lugn och sansad. Devisen är att äta tills du känner dig nöjd, inte mätt. Det räcker för att hålla effektiviteten uppe fram till nästa måltid. Ladda om med mellis efter tre timmar. Många dippar på eftermiddagen och vet inte varför. En banan, keso med nötter och pang! – du presterar på topp igen.
En annan anledning att ducka dipparna är att kroppen pumpar ut kortisol och noradrenalin när blodsockret sjunker lågt, stresshormoner som bryter ner hjärnan och ger minnesproblem.

Planera smart
Ha en färdig matplan för morgondagen. Boka bra lunchställe, packa mellismackor, tina middagsfisken. Med lite smart planering har du den magiska situationen att du hela tiden kan ladda hjärnan med ny energi, tipsar Fredrik Paulún.
Glukos har direkt effekt på tankeförmågan – men är såklart inte allt. Här är fler näringsämnen, och smaker, som toppar din mentala kapacitet.

Min Kommentar: Kommer inom kort