31 maj 2009

TT - LINE för LCHF








Information från Helena Hesselmark

Blodsockerkryssning Trelleborg - Travemünde
för oss med diabetesdiagnos, dvs en diagnos för diabetes typ 1 eller 2.


Deltagarantalet är begränsat till 32 personer


Diabetiker av typ 0, 1 och 2 som är intresserade av lågkolhydratkostens betydelse för blodsockrets stabilitet, är välkomna med intresseanmälan till en ”Blodsockerkryssning”.


Avfärd från Trelleborg lördagen den 12 september kl 9.00

Återkomst söndagen den 13 september kl 7.30


Kostnaden för detta äventyrsfyllda dygn är 2 000:-/person I denna kostnad ingår det mesta. Utsides två-bäddshytt, mat av rätt sort, det mesta i dryckesväg, en del föreläsningar, information, grupparbete och annan samvaro, möjlighet att gå i land ett par timmar i Tyskland (för att inhandla vispgrädde eller annat av intresse).


Vi kommer att behandla bl a följande ämnesområden:
* Blodsockermätning med praktiska övningar i samband med måltider* Blodsockermätning, teori, när, hur och varför och tolkning av värdena.* Diabetes, LCHF och medicinminskning vid välkontrollerat blodsocker* Beräkning av energiprocent för kolhydrater, protein och fett* Diabetikers rättigheter i vården* Information till sjukvården vid akuta sjukdomsfall* Gryningsfenomen* Annat av intresse efter individuella
förslag
Man kan ta med en eller flera följeslagare – dock utan blodsockerprogram för dessa, pga av begränsade konferensutrymmen. Finns intresse anordnas ev. program av något slag även för medföljande. Annars finns ju alltid soldäcket.
Med detta upprop vill jag försöka bedöma intresset för deltagande i kryssningen
Jag behöver veta om det blir tillräckligt med deltagare för att kunna behålla bokningen.
Preliminär anmälan senast 15 juni, 2009.Bindande anmälan senast 1 augusti, 2009. Betalning enligt vidare besked.
Närmare upplysningar kan erhållas genom att man mailar till
Helena Hesselmark - diabetikertyp0@gmail.com
Skriv ”Blodsockerkryssning september 2009” på ämnesraden. Skriv namn, adress och om du har typ 1 eller 2 diabetes.
Välkomna
Helena HesselmarkDiabetiker typ 0


Min Kommentar: Till alla som är intresserade

- Ta chansen!






Åt fett – gick ner 30 kg


Belinda vägde 107 kg som mest – nya dieten gav henne hopp igen
Med grädde, bacon och biffar blev hon kvitt sina krämpor – och 30 kilo.
Tack vare fettdieten fick Belinda Lindström, 27, ett nytt liv.
– Jag kunde inte fatta att det var så enkelt. Kilona bara rann av mig, säger hon.
Spegelbilden var en plåga och att ställa upp på fotografier tog emot. När vågen stannade på 107 kilo för fyra år sedan fick Belinda Lindström nog. Graviditetskilona skulle bort.
– Jag hade kronisk värk, blev sängliggande under långa perioder, led av förstoppning och var alltid trött. Jag var på väg till inget liv alls, säger hon.
Maten var ett sätt att hantera känslor.
– Jag åt när jag var ledsen, för att fira när jag var glad och lite till när det var mys.

”Blev otroligt pigg”
En föreläsning om lågkolhydratsdieten LCHF blev starten på ett nytt liv. Potatisgratänger och godis byttes ut mot feta biffar och gräddsåser. Och kilona rasade.
– På fem månader gick jag ner 30 kilo. Och för varje dag noterade jag nya hälsovinster. Värken försvann efter en vecka och jag blev otroligt pigg, säger hon.
Borta var också förkylningen hon dragits med hela året och det ständiga suget efter sötsaker.
– Samma saker som jag ätit i hela mitt liv smakade helt annorlunda. Som om sockerbeläggningen från min tunga försvunnit.
Belöningen kommer numera i form av myskvällar med familjen eller utflykter. När suget faller på finns också andra knep – som hallon med grädde.
– Men jag lever inte längre för att äta, jag äter för att leva, säger hon.
För sju månader sedan välkomnade familjen barn nummer tre och livsstilsförändringen är ett faktum.
– Jag har redan gått ner 14 kilo med LCHF och ligger nu på 78. Åtta till ska bort innan jag ska springa tjejmilen i augusti, säger Belinda.

Det är lyxmat”
Men det handlar inte om någon uppoffring eller självsvält för att nå målet.
– Jag äter tills jag är mätt. Det här är njutning. Det är lyxmat – som man mår bra och går ner i vikt av.
Men det ska bli lite fler löprundor i framtiden. De har uteblivit den sista tiden på grund av det hektiska småbarnslivet.
– Tidigare var motionen en viktig del av min viktminskning. Och nu får jag inte skylla på barnen längre utan ta med dem i stället. Det blir jogging med barnvagn tre dagar i veckan, säger hon
Min Kommentar: LCHF anses vara en av de
effektivaste dieterna som finns på marknaden!
Fettintag ger både energi och viktminskning!
Lyxmat kan också vara sund. Frågan är
om det kommer forskning på, hur länge det
är lämpligt att äta enligt LCHF.

27 maj 2009

Fimpa glasspinnen i sommar

Se upp för glassen i sommar. Välj gärna sorbet och undvik glassar som är sötade med glukos.

"Glass är direkt hälsovådligt"
Var tredje svensk äter glass en gång i veckan. Men se upp!
Kombinationen mycket socker och fett är en riktig sjukbomb.
Chalmersprofessor Göran Petersson vill få oss att fimpa glasspinnen i sommar.
– Den enda konstruktiva lösningen är att sluta äta glass. Glass innehåller ju inte mycket annat positivt, ingen näring. Den är inte bara meningslös, den är direkt hälsovådlig, säger han till GP.

Farlig kombination
Socker är dåligt. Fett är dåligt.
Vi har hört det förut. Men enligt Göran Petersson, som forskat om hur socker och fett samspelar och påverkar blodsockernivå, insulinutsöndring och fettinlagning, är det just kombinationen som är extra farlig.
– Jag vill lyfta fram den farliga kombinationen av socker och fett. Glass innehåller ofta ovanligt mycket av båda, säger han till Göteborgsposten.

Fettet lagras
När sockret från glassen höjer sockerhalten i blodet utsöndras hormonet insulin. Det gör att transporten av socker till cellerna ökar.
Det betyder att sockret förbränns till energi, medan fettet lagras med hjälp av insulinet, skriver Göteborgsposten.
Socker som sötas av glukos höjer sockerhalten i blodet mer än vanligt socker som är en kombination av glukos och fruktos.
Svårt för sockerberoende
Lightglasserna innehåller mindre socker men ofta syntetiska tillsatser som spartam eller acesulfam-K. De är nästan 200 gånger sötare än socker och en riktig bov för den som vill bli av med sockerberoende.
De bästa är de som bara är sötade med fruktos.
Varningsklockor
Ska du ändå köpa glass i sommar?
Ät i så fall mindre portioner eller välj en sorbet. De innehåller mer socker än vanligt, men inget fett.
Välj en glass med lite fett och socker. Och leta efter ordet glukos i innehållsförteckningen. Då ska varningsklockorna gå igång.

Min Kommentar: Kommer inom kort






Så fixar du Fight Club -kroppen

Experten: Se resultat efter bara 4 veckor
Det mesta kan kändisarna köpa för pengar men inte en riktigt vältränad kropp.
– Tvättbrädan i Fight Clubfilmen har Brad Pitt jobbat fram själv, och byggt sin karriär på det, säger boxningstränaren Santiago Nieva.
Här är övningarna som ger dig Fightclub-looken. De visas av den svenske VM-boxaren Yasser Abdo Iriba.
Hur mycket vet du om dig själv om du aldrig har gått en fajt?
Brad Pitt slog igenom som boxningsikon i filmen Fight Club 1999. Med en kropp som fick både killarna och tjejerna att sukta längtansfullt.
– Säkert tränar Brad Pitt fyra till fem dagar i veckan och vissa dagar dubbla pass för att få sin form, säger Santiago Nieva, chefstränare på Narva Boxningsklubb i Stockholm.
Här finns inga genvägar. Stadiga armmuskler, biceps och triceps får du genom att göra rätt övningar, många och ofta. Tvättbrädan, med det eftertraktade muskelpaketet kräver dessutom sin kost.
– Antagligen följer Brad Pitt någon diet där han äter så lite fett som möjligt. Mat ofta i stället för stora portioner.

Yasser Abdo Iriba på Narva Boxningsklubb har tagit två SM-guld i boxning. Övningarna som han visar gör han själv i tolv pass i veckan inför stora tävlingar. För en riktigt genuin fightclublook behöver övningarna kompletteras med aerobics och löprundor. Hur nära du kan komma beror också på dina föräldrar.

– Det är mycket genetiskt hur vältränad man kan bli, men de flesta som börjar träna förbättrar formen oerhört, säger Santiago Nieva.
Om du börjar idag så börjar Fightclubformen kännas på bara fyra veckor.
Om tre månader har du ett resultat som även omgivningen ser, muskler och upp till tio kilos viktnedgång om du även jobbar på kosten. Ett år så är du i riktig form.
Min Kommentar: Mat ofta, istället för stora portioner står det
i texten! Det är lite synd att denna artikeln fattas information
om hur viktig kosten är i samband med träning av olika slag!
Ett år så är du i riktigt bra form! En diet med proteinkällor
massor av grönsaker och små delar kolhydratsintag kan
förbättra dina chanser att komma i närheten av vad
du drömt om kroppmässigt. Generna du fått av dina föräldrar
kan vi hoppas är det bästa, vad du önskar dig!

Sanningen om fruktos - enligt BODY

För några dagar sedan kunde man i pressarna
läsa artiklar med rubrikerna "Frukten gör dig fet"
och "Livsmedelesverket mörkar att du blir fet av frukt".


Bodys skribent tycker detta är rent vansinne, för
att en frukt på ca 200 gram innehåller runt 7-8
gram fruktos. Så om du ska ha i dig 150 gram fruktos

ska du ÄTA runt 4-5 KILO dagligen!


Framställning av studien som kommit från Christer Engkvist
har tagits fram med hjälp av prov från råttor.
Skribenten i body skriver även: "Detta är i min mening
extremt uppseendeväckande och man kan undra hur
någon kan tillåtas uttala sig så okunnig. Det är sådant trams
som leder till mytbildning och obefogad kostnoja.
Skäms på dig, Christer Enkvist"

Min Kommentar: 1-3 frukter om dagen
gör inget överhuvudtaget. Vem kan och vill äta
mer än 1-2 kilo om dagen, Christer??
Att dra ner på pasta, potatis och andra kolhydratskällor
är okey, men varför överdriva fruktens egenskaper?









Tysons dotter död

Fastnade med halsen i snara – hittades av sin sjuårige bror
DETROIT. Mike Tysons fyraåriga dotter Exodus orkade inte kämpa längre,
Hon dog i går av skadorna från leken på löpmaskinen.
”Vi tackar omvärlden för allt stöd i den här svåra stunden”, säger familjen Tyson i ett uttalande.
Det var i måndags som Exodus Tyson, 4, lekte på en löpmaskin hemma hos sin mamma i Phoenix.


På något sätt fastnande flickan med halsen i en kabel som var ansluten till maskinen och när hennes sjuårige bror hittade henne hängde hon livlös i en snara.
– Vi vet inte om hon själv stoppade in huvudet i snaran eller om hon snubblade in i den, säger Andy Hill vid Phoenix-polisen till AP.
– Men hon kunde inte komma loss själv och blev tragiskt nog strypt,
Mamman lyckades dock få loss sin dotter och såg till att hon snabbt fördes till ett närliggande sjukhus.
Men tillståndet var dessvärre extremt kritiskt redan när hon anlände.


Föll i koma
Mike Tyson lämnade omedelbart sitt hem i Las Vegas och flög till Phoenix när han fick den hemska nyheten om sin dotter.
Men det var inte mycket den legendariska tungviktsmästaren kunde göra.
Exodus föll under natten i koma och i går förmiddag, lokal tid, meddelade läkarna att hennes liv inte gick att rädda.
Då beslutade familjen att återupplivningsförsöken skulle avbrytas och strax före tolv på dagen dödförklarades fyraåringen.
Polisen misstänker inte att något annat än att en tragisk olycka inträffat.
– Vi hade hoppats på ett mirakel, det finns inget värre än när barn omkommer, säger Andy Hill till AP.


Tackar för stödet
Senare under tisdagen gjorde familjen Tyson, via publicister i New York, ett kort uttalande.
”Vi tackar å det djupaste för allt stöd och alla böner i denna svåra stund”.


Min Kommentar: Att förlora ditt eget kött och blod
är något man inte vill uppleva! Träningsmaskiner och andra
redskap i hemmet bör ses över en extra gång, så barn
inte kan bli skadade och i detta fallet avlida.

26 maj 2009

Fettfrågan som vållar debatt
Hälsosamt eller inte att äta mer mättat fett? Det är frågan där det finns två läger. Ämnet är minst sagt kontroversiellt.


Mat har blivit som ett slags religion. När vi på GP Konsument skriver om fett fylls mejl-boxen snabbt. Kostens betydelse provocerar inte bara när det gäller fetma, utan även när det handlar om hjärtsjukdomar.Ett exempel på hur upprörande det kan vara är ett inslag i Rapport, där mättade fetter beskrevs. SVT fick mer än 40 anmälningar mot det. Tittarstormen berodde på att inslaget behandlade att även om de nya dieterna leder till sänkt vikt så skapar de förhöjda kolesterolvärden.

Lågkolhydrat-högfettDe som protesterar tror inte på de Nordiska näringsrekommendationerna för friska personer med normalvikt som förmedlas av Livsmedelsverket, SLV.De tror på kost med lite kolhydrater och mycket naturligt fett, LCHF, lågkolhydrat-högfett, som rekommenderas till alla människor.LCHF utesluter "konstgjort" fett som margarin. Just lättmargarin i stället för smör på mackan är ett av de råd som SLV ger.Det som står i strid med LCHF kallas antifettpropaganda. Läkaren Annika Dahlqvist har fått genomslag i debatten och använder begreppet i sin guide till bättre hälsa och viktkontroll.

Det naturliga mättade fettet är inte farligt, utan det är ett högt intag av kolhydrater som gör oss feta och sjuka, anser företrädarna. LCHF bygger på att kolhydrater leder till höga insulinnivåer i blodet som hindrar fettförbränning. Dessutom är en av effekterna av för mycket kolhydrater högt blodsocker som är inflammationsframkallande i kroppen, enligt LCHF. Skillnad på tallrikenLivsmedelsverkets linje är alltså mindre av det mättade fettet än vad LCHF rekommenderar.

Enligt SLV handlar det om att max tio procent av all energi från kosten får komma från mättat fett.Och enligt Annika Dahlqvist ska minst hälften komma från naturligt mättat fett, varav en stor andel animaliskt som är bäst enligt henne. Man ska inte skära bort det synliga fettet från nöt-, fläsk- och lammkött.SLV och LCHF är överens om att vi ska undvika transfetter och om mängden protein.KolesterolstridenTill och med en av hörnstenarna i de kostråd som förmedlas av SLV vill motståndarna rucka på.

Det "goda" kolesterolet, HDL, ska då vara så högt som möjligt. Det "onda" kolesterolet, LDL, ska däremot vara så lågt som möjligt. Överskott av det dåliga kolesterolet leder till trånga och hårda blodkärl och risken ökar för hjärtinfarkt eller stroke. En del mättade fettsyror höjer LDL-nivåerna, anser SLV.

Annika Dahlqvist anser att kroppen själv är specialist på vilken kombination av kolesterol den behöver och skriver i sin guide om de två kolesterolvärdena att "Dessa värden har möjligen en samvariation med risk för hjärtsjukdom men är inte själva orsakande till sjukdom".
Källor: Livsmedelsverkets webbsida, Doktor Dahlqvists guide till bättre hälsa och viktkontroll och hennes blogg

25 maj 2009

Martin Lidbergs zzzömniga knep
Så powernapar du bäst
Välj en plats där du kan vila ostört, stäng av telefonen.
Lägg dig ner, blunda och fokusera på lugn andning, stäng ute alla omgivande intryck och problem.
Slumra inte mer än 20 minuter. Då hinner du inte falla i djupsömn och har samtidigt tjänat in ungefär två timmar vaken tid.
Stretcha och sträck på dig lite när du är klar.

”Ett måste om man tränar hårt”
Trött och osugen på träning? Ta en powernap – och nå nya framgångar. För tidigare mästarbrottaren Martin Lidberg var tuppluren skillnaden mellan succé och fiasko.
– Powernaps är ett måste om man tränar hårt, säger han.

Genom åren har flera undersökningar pekat på att en tupplur under eftermiddagen gör att man orkar mer. För den som tränar kan powernapen, som den oftast kallas, ge oanade krafter. Enligt undersökningar från bland annat den amerikanska rymdstyrelsen NASA blir man uppåt femtio procent effektivare efter en powernap.
– Det är också ett trick många inom inom idrotten använder sig av. Man lurar hjärnan att ställa in sig på sömn tillräckligt länge för att orka, säger Martin Lidberg.

Sov i bilen
För Lidberg, med både EM- och VM-guld i grekisk romersk stil på meritlistan, blev snabbvilan ett måste under karriären. Han tränade ofta två pass om dagen och skulle hinna med både cvil karriär och familjeliv.
– Jag brukade ta mina powernaps i bilen, drog ner ryggstödet och ställde klockan på 20 minuter. Efteråt tog jag en snabb promenad och gick sedan och tränade, säger Lidberg.

Min Kommentar: Jag tycker absolut DU ska pröva att införa
detta i dina rutiner och se hur du känner dig! Du kan få en riktigt
energikick.

24 maj 2009

Vården av typ 2-diabetes kostar samhället årligen runt 10 miljarder kronor. Individuella kostråd skulle kunna bromsa diabetesutvecklingen och spara samhället stora summor. Men ingen kan ta patent på kostråd, därför drivs den formen av vård fram långsamt.

För två år sedan, när vågen stod på över 100 kilo, kände Helena Hesselmark inte igen sig själv i spegeln. Då hade hon haft diabetes i ungefär fyra år. När hon fick sin diagnos, i maj år 2003, skrev läkaren rutinmässigt ut två sorters insulin och kolesterolsänkande statiner. Helena Hesselmark började ta läkemedlen regelbundet.
– Med insulinet gick jag upp flera kilo om året och av statinerna fick jag muskelvärk, säger Helena Hesselmark.
Mot muskelvärken fick hon kortison. Det gjorde att hon ökade ännu mer i vikt, trots att hon åt fettsnål kost enligt tallriksmodellen.

– Den kost som dietisten rekommenderade fungerade inte, säger Helena Hesselmark.
Många andra diabetiker vittnar om samma problem.

Cirka 300.000 svenskar har typ 2-diabetes. En genomgång från år 2000 visar att vården av typ 2-diabetes utgör cirka 6 procent av den totala hälso- och sjukvårdskostnaden. Omräknat till dagens summor ligger därför diabetesnotan på cirka 10,7 miljarder kronor per år.

Mest kostar sjukdomen när komplikationerna börjar blomma ut; när blodkärl och njurar börjar ta skada. Därför skulle samhället kunna spara stora summor genom fungerande kostråd. Men när Helena Hesselmark bad sin dietist om hjälp, menade hon att Helena Hesselmark åt för mycket. Dagen när vågen stod på 101 kilo, beslöt sig därför Helena Hesselmark att på eget bevåg utesluta insulinkrävande kolhydrater från sin kost. I stället började hon äta nästan enbart fett och protein; mycket ägg, fet fisk, kyckling, biff, crème fraiche och grädde.

Inom tre dagar kunde hon sluta ta insulin och statiner. En månad senare behövde hon inte heller kortison och på ett år gick hon ner 36 kilo i vikt. Men viktigast för Helena Hesselmark är att hennes långtidsblodsocker har gått ner till en normalnivå. Det innebär att risken för farliga komplikationer drastiskt har minskat.

Helena Hesselmark tycker att den vård hon har fått har varit alldeles för ”pillerbaserad”. De kostråd diabetiker får i dag är i princip lika för alla. Råden baserar sig delvis på studier av icke-diabetiker, som inte alls får samma blodsockersvängningar av kolhydrater. I en internationell utredning har det vetenskapliga underlaget för kostrekommendationer till diabetiker fått underkänt.
– Hade den här forskningen fått lika mycket pengar som läkemedelsföretagen satsar på ett enda preparat, då skulle vi kunna avgöra vilken kost som är bäst och vilka alternativ som kan vara lämpliga på kort och lång sikt, säger Christian Berne, överläkare vid endokrin- och diabetessektionen, Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Eftersom ingen kan ta patent på personliga kostråd, drivs den formen av vård fram väldigt långsamt. Trots att den skulle vara bra för patienterna och kostnadseffektiv för samhället.
Fotnot: Ingen diabetiker bör experimentera med sin kost utan att rådfråga en läkare.

Min Kommentar: När läkaren har gett dig klartecken, så är det okey
att börja äta enligt LCHF. Negativt är att många struntar i att kontakta
läkare! Detta är nödvändigt så inte kroppen far illa!
Lika illa är det att dietister stjälper LCHF-kosten och kör tallriksmodellen
än. Bara i min egen släkt är det två st som behövt LCHF-kost.
Sabine ville gå ner i vikt – tog amfetamin
Så här ser varningstecknen ut

• Menstruationsrubbningar.
• Ökad kroppsbehåring.
• Håravfall på huvudet.
• Basröst.
• Förminskade bröst.Så kan du få hjälp: Dopingjouren nås på 020-546987. De svarar på allmänna frågor om doping men kan stödja även den som har problem. På hemsidan kan även anhöriga till missbrukare gå in och rapportera anonymt och därefter få stöd av en handläggare.

Pojkvännen tyckte att hon var för tjock. Då tog 15-åriga Sabina amfetamin för att gå ner i vikt.– Jag gick ner 15 kilo, säger Sabina till Metro.I gårdagens Metro rapporterade vi om expertlarmet att tjejer tar dopning, knark eller andra förbjudna preparat för att gå ner i vikt. Nu vill Sabina berätta sin historia för att varna andra tjejer. För henne började allting med en destruktiv relation. Hon var 15 år och träffade en kille. Hon var kär men han sa till henne att hon var tjock, enligt Sabina.– Jag tänkte på det varje dag, säger Sabina.Hon försökte med vanligt träning – men resultaten kom för långsamt. Då tipsade en bekant att man kunde gå ner i vikt med hjälp av amfetamin. – Hungern gick bort. Jag åt nästan ingenting.Utåt sett var hon en vanlig tjej.


Preparaten fick hon av kompisar – eller köpte för föräldrarnas pengar.– Jag sa att jag skulle gå på bio eller köpa kläder för pengarna.Efter två års missbruk – och 15 kilo mindre – tog Sabina för mycket amfetamin och kollapsade. Hennes kusin hittade henne. Det blev vändningen. – Jag fick hjälp av en psykolog och började förstå att jag faktiskt var värd någonting.Hon tog studenten. Nu söker hon jobb och drömmer om att bli reseledare.– Jag trivs fantastiskt med livet.Vad vill du säga till andra tjejer som försöker gå ner i vikt med hjälp av droger.– Sök hjälp och våga prata med någon!

Anna vill aldrig sluta dopa sig
Anna, 25, använder olagliga tabletter för att få en snyggare kropp. Hon tränar mycket och tycker att Sverige har för mesig lagstiftning när det gäller förbjudna preparat som kan ge viktminskning.– Jag kommer alltid att ta preparat då jag tränar mycket.Hon har inga planer på att sluta.
– Jag kommer aldrig att sluta med de ”förbjudna” preparaten. Det är så mycket bättre än ingenting.

Ann-Mari Thurelius på Dopingjouren tror att många unga påverkas starkt av dagens ytliga kultur där insida inte värderas alls.– Det är sorgligt att kvinnor riskerar sin hälsa på det här sättet. Dopning kan förstöra både psyket och möjligheten till att få barn, säger hon till Metro.Fotnot: Anna heter något annat.

Min Kommentar: Jag ser allt för ofta tjejer och
kvinnor som vill ta viktminskingspiller med olagliga
substanser i. När man som kostrådgivare påpekar
detta, så får man höra att man är okunnig eller
"Det ska du skita i, för andra gör det också!"

Dessa ord säger bara hur okunniga personerna är!!!

23 maj 2009

Bränn FETT

Då bränner du fett bäst
Utnyttja dygnet och öka din ämnesomsättning! Här är några enkla knep för dig som vill gå ner i vikt.


Så ökar du förbränningen
Krydda maten! Starka kryddor ökar värme-produktionen i kroppen och därmed förbränningen.Motionera!Fysisk aktivitet ökar syresättningen, värmeproduktionen och förbränningen. Bygg muskler! 1 kg muskler förbränner cirka 10 kalorier extra per dygn, även när du vilar.Källor: kostexperten Fredrik Paulún, träningsexperten Katarina Woxnerud, Zest Magazine.


Börja med grönt te
Grönt te innehåller en stor mängd antioxiderande ämnen. Enligt flera stuider, i bland annat Japan, kan ämnena i grönt te öka din ämnesomsättning och hjälpa kroppen att göra sig av med fett. Om du hinner, ta en rask promenad innan frukost. – Innan frukost är insulinnivåerna låga vilket leder till 10–20 procent bättre fettförbränning än senare på dagen, säger kostexperten Fredrik Paulún.

Ät en balanserad frukost
En studie på Harvard Medical School visade att risken för fetma är fyra gånger högre för dem som hoppar över frukosten, jämfört med dem som äter en rejäl frukost. Om du hoppar över frukosten sänks din ämnesomsättning eftersom kroppen ställer in sig på sparläge. Efter en hel natt utan mat behöver din kropp både protein och kolhydrater. Satsa på långsamma kolhydrater, det vill säga med ett lågt GI-värde, annars riskerar du att blodsockret höjs snabbt. Då blir du snabbt hungrig igen. Ät till exempel gröt, som både ger fibrer och har ett lågt GI-värde. Komplettera med ett kokt ägg, några skivor kalkon eller tofu på en grov, surdegs macka.Eller ät osockrad müsli med osötad yoghurt och ett kokt ägg.

Gå till jobbet
Om du kan, gå eller cykla till jobbet. Måttlig träning en stund efter en måltid hjälper kroppen att få upp värmen och ökar förbränningen.Dessutom fortsätter förbränningen att vara högre efter att du rört på dig.

Spurta i trappan
Ska du upp några våningar? Ta inte hissen! Gå i trapporna, eller ännu bättre, spurta uppför dem. Spring snabbt uppför en trappa, stanna till på av-satsen eller våningsplanet, och spurta sedan upp för nästa trappa. En studie på University Of New South Wales i Australien har visat att spurta i intervaller sätter ordentlig fart på ämnesomsättningen.

Mellanmål
Efter att du har ätit höjs ämnesomsättningen. Genom att äta små mål regelbundet håller du förbränningen på en högre nivå över hela dagen, jämfört med om du bara äter två stora måltider per dag. Ät frukost, lunch och middag men lägg till två eller tre nyttiga mellanmål för optimal förbränning och stabilt blodsocker.

Lunch full med protein
Ät en balanserad lunch med protein, fett och kolhydrater med lågt GI. Kyckling och grönsakswok med råris samt ett glas vatten är perfekt. Woken ska innehålla starka kryddor som chili, vitlök och ingefära. Drick även en stor kopp osötat grönt te eller kaffe.Just proteinrika livsmedel är de som kräver mest energi för att förbrännas. Dessutom hjälper en proteinrik måltid till att stabilisera blodsockret och håller dig mätt länge. Protein hjälper dig också att öka muskelmassan och större muskelmassa ökar förbränningen. Ät minst tre portioner av nyttiga proteiner, till exempel fisk, ägg, kalkon, kyckling, bönor eller linser varje dag.

Ladda inför träningen
Glöm inte mellanmålet på eftermiddagen. Speciellt om du ska träna efter jobbet är de viktigt att du laddar med energi.Bra mellanmål kan vara en näve nötter och russin samt en stor kopp grönt te. Denna kombination har extremt lågt GI och ger fetter som är lätta för kroppen att förbränna. Att dricka kaffe eller te ökar både energiförbrukningen och fettförbränningen.

Gå en rask promenad
Huvudsaken är inte hur eller vad du tränar, utan att du rör på dig. Att promenera i rask takt i 30 minuter varje dag är bättre för förbränningen än att köra ett stenhårt gympapass en gång i veckan.

Middag
Efter att du har tränat är förbränningen på topp och din kropp behöver påfyllning. Ät gärna inom en timme för att ge kroppen den bästa återhämtningen och utnyttja den ökade förbränningen. Ugnsbakad lax, kokt potatis och en stor grönsallad är Fredrik Paulúns rekommendation. Omega-3-fettsyror som finns i fisken bränner fett och potatisen innehåller cirka 30 procent mindre kolhydrater än ris och pasta. Efter träningen behövs kolhydrater men ju senare på kvällen det blir desto mindre mängd bör du äta.

Snacks på kvällen
Blir du sugen på kvällen? En kycklingklubba med tabasco är ett bra snack.– En ren protein- och fettkälla med lite fettförbrännande chili utgör ett bra kvällsmål, säger Fredrik Paulún.
Gå och lägg dig
Under sömnen utsöndras tillväxthormon vilket bränner fett. De som sover för lite eller dåligt har därför sämre fettförbränning och kan öka i vikt.

Min kommentar: Jag och Fredrik delar en hel del
åsikter! Hans råd i denna artikeln är helt okey!

Läkare svarar

Hjälper det? Läkaren Samuel Sultani svarar

C-vitamin: Det är viktigt att få i sig tillräckligt, ja.
Grönt te: Ingen egentlig åsikt, men om man mår bra av det så är det positivt.
Vitlök: Det är bevisat bra för hälsan.
Ingefära: Det finns ingen dokumenterad effekt på immunförsvaret men det är vitaminrikt och nyttigt.
Sömn: Jätteviktigt.
Basta: Stärker inte immunförsvaret men öppnar porerna. Sitt inte för länge i värmen, det belastar.
Vitamintabletter: Kan vara bra i lagom dos. Att överdosera vissa vitaminer, t.ex. vitamin B, kan ge motsatt effekt.
Yoghurt med levande bakteriekultur: Det är ett intimt förhållande mellan magen och immunförsvaret. Om tarmfloran har rubbats efter till exempel en antibiotikakur kan sådana yoghurtar vara bra för att återställa balansen. En välmående person som inte äter några mediciner behöver det inte.


Dr Ehdins dundersallad
Denna sallad är maxad med avseende på antiinflammation! Dessutom är den riktigt uppfriskande god. Ät gärna lite varje dag för att hålla förkylningsvirus och bakterier borta.
8 portioner
1/2 vitkålshuvud
2 morötter
1 stor lök, röd eller gul
250 g spenat, färsk eller frusen
1 dl hasselnötter, rostade och hackade
1 citron, pressad saft
Dressing
4 vitlöksklyftor
1 1/2 dl olivolja
1 ägg
1 tsk havssalt
1 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära
1/4 tsk cayennepepparStrimla vitkålen fint i en matberedare eller med osthyvel. Riv morötterna och löken fint. Blanda alltihop med spenat och hasselnötter. Pressa citronsaft över.
Blanda dressingen genom att mixa vitlöksklyftorna med lite av olivoljan och knäck ägget i. Tillsätt lite olivolja i taget medan du mixar och det blir en majonnäsliknande röra. Tillsätt kryddorna och rör samman. Häll dressingen över grönsakerna i en skål som du ska servera salladen i. Täck över och ställ kallt – salladen blir saftigare när den fått stå till sig ett dygn. Den håller fyra dagar i kylskåp.
Maxa immunförsvaret

Sanna Ehdin, doktor i immunologi, äter bland annat morötter för att maxa immunförsvaret.

Jo, det går att påverka
Rinner näsan trots att vintern är över?
Kanske läge att maxa ditt immunförsvar.
Här är tipsen som faktiskt hjälper dig i fighten.
Sanna Ehdin, doktor i immunologi och författare av flera hälso- och livsstilsböcker, menar att det finns två sätt att stärka sitt immunförsvar.
– Man måste ta bort mat som belastar immunförsvaret och lägga till sådant som är bra. Det räcker inte att bara lägga till det bra, det är som att köra bil med en läckande tank, säger hon.
Transfetter ett hot
Sanna Ehdin menar att ett av de största hoten mot hälsan är kemiskt processade fetter, det vill säga härdade fetter och transfetter.
– Då ryker en del bakverk bland annat. Kemiskt processade fetter som margarin boostar snarare infektioner.

Fyll på "bra-kontot"
Annat som Sanna Ehdin tycker att man ska undvika är socker och snabba kolhydrater. I stället ska man fylla på sitt ”bra-konto” med spenat, mangold, broccoli, brysselkål och lök.
– Ät en lök om dagen, det är bara att skära upp och steka. Det ska vara ekologisk lök, den är snällare för magen. Morötter är också super, det äter jag som äpplen.
Bättre mat gör att vi blir piggare, mindre igensatta i näsa och bihålor och mindre förstoppade. Allt detta är faktorer som verkar positivt på immunförsvaret och första barriären – kroppens slemhinnor.

Krydda tillvaron
Att krydda maten mycket är också viktigt. Vitlök, ingefära, gurkmeja, cayennepeppar och chili är fem kryddor som är inflammationsdämpande.
– De innehåller också många viktiga näringsämnen som vi behöver fylla på med.
Att vi behöver vitaminer i mängder för att hålla oss friska är ingen hemlighet.
– Ut i solen en kvart, tjugo minuter varje dag för de viktiga D-vitaminerna. Ta helst ett gram C-vitamin om dagen för att behålla ett starkt immunförsvar.
Fisk gör oss inte bara smarta, de nyttiga omega 3-fettsyrorna håller också doktorn borta.
–Bra fetter är jätteviktigt för immunförsvaret. Förutom fisk är kallpressad olivolja och riktigt smör bra källor.
Hur vi äter spelar också roll. Sanna Ehdin har fyra råd.
– Ta lite mindre portioner, ät långsammare, småät inte, ät inte efter klockan 18.

Psykiska välbefinnandet viktigast
En faktor som påverkar vårt immunförsvar i allra högsta grad, men som många glömmer bort, är hur vi mår psykiskt.
Läkaren Samuel Sultani säger att stress, depression eller problem i familjen eller på jobbet ofta är orsaker till ett svagt immunförsvar.
– Om inte andra sjukdomar ligger bakom är det psykiska välbefinnandet den mest påtagliga faktorn. Det är något vi kommer att se allt mer i framtiden, säger han.
Generellt kan man, enligt Samuel Sultani, säga att allt som belastar kroppen påverkar immunförsvaret negativt. Det gäller bland annat sömnbrist, för stora mängder alkohol och överdriven träning.
– Kyla i sig är inte farligt men att frysa är en belastning, likaså solskador. Man behöver D-vitamin som man bland annat får av solexponering, men ligg inte ute en hel dag.
'
Min Kommentar: Här i artikeln är bra exempel på vad kost
kan göra för dig i vardagen. Inte bara göra ditt mätt,utan också
se till att ditt imunförsvar förbättras genom en intag av dessa
nämda produkter!

18 maj 2009

FRÅGA

Datum:
Söndagen den 17 maj 2009, 13:43:02
Namn:
Mattias

Jag tycker du ger alla olika kostråd och dettycker jag är konstigt!!!!! Varför??Du tror du kan så mycket, men på samma gång ger du olika råd hela tiden!!! Varför??Är LCHF den bästa eller?

Min Kommentar: Jag har alltid en faktabas från de personer jag
hjälper. Vissa av dessa vill gå ner i vikt och andra vill exempelvis
bygga muskler. Vi äter alla olika och har olika behov med kosten!
Om alla skulle äta en viss kost, så skulle en del av dessa bli undernärda,
medan andra skulle kunna hålla vikten. Om LCHF-kosten är bäst
när det gäller fetma, diabetes och välmående är till viss del klart,
men alla tål inte intaget av fett. Så då är det bra med en
individuell prövning av en diet med liknande innehåll. Mycket
grönt och en del proteinkällor är basen till en bra dietkost! Sedan
är det som sagt en individuell kosthållning som gäller.

16 maj 2009


Fett och kolhydratskriget
fortsätter på Kostdoktorn!
Är det med all rätt?
När det gäller fetma, övervikt
och diabetes tycker jag att
fettet i kosten är bättre
än kolhydrater! Byt gärna
ut dina ordinarie kolhydrater och pröva dig fram. Se vad
du och din kropp tycker. Välmående är en av vinsterna!!
Hör av dig mer frågor och råd!!

12 maj 2009

Varning för fruktbluffen

Lars-Erik Litsfeldt: Livsmedelsverket bör sluta med kostråd till allmänheten
En rad heliga kor faller. Vi kan äta fett, vi blir tjocka av frukt. Trots nya rön håller Livsmedelsverket fast vid sin ingrodda linje. Beträffande frukten kan det vara intressant att i likhet med det mättade fettet be Livsmedelsverket presentera de studier man har för att frukt inte på något sätt är fettbildande. Det vore intressant därför att det finns många av oss som har problem med vikten men som ändå anses kunna äta frukt i fri mängd, skriver Lars-Erik Litsfeldt.
Diskussionen om fruktens nyttighet har varit aktuell den senaste tiden. Snacket har gått runt fikaborden, bloggarna har gått varma och tidningar och tv har uppmärksammat fruktfrågan. Bakgrunden är att överläkaren Christer Enkvist i en debattartikel nyligen ifrågasatte fruktens nyttighet. Reaktionerna blev starka. Frukt anses ju nyttigt och är dessutom gott. Landet reste sig därför som en man och folk och Livsmedelsverk gick tillsammans för att ta avstånd från kättaren som skrivit debattartikeln. Det är lätt att haka på klagomålen på debattartikeln.
Att frukt är nyttigt är nästan ett axiom och Livsmedelsverket försvarade genast sin inställning. Själva kärnfrågan huruvida man kan bli fet av frukt drunknade snart i alla fruktens positiva egenskaper Livsmedelsverket räknade upp. Därmed borde saken vara utagerad. Men jag vill fästa uppmärksamheten på en ännu aktuell händelse som har tydliga likheter med fruktbråket. Media har märkligt nog inte behandlat händelsen, kanske för att det hela verkar för otroligt för att vara sant.
Livsmedelsverket har under lång tid tydligt propagerat för att mättat fett är farligt och ska undvikas. Många har intresserat sig för ämnet och ifrågasatt Livsmedelsverkets inställning. Det vanliga svaret har varit att det finns tusentals studier som stödjer Livsmedelsverkets uppfattning att mättat fett är farligt. När någon frågat om en specifik studie som skulle visa detta har svaret varit att det inte går att ta fram en sådan studie utan att man måste se flera studier tillsammans för att se ett mönster. Enbart detta förhållande borde göra att seriösa forskare borde börja undra hur man tänker på Livsmedelsverket.
Är mättat fett så farligt ska det inte behöva vägas ihop tusentals studier.
Det borde räcka med en.
Till slut gav dock Livsmedelsverket med sig något och valde ut de 72 bästa studierna som skulle bevisa det mättade fettets farlighet. Efter en tid (8/4) publicerades så en artikel i Dagens Medicin där dessa studier gåtts igenom av ett antal fristående forskare och läkare. Resultatet var skrämmande. Företrädare för Livsmedelsverket hävdar att man är mycket noggrann och går vetenskapligt tillväga när grunderna för kostråden tas fram. Kostråden vilar på en bred vetenskaplig bas brukar man säga.
Så vad hittade då de fristående granskarna av de 72 studierna? Ett axplock ur artikeln: Elva studier handlade inte om mättat fett alls. Ett par av studierna som skulle visa att mättat fett är farligt visade egentligen att mättat fett är nyttigt. En av studierna är utförd av en psykolog(!) och är dessutom irrelevant. Dessa få exempel visar att Livsmedelsverket inte hyser tillräcklig kompetens för att bedöma vetenskapliga arbeten.
Beträffande frukten kan det vara intressant att i likhet med det mättade fettet be Livsmedelsverket presentera de studier man har för att frukt inte på något sätt är fettbildande. Det vore intressant därför att det finns många av oss som har problem med vikten men som ändå anses kunna äta frukt i fri mängd.
Fruktosen i frukten är fettbildande och glukosen höjer blodsockret som drar igång insulinet som i sin tur stänger fettförbränningen. Det vore därför intressant att få ta del av den vetenskap som ligger bakom friskrivningen av frukt. Kanske även fruktfrågan är en kejsare utan kläder? Saknas vetenskapligt stöd även där? Livsmedelsverket har lovat att bemöta artikeln i Dagens Medicin om det mättade fettet men man har efter en hel månad ännu inte lyckats svara.
För att summera det hela bör vi inte vara för snabba att haka på dreven. Och beträffande Livsmedelsverket anser jag att det stämmer vad som stod i rubriken till artikeln i Dagens Medicin: ”Livsmedelsverket bör sluta med kostråd till allmänheten”. Att ge generella kostråd är en uppgift som visats vara för komplicerad för Livsmedelsverket.

Min Kommentar: Jag ser fram emot vad som komma skall!

11 maj 2009









Sjukhusmaten är full av tillsatser
Publicerad: 11 maj 2009, 01.00. Senast ändrad: 11 maj 2009, 20.21
Matlådor som exploderar, missade leveranser och kraftigt höjda priser. Stockholmarnas nya sjukhusmat är dessutom proppfull med omtvistade tillsatser, visar SvD:s granskning. Nu vill den rödgröna oppositionen i landstinget stoppa satsningen på centrallagad patientmat.


Från den 1 april får patienterna vid Södertälje sjukhus och på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge sin mat i svarta vakuumpackade plastkartonger från cateringföretaget Sodexos centralkök i Märsta. I höst införs systemet även på Danderyds sjukhus.
Men omläggning som bygger på en ny så kallad SoFresh-teknik har skapat kaos. Krismötena har avlöst varandra och långa listor med felanmärkningar har överlämnats till leverantören. Bland de mer spektakulära hör att portionsförpackningarna ofta exploderat vid uppvärmningen i de speciella mikrovågsugnar som placerats ut på avdelningarna av Sodexo.
Vid Södertälje sjukhus rapporterades 98 matexplosioner bara de första tre veckorna. Enligt fackförbundet kommunal har var femte förpackning haft något fel vilket lett till att mängder av mat måste kastas. Till spillet bidrar även felleveranser och de fasta portionsstorlekarna.
Ylva Samuelsson, enhetschef på Södertälje sjukhus, suckar.
– Jag vet inte var jag ska börja. Det har varit stora problem hela tiden och vi har påtalat mängder med brister. Ett problem är ju att matlådorna exploderar innan de är klara och då får de inte serveras. Det har exploderat väldigt mycket och sedan har det varit svårt att få fram ny mat.
Roland Daher är skötare på avdelning 34 på Södertälje sjukhus, och fackligt ombud för Kommunal.
– De klarar inte att leverera rätt saker, vi tvingas rapportera avvikelser varje dag. Det hände aldrig förr.
Priserna på skafferivaror som frukt, bröd, mjölk och kaffe har dessutom höjts rejält.
– Men det värsta är ändå själva maten. Allt smakar lika. Det är som om de är samma rätt som serveras om och om igen, med mycket potatis och ris och väldigt lite kött och fisk. För många är maten dagens höjdpunkt, men det här är inte roligt för patienterna. Förpackningen liknar en hundskål som blir varm och mjuk och absolut inte ökar aptiten, säger Roland Daher.
Även på KS i Huddinge har reaktionerna varit starka.
– Det är fullständigt kaos. Det funkar inte. Många kommer ju hit och är undernärda redan från början. Därför är det viktigt att maten är aptitlig, att man kan välja portionsstorlekar och sitta tillsammans, säger Christina Rydberg som är sjuksköterska på minnesmottagningen.
På förpackningarna finns ingen information om vilka tillsatser maten innehåller, en uppgift som Sodexo inte heller ville lämna ut då landstingspolitikerna själva besökte köket i Märsta, enligt oppositionslandstingsrådet Raymond Wigg (MP).
SvD har dock tagit del av faktablad för samtliga SoFresh-rätter som visar att de flesta innehåller ett stort antal onödiga tillsatser. I flera av rätterna kan man räkna upp till 18, 19 och 20 e-märkta tillsatser.
• Smakförstärkare: 23 av 25 SoFresh-rätter innehåller mononatriumglutamat och andra smakförstärkare som används när råvarorna inte räcker för att ge naturlig smak. De misstänks kunna orsaka huvudvärk och illamående. I regel används upp till fyra olika sorters smakförstärkare, vilket ofta upprepas i flera ingredienser i samma rätt, oftast kryddat med socker och den inofficiella smakförstärkaren: jästextrakt, samt syntetiska aromer som inte behöver e-märkas.
• Bindmedel: polyfosfat och potatisfiber används för att binda in vatten i mat där man dragit ned på den äkta råvaran. I SoFresh-maten används alla till buds stående bindmedel.
• Fibrer: guargummi, ett förtjockningsmedel som finns i flertalet rätter, har en aptitnedsättande effekt och används som bantningsmedel. Även xantan-gummi minskar aptiten.
Miljöpartiet har hela tiden velat satsa på mer närproducerad sjukhusmat men nu vill även socialdemokraterna, som hittills ställt sig bakom upphandlingen, att den nya patientmaten stoppas.
– Jag vill att vi ska stanna upp och göra en utvärdering. Jag har hört signaler från Södertälje om att patienter slutat äta och bara en sådan misstanke räcker. Vi måste utvärdera matens kvalitet och hur måltiderna bidrar till god sjukvård, säger oppositionslandstingsrådet Ingela Nylund Watz (S).

Min Kommentar: När ska vi i detta land, börja laga maten på
gammalt hederligt sätt igen, så människor blir friskare av
mat istället för tvärtom? Vad gör det så svårt att laga riktigt
mat att t.o.m sjukhusen runt om i landet ger patienter
sådant här skit!!! Förlåt mitt uttryck...

9 maj 2009










'En veckas mat för lilla Agatha
Här är Agathas meny
Frukost:
Gröt med vispad grädde och toast med chokladkräm.
Mellanmål:
Avokado och hummus.
Lunch:
Stek, anka, lamm eller fläsk med potatismos (med extra grädde),
ugnsrostade grönsaker i olivolja, chokladdessert och bananer.
Mellanmål:
Bagels med fet ost och chokladkakor.
Middag:
Tonfisk, potatismos med smör, vita bönor. Rispudding och vispad grädde.
Kvällsmål:
Gröt med vispad grädde och/eller vaniljsås.


Föddes för tidigt – nu måste hon växa ikapp
LONDON. Agatha, 16 månader, äter mer än en norrländsk skogshuggare.

Hon måste proppa i sig tusentals kalorier om dagen – för att växa.
– Det tar emot att stoppa i henne så mycket fet och ohälsosam mat, men vi måste, säger mamma Samantha.
När den lilla tjejen föddes på nyårsafton 2007 var det tre månader för tidigt. Då vägde hon bara två kilo och föddes med hjärtstillestånd. Läkarna kämpade i en och en halv timme för att få igång Agatha igen - och lyckades.
Men det var inte slut med det. Sex månader gammal hade Agatha drabbats av alltifrån hjärnblödning till högt blodtryck och det faktum att hon inte kunde smälta mjölk.

Överlevde
Men den lilla kämpen överlevde.
Nu, 16 månader senare, är det hennes föräldrar Samantha, 35, och Neil, 48, som får kämpa för att på en dietists inrådan se till att Agatha får i sig tillräckligt med kalorier för att växa ikapp andra bebisar i samma ålder. Agatha, som är nästan ett och ett halvt år, väger bara cirka sju kilo.

3 000 kalorier
Dietistens order är att Agatha måste äta minst 3000 kalorier om dagen, 20 000 kalorier per vecka. Det är mer än en vuxen man, som rekommenderas äta 2500 kalorier per dag, och 1000 mer än en vuxen kvinna som rekommenderas 2000 kalorier om dagen.
Men det är en diet som inte är så lätt att hålla.
– Jag blir arg när jag ser andra mammor ge sina friska barn överfeta måltider. Jag avskyr att behöva ge Agatha chokladpudding medan hennes vänner får äta hälsosam frukt. Men det är så vi måste göra just nu, säger Samantha till Daily Telegraph.
Min Kommentar: Mamman i texten påstår att hon ger
sin dotter ohälsosam kost! Det tycker inte jag, att
hon gör alls. Barn som behöver lite extra fet ska ha
grädde och andra produkter i maten de får att äta.
Bageln är det enda jag ser, som kan vara "onyttigt"
men inget annat!!

8 maj 2009

Sportdrycker förstör träningen
Vatten bättre.
”Man lika gärna stanna kvar i soffan”

Sportdrycker blir allt populärare.

Men hur nyttiga är de egentligen?
– Tillför du socker efter träningen så bryts fettförbränningen tvärt av, säger Bengt Saltin, professor i fysiologi till SvD.
Marknaden för sportdrycker bara växer i takt med att svenskarna tränar och motionerar mer.
Under 2008 såldes 14,7 miljoner liter sport- och energidrycker i landet, enligt Sveriges Bryggerier.
Energidrycker innehåller ofta ämnen som koffein och taurin, medan sportdrycker främst innehåller sockerarter.
Nu varnar Bengt Saltin, en av Sveriges främsta experter på träning och idrottsrelaterade frågor samt rådgivare till Sveriges olympiska kommitté, för sportdryckerna.

Som att ligga på soffan
Enligt Saltin ska vanliga motionärer inte dricka sportdrycker när de tränar.
– Tillför du socker efter träningen så bryts fettförbränningen tvärt av. Det innebär att sportdryck direkt efter ett träningspass tar bort effekten av passet. Och då kan man lika gärna stanna kvar i soffan, säger Bengt Saltin till SvD.
Om man häller i sig en sportdryck efter löparrundan så kan allt socker förstöra fettförbränningen efter träningspasset.
– En vanlig motionär har inte har något behov av att dricka sportdryck. I vissa fall kan den till och med motverka effekterna, säger Bengt Saltin till SvD.

Drick hellre vatten
Den som tränar för att gå ner i vikt ska alltså undvika sportdrycker.
Istället rekommenderar Saltin vatten efter träningen och en bra måltid för att få in energin.
Men säger att vid långa motionslopp kan sportdrycker vara bra för extra energi.

Men tillverkarna slår i från sig.
Enligt Ann-Louise Kämpe, informationsdirektör vid Carlsberg Sverige som tillverkar drycken Pripps Energy, så har de utvecklat sportdrycken i samarbete med hälsoinstitutet GIH och håller inte med kritiken.

Min Kommentar: Kostråden håller på att förändras
och liksom synen på socker i mat och dryck.
Vatten är bäst eller t.o.m om du vill ha en
energiknäpp är 1-2 koppar svart kaffe bättre
än vilken sportdryck som helst!

6 maj 2009









”Jag gick upp 38 kilo – med smör”

Kirstie Alley talar ut om sin viktuppgång
Kirstie Alley, 58, fick lämna viktnedgångsföretaget Jenny Craig.
Då gick hon upp 38 kilo.


– Jag åt massor av smör.
Kirstie Alley har liksom Oprah Winfrey fört sin kamp mot kilogrammen i offentlighetens ljus.
I tre år var hon taleskvinna för bantningsföretaget Jenny Craig. Under den tiden gick hon ned till 66 kilo. Men 2007 tvingades skådespelerskan lämna sitt arbete.

Det blev början på ett frosseri i kinesisk hämtmat och pasta dränkt i smält smör.
När Alley klev upp på vågen igen efter 15 månader fick hon en chock.
– Jag började skrika. Det stod 103 kilo, vilket är min tyngsta vikt någonsin. Jag var så mycket äckligare än jag trodde, säger hon i en intervju i People magazine.
Alley berättar att hon tappade kontrollen när hon inte längre hade Jenny Craig att svara inför.
– Mina matdemoner är kinesiskt, socker, smör. Massor av smör. Om jag är på bio äter jag oftast popcorn med smör, men jag säger att "jag är på bion, vem bryr sig?". Och rostat bröd med smör. Och pasta med en massa smör på. Det var enorma mängder smör.

”Totalt hämmad”
Nu planerar Alley att anställa en personlig tränare och anmäla sig till ett triathlon för att få ned sin vikt till 63 kilo.
– Jag måste jobba hårdare den här gången.
Viktuppgången har gjort att hennes sociala liv begränsats.
– Jag är totalt hämmad. När jag är överviktig går jag inte ut. Jag kan hänga med mina närmaste vänner, men du skulle aldrig se mig på en filmpremiär.


Min Kommentar: Det gäller verkligen att se till att

du äter rätt mängder som dieten du valt säger dig!

Är du en nybörjare på LCHF så se till att veta hur du bör äta!

5 maj 2009

LCHF och sjukdom

Det här är en rätt spektakulär historia. En 70-årig kvinna med livslång schizofreni (paranoida vanföreställningar och närmast dagliga hallucinationer) började med lågkolhydratkost för viktproblem. Visst gick hon ner. Men det var bara början.
Nedanstående är en sammanfattning av ett patientfall publicerat februari 2009 i Nutrition&Metabolism:

C.D.
C.D. är en 70-årig vit kvinna, som haft diagnosen schizofreni sedan hon var 17 år gammal. Detta på grund av bland annat paranoia och hallucinationer. Hon kunde se skelett, och höra röster som sade till henne att skada sig själv. Sådana hallucinationer hade hon upplevt sedan sjuårsåldern.
Hon hade varit inlagd på sjukhus minst fem gånger de senaste sex åren på grund av självmordsförsök och ökade psykotiska symtom. Hon hade överdoserat medicin, skurit sig själv och druckit rengöringsmedel.
Hon stod på omfattande medicinering för sin sjukdom, men den hade inte haft särskilt bra effekt.
Hon hade även grav fetma (141 kilo - BMI 53) och dessutom bland annat högt blodtryck och sömnapné.

Lågkolhydratkost
Hon fick rådet att minska kolhydraterna i kosten till högst 20 gram per dag (obegränsat med kött och ägg, lite ost och grönsaker).
På ett återbesök efter 7 dagar rapporterade hon att hon mådde bra, och upplevde ökad energi.
Vid nytt återbesök efter 19 dagar berättade hon att hon inte längre såg skelett eller hörde röster. Något hon märkt av när hon vaknade den åttonde dagen på lågkolhydratkost. Hon hade inte ändrat medicineringen, bara kosten. Hon åt nu biffkött, kyckling, kalkon, skinka, fisk, gröna bönor, tomat, lightläsk och vatten. Hennes vikt var 136 kilo.
Under 12 månader fortsatte C.D. med lågkolhydratkost, och återfick inte röst- eller synhallucinationer. Hon gick ner till 131 kilo. Hon hade haft 2-3 perioder då hon åt kolhydrater ett par dagar, men inga hallucinationer i samband med det.

Kan LCHF hjälpa vid schizofreni?
Detta är naturligtvis bara ett enskilt fall som inte bevisar något i sig, hur slående det än kan verka. Men i artikeln diskuteras en del andra observationer som kan tyda på att det finns ett samband mellan kolhydratintag och schizofreni.
Det har bland annat noterats att schizofreni varit sällsynt hos vissa isolerade folkslag som inte åt spannmål. Det har även noterats ett samband mellan schizofreni och glutenintolerans (gluten finns i spannmål). Flera små studier har visat viss effekt av glutenfri kost mot schizofrena symtom
En liten okontrollerad pilotstudie från 1965* visade dessutom symtomförbättring på en ketogen (strikt lågkolhydrat-) kost till 10 schizofrena patienter under två veckor. Tredje veckan, efter avslutad kostbehandling, noterades åter en försämring.
Ketogen kost har dessutom sedan länge använts med dokumenterat god effekt vid en annan neurologisk sjukdom - svårbehandlad epilepsi.

Kan man testa?
Ovanstående är naturligtvis inga bevis, men ändå rätt spännande tycker jag. Vid en sökning av litteraturen hittar jag inga studier där man testat och inte sett någon effekt av lågkolhydratkost vid schizofreni. Man vet alltså inte - mer forskning behövs.
Under tiden, eftersom lågkolhydratkost såvitt känt är ofarligt, varför inte testa?
Många schizofrena har dessutom viktproblem, inte minst på grund av medicinering. I bästa fall kanske man kan bli av med både övervikt och hallucinationer?

Referenser
Patientfallet beskrivs i Nutrition & Metabolism feb 2009: Schizophrenia, gluten, and low-carbohydrate, ketogenic diets: a case report and review of the literature

Min Kommentar: Detta kommer från kostdoktorn och
är mycket intressant!
Därför kan fikat stå sig en månad

kaffebröd med tillsatser Den hemlige kocken, Mats-Eric Nilsson, har i flera avsnitt berättat om tillsatserna i mat. Få livsmedel innehåller dock så mycket tillsatser som kaffebrödet. Ett tydligt bevis på det är den långa hållbarheten på produkterna.


Kaffebrödets hemlighet
Få livsmedel är så fulla av tillsatser som butikernas kaffebröd. De fabrikstillverkade bullarna, längderna och mjuka kakorna innehåller aldrig smör och har ofta fått både smak och färg på konstgjort vis. Och numera är de flesta konditorier nästan lika bra på att fuska som de stora producenterna.
I Sverige fikar man. Alla dessa kaffepauser med en bit vetebröd är en del av den svenska matkulturen. Man skulle därför kunna tro att vi i det här landet ställer särskilt höga kvalitetskrav på vad vi tuggar i oss till kaffet.
Men det stämmer knappast.

Inte i närheten av äkta
Varken kanelgifflarna från butikshyllan
eller bakeoff-muffinsen från kvartersfiket är i närheten av den äkta vara som de flesta konsumenter skulle kunna baka i det egna köket.
Den långa hållbarheten hos produkterna på kaffebrödshyllorna – ibland över en månad – är ett av många tecken på att tillverkarna har övergett de ursprungliga recepten. Smöret har ersatts av härdade vegetabiliska fetter och i övrigt innehåller fabriksfikat ett stort antal tillsatser och industriella ingredienser.
Och det spelar då ingen roll om kaffebrödet har producerats i Pågens jättefabriker eller av exempelvis Hägges finbageri, som säger sig baka ”med stor omsorg på varor av högsta kvalitet”. Såväl stora som mindre producenter gör allt för att pressa sina kostnader och dessutom få brödet att bli säljbart så länge som möjligt. Hägges kanelgömma består av inte mindre än 42 ingredienser, bland annat emulgeringsmedel, förtjockningsmedel, surhetsreglerande och fuktighetsbevarande medel – och dessutom aromämnen för att fejka smaken.

Aprikoskärnor blir mandel
Fabrikanterna snålar genomgående på dyrare råvaror och ersätter dem med billigare substitut. I stället för mandel använder man exempelvis kärnor från en oätlig kinesisk aprikossort, som ger en mandelliknande smak.
Kring jul sålde Skogaholms bullar som uppgavs ha en ”god smak av mandel”. Men denna smak kom just från aprikoskärnor som hade förstärkts med ett aromämne. Bullarna innehöll ingen mandel alls, ändå varnades allergiker på förpackningen för att det kunde finnas ”spår av mandel”. Tydligen kunde mandel förekomma i fabrikslokalen och riskera att av misstag hamna i de bullar som sades ha mandelsmak.

13 e-nummer i kakan
Inte bara smaken utan även färgen behöver ibland fejkas i de många produkter som inte har tillräcklig halt av de traditionella råvarorna. Till exempel kan man bland de 13 E-numren i ambrosiakakan från Va’ Gott hitta färgämnet E104, som tillsammans med andra tillsatser misstänks kunna orsaka hyperaktivitet hos barn.
Och även i mindre bagerier och konditorier pågår ingrediensfusket. De flesta av dessa företag bakar med billigt och lättanvänt margarin – i stället för riktigt smör.


Min Kommentar: Jag blir förbaskad över allt lurendrejeri!!
En affäridé till den arbetslösa- Öppna eget med kakor
och bröd utan tillsatser!!
Det är helt vansinnigt!”

Att äta eller inte äta ett äpple... det är frågan.

Viktklubbs expert går till motattack mot fruktlarmet


”Frukt gör dig fet och kan vara direkt skadligt”. Det misstänker överläkare Christer Enkvist i Trollhättan.
– Det där är helt vansinnigt! kontrar Viktklubbs motionscoach Shirin Rågby Djavidi.
En fruktdebatt sveper fram över Sverige där överläkare Christer Enkvist ifrågasätter såväl frukt som mellanmål och fruktkorgar på arbetsplatsen. Något som fick Viktklubbs expert Shirin Rågby Djavidi att gå i taket.

Blir förbannad
– Han är överläkare och därmed en person som folk litar på. När han påstår att frukt skulle vara direkt skadligt, så blir jag förbannad! Det kommer att sätta frågetecken hos många människor som försöker leva lite sundare genom att till exempel byta ut fikabrödet mot en frukt. Visst, man ska inte överkonsumera frukt, men cirka tre frukter om dagen som livsmedelsverket rekommenderar kan inte vara skadligt. Precis som allt annat så är det aldrig bra att överkonsumera.
Shirin Rågby Djavidi drar paralleller till vindebatten där man säger att ett halvt glas vin om dagen är nyttigt – inte en hel flaska. Eller som med mörk choklad: en bit är nyttigt – inte en hel chokladkaka.

Det handlar om mängden
– Det är mängden det handlar om. Självklart ska jag inte äta 5 kilo frukt, dricka två flaskor vin och peta i mig 3 chokladkakor om dagen – det förstår ju vem som helst!
Hon menar att man inte får glömma bort de enorma fördelar som finns med frukt: minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, minskad risk för vissa cancerformer, innehållet av fibrer, vitaminer och mineraler och inte minst att det hjälper att till att hålla vikten.

Min Kommentar: Det blir en liten repris på mitt förra inlägg i fruktkriget!
Det är frågan om mängd och vad man äter i övrigt!

4 maj 2009

Fruktkriget


Det finns inget som upprör så mycket som bantning, fetma och kostråd. Nu senast är det undersökningen som, enligt överläkare Christer Enkvist, visar att frukt gör dig fet som får Aftonbladets läsare och många bloggare att gå i taket.
- Vad ska vi äta nu om det till och med är onyttigt med frukt, undrar en läsare.
Fruktkorgarna på jobbet är fetmaskapande enligt Christer Enkvist. Hans uttalande upprör bland annat Blogge Bloggelito som tycker att det är oansvarigt att ge honom så mycket utrymme eftersom människor är så lättpåverkade.
- Man kan inte bli överviktig på enbart fruktdiet, och inte heller av en vanlig kost med stora inslag av frukt eftersom mängden fruktos är så liten, skriver han.
På bloggen Medvetenskap ifrågasätts också Christer Enkvists tolkning av studien.
- Varför angrips frukten? Är det människorna som alltid varit dåliga på att äta frukt och haft dåligt samvete för detta, som tar de chanser de får att “bita tillbaka”?
”Livsmedelsverket mörkar”
Men flera läsare håller med Christer Enkvist och tycker att man ska vara försiktig med frukt. Läsaren LuluSoul har skippat mellanmålsfrukten och är nöjd med resultatet.
- Skönt att få en ”back up” från en läkare och hänvisning till forskning, skriver hon.
Läsaren MildaMoster tror också att överläkaren vet vad han pratar om.
- Fruktos är väl fruktos; det är samma ämne i både frukt och läsk och det är just det Livsmedelsverket mörkar, skriver hon.

Absurd debatt
- När jag bantade så åt jag en hel del frukt och det stoppade inte mina kilon från att falla. Debatten är absurd, frukt är inte farligt, skriver läsaren Sebbzor.
Signaturen Näckrosen är däremot helt på det klara med att frukt kan göra oss feta och att det inte är någon nyhet.
- Fruktsocker är också socker. Intet är nytt under solen, skriver hon.

Min Kommentar: Livsmedelsverket har fått mycket
kritik på sista tiden över deras sätt att hantera kostråd.
Min meningen i detta är fortfarande att frukt är okey
i lagom mängd och en individuell kostplan må vara bäst!
Debatten går vidare och fortsätter att riva upp känslor. Vad tycker du?

3 maj 2009

Viktkrav för skådespelare







Patricia Arquette hotade hoppa av efter viktkraven
HOLLYWOOD. I snart fem år har Patricia Arquette porträtterat sierskan Allison DuBois.
Men vid starten höll skådespelerskan på att gå miste om rollen i långköraren ”Medium”.
Producenterna tyckte att hon var för tjock.
– En av dem sa, ”Sötnos, du måste göra något åt din vikt”. Jag svarade, ”Varför då? Min rollfigur är trebarnsmamma”.
Det gick så långt att Patricia, 41, hotade att hoppa av.
– Jag har gjort filmer där jag tränat som en galning för att rollfiguren behövt en viss look. Men om jag beslutar mig för att en rollfigur ska se ut så här är jag envis.

Sågar branschen
När Nöjesbladet träffar Patricia i Beverly Hills visar det sig att hon inte är rädd för kontroverser. Med tv-bolagets representanter på plats i mötessalen sågar hon hela det koncept som tv-serien bygger på – siarbranschen.
– Jag har alltid oroat mig över den eftersom folk vänder sig till siare när de sörjer eller på något annat sått mår dåligt.
Vill inte tv-bolaget att du ska säga att du tror på det?
– Nej. Seriens skapare Glenn Gordon var den som trodde minst på siare. Men han hade hört talas om en sierska och en vetenskapsman som var gifta och undrade hur de kom överens.
Tror du att du kan sia om något?
– Jag tror att alla kvinnor är sierskor (skratt). Alla har instinkter som vi hela tiden baserar våra beslut på.
Har det hänt att du haft rätt någon gång?
– Ibland har jag känt att man ska vara försiktig med vissa personer. Sen har det visat sig att de varit udda eller annorlunda på något annat sätt. Men som jag sa, det bygger på instinkter.
Patricia kommer från en skådespelardynasti med tre generationer Hollywoodstjärnor.
Nu använder hon ”Medium” för att slussa in nästa generation.

Övertalade sonen
I ett kommande avsnitt dyker Enzo, 20, upp, sonen som hon har med musikern och expojkvännen Paul Rossi.
– Rollfiguren är 40 och Enzo spelar honom i tillbakablickar då han är 16. Jag övertalade honom dagen innan tagningen. Vi hade ingen som passade som passade för rollen, säger Patricia som regisserade avsnittet.
Sexåriga dottern Harlow behöver Patricia inte truga.
– Herregud. Hon sjunger konstant den där fruktansvärda ”It’s a Barbie world”. Men hon älskar rollspel och är faktiskt rätt briljant.
Det är bara flickans utseendefixering som oroar hennes mamma. För som Patricia säger:
– Den som i första hand bygger sin karriär på utseendet blir inte långlivad i den här branschen.
Min Kommentar: Jag har sett skådespelerskan ett
antal gånger. Jag har aldrig sett denna kvinna som
överviktigt eller för stor för sin roll i en serie!
Män/killar/pojkar har en och samma inställning
till vikt och kvinnor, under större delen av sitt
liv. Det negativa är att de flesta vet inte hur
fantastisk en kvinnokropp fungerar, även om vi
försöker lära dom lite vett!

Frukten gör dig fet, säger Christer Enkvist


Frukten gör dig fet


Överläkare: Fruktos ger bukfetma och kan vara skadligt


Frukt är inte så nyttigt som man kan tro.
Det gör dig fet och kan vara direkt skadligt.


Det misstänker Christer Enkvist, överläkare i Trollhättan och medicinsk rådgivare vid Västra Götalandsregionen.
Överläkaren grundar sin tes i en ny undersökning som presenteras i den amerikanska medicintidskriften Journal of Clinical Investigation.


Ger bukfetma
Den visar att fruktos, som det finns massor av i frukt, skapar bukfetma. Dessutom gör fruktos människan mer insulinresistent, enligt undersökningen.
”Efter denna nya vetenskapliga studie måste man ändå på allvar börja fråga sig om det verkligen är sant att frukt är så nyttigt”, skriver Christer Enkvist i dagens debattsida i DN.
Livsmedelsverkets råd har dock länge varit att äta minst ett halvt kilo frukt och grönsaker per dag.


Upp och ner
Det minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, övervikt och vissa cancerformer, hävdar verket och uppmanar svenskarna att äta mer frukt.
Christer Enkvist vänder nu upp och ner på den tesen.
”Frukt som mellanmål är förmodligen direkt skadligt genom att det ger oss insulinkickar, som bland annat hela tiden ökar fettbildningen i kroppen” skriver Enkvist.
Han kritiserar även alla de fruktkorgar som står framme på arbetsplatser som en trevlig löneförmån.
Det är sjukdoms- och fetmaskapande, varnar överläkaren.
Min Kommentar: Först fick vi veta att kolhydrater är fett-
bildande, men den som säger detta måste presentera mer fakta
för det stämmer inte. Sedan ska vissa av oss äta s k mättat fett
istället för våra kolhydrater. Nu säger en överläkare att frukten
är fettbildande. Nu ska jag härma Paulun: Allt är fråga om
mängd!