30 dec. 2008

Broccoli har unika egenskaper

Broccoli har cancerskyddande effekt har varit känt i åtminstone 15 år. Det är dessutom en vetenskaplig sanning som bestått och som hela tiden stärkts i försök på olika typer av cancerceller och i djurtester.

Hittills har dock få studier gjorts på människor.
Tidigt pekades också ut en sannolik förklaring: speciella ämnen (antioxidanter) i växterna som skyddar dem mot olika former av angrepp. Mest känt och studerat är ämnet sulforafan som finns i stora mängder i broccoli.

Sulforafan har visat sig kunna döda de flesta olika cancerceller som används i forskningslaboratorierna och hittills har prostataceller främst pekats ut. Nu har amerikanska forskare vid Kalifornien-universitetet i Santa Barbara studerat effekten också specifikt på bröstcancerceller. I en rapport kan de redovisa samma goda resultat. Ungefär hälften av de mänskliga bröstcancercellerna slutade dela sig okontrollerat när sulforafan tillfördes.
Forskarna kunde fastställa att tumörförökningen stoppades på samma sätt som för flera välkända anticancerpreparat genom att påverka cellernas skelettuppbyggnad och på så sätt stoppa celldelning. Det är första gången denna direkta påverkan påvisats och forskarna säger själva att mekanismerna kan vara desamma men att sulforafanet är mildare och därför inte ger de svåra biverkningar som cancerpreparaten gör.

Tidigare har ämnet ansetts stimulera bildningen av naturliga antioxidanter i kroppen.
Förutom cancer finns tecken på att sulforafan eventuellt också kunna skydda mot bland annat diabetes, högt blodtryck och vissa ögonsjukdomar.

Min Kommentar: Det vore helt underbart om vi hittar bättre och skonsammare alternativ till att hitta lösningen till olika sjukdomar som cancer. Nu ska jag tjata lite till: Ät dina grönsaker och proteinkällor med en mindre del långsamma kolhydrater!

28 dec. 2008

OFF TOPPIC



MIN SON, JULIAN FYLLER

1 ÅR IDAG!!!!!

22 dec. 2008

VARIERA DITT FETTINTAG

Mer gift i julnötterna

Mögelgiftet kan orsaka levercancer!
Det cancerframkallande giftet aflatoxin är klassat som biologiskt stridsmedel.
Snart tvingas EU släppa in nötter som innehåller höga halter av giftet.
Snart tvingas EU släppa in mandlar, hasselnötter och pistaschnötter med betydligt högre halter av det cancerframkallande giftet aflatoxin.
Detta sedan FN-organet Codex Alimentarius höjt gränsvärdet från fyra till tio mikrogram per kilo.
För jordnötter ligger gränsvärdet kvar på fyra mikrogram, skriver Svenska Dagbladet.
Orsakar levercancer
De senaste tre månaderna har EU:s gränskontroll stoppat 210 partier av frön och nötter med höga halter aflatoxin, mot 568 under hela förra året.
Aflatoxin är ett mögelgift som bildas naturligt i främst varma, fuktiga klimat och förorenar exempelvis frön, nötter, majs och torkade fikon. Giftet är en viktig orsak till levercancer och har klassats som biologiskt stridsmedel av FN.
Lilianne Abramsson Zetterberg, toxikolog vid livsmedelsverket, hälsar emellertid att vi inte behöver vara oroliga och skippa nötterna i jul.
– Gränsvärdena är från början väldigt låga och gifthalten är minimal, även med en haltökning, berättar hon.
En på miljonen
Julens hasselnötter, mandlar, valnötter, torkade fikon och pistach kan alla innehålla giftet aflatoxin,
– Men risken för att hälsan påverkas är en på miljonen. För att du ens ska ligga i riskzonen måste du äta kilovis med nötter. Men då utsätter du dig först och främst för andra åkommor som påverkar din hälsa, i och med det höga fettintaget, säger Lilianne Abramsson Zetterberg.
Nötvett
Det finns emellertid åtgärder som du kan ta till om du vill sätta det säkra före det osäkra.
– Du kan välja fina, hela nötter som ser friska ut och inte är skrumpna, då minskar du risken.
(Källa: TT)

Min Kommentar: Jag tycker det är väldigt olyckligt att det finns gift i sådant vi kallar för hälsokost! Jag tog med detta för ni ska veta att det kan finnas anledning att se till att få sitt fettintag från varierade fettkällor!

21 dec. 2008

Bredbands problem

Just nu så kan jag inte sätta in
så mycket bilder och annan information
för jag har ett bredband som bara
kan ta hem en viss GB per månad.

GOD JUL=)

19 dec. 2008

Omega-3 Utan Biverkningar
Många Omega-3 produkter medför biverkningar. Läs mer
www.itoXXa.com

Min Kommentar: De två X:en ska förhindra att ni läser
deras information om biverkningar med Omega-3 produkter.
Jag vill bestämt påtala att - Visst finns det rötägg, som vill
tjäna pengar genom att mixtra med en ren produkt, men
att uttala sig såhär redan innan man har läst informationen
är ett jävla trams. Kom ihåg att X:en är där, för din skull.
Detta inlägg ska förhindra att ni tror på allt som står på nätet!

"Ovetenskapliga råd om fet kost hotar folkhälsan" från Expressen , den 19dec

Råden om en kolhydratfattig men fettrik kost oroar, eftersom de långsiktiga hälsoeffekterna är okända. Att förorda mer mättat fett är direkt oansvarigt när fler än nio av tio vetenskapliga studier visar att livsmedel rika på mättat fett kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom och/eller cancer.

Allmänläkaren Annika Dahlqvist och författaren Per Wikholm hävdar att Livsmedelsverkets kostråd är ovetenskapliga i en debattartikel i Expressen.I själva verket ligger tusentals vetenskapliga studier till grund för kostråden.

Faktaunderlaget revideras regelbundet av en stor grupp experter från universitet och myndigheter i samtliga nordiska länder.

Den kolhydratfattiga kost med högt fettinnehåll som debattörerna förordar kan - i likhet med många andra dieter - kortsiktigt leda till viktminskning, men de långsiktiga hälsoeffekterna är okända. Vetenskapen ger belägg för att vissa typer av kolhydrater är hälsosamma och andra inte. Det gäller även olika typer av fetter.

Debattörerna efterlyser mer mättat fett i kosten trots att fler än nio av tio vetenskapliga studier visar att livsmedel som är rika på mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom och/eller cancer. Vi vädjar till personer inom hälso- och sjukvården och andra med möjlighet att få stort genomslag: avvisa inte dominerande vetenskapliga slutsatser med hänvisning till ett fåtal studier och personliga erfarenheter! På livsmedelsverkets webbplats finns kostråd som vilar på vetenskaplig grund.

Inger AnderssonGeneraldirektör livsmedelsverket
Ulf Bohman chef nutritionsavdelningen livsmedelsverket



Min Kommentar: Olika kostråd från båda sidorna oroar mig, på så sätt att det verkar som ingen av dessa kostexperter tar hänsyn till den individuella människan, utan dom presenterar faror med andras dietformer. Jag har lärt mig över några tiotal år både det ena och det andra då det gäller att hitta rätt diet till olika medmänniskor och det ändå jag läser på kostdoktorn och andras sidor om kost, att deras diet är bäst!!! Jag tycker ni borde tänka om och se till att ge så mycket information om ert dietform. Det finns så många frågetecken om LCHF-kosten och kosten med kolhydrater! Jag tycker det är er plikt att förmedla information som hjälper klienterna istället för tvärt om!





18 dec. 2008

Jeffry, 69, vägrar bli gammal











Evigt liv – ny massrörelse i USA
Glöm Botox, fettsugning och Silvias rynkfria överläpp.
Att försöka se yngre ut är passé.
Gör som doktor Jeffry Life i stället – skaffa dig en äkta ung kropp.
Anti-aging, konsten att slippa åldras, har blivit en massrörelse i USA. Varje år omsätts mer än 400 miljoner kronor på medicinska preparat, kostrådgivning och träningsprogram. I helgen samlas över 6 000 deltagare på den årliga världskongressen i ämnet.
Jeffry Life, 69, är evigt liv-rörelsens mest kända företrädare. Hans kropp är värdig en 30-åring. Han är också den främste reklampelaren för egna företaget Cenegenics Medical Institute i Las Vegas.
Lifes metod bygger på kost och träning efter givna scheman, men också dagliga injektioner av tillväxthormoner – och en testosteronspruta i veckan.

Min Kommentar: Bilden på Jeffry Life, 69, såg bra ut tills jag började läsa texten. Tillväxthormoner och sprutor. Sanningen vet jag ärligt inte vart jag står när det gäller äldre och hormon och testosteronsprutor. Anledningen är att äldres kroppar behöver säkerligen hjälp så att en livskvalité blir möjlig och mycket bättre än långvården och äldreboende, men priset för dessa olika sprutor, vet vi sedan innan att dom är farliga. Jag är splittrad, för ena sidan mår äldre säkerligen bättre med dessa sprutor och andra sidan sparar de utgifter för för mycket sjukvård. Detta är ju från USA!

Är det bra eller dåligt? Kommentera!!

16 dec. 2008

Off Toppic - Skalv i skåne

Jag sov över hos mina föräldrar natten till idag och i morse skadade huset, som finns i östra Trelleborg. Det vart en rejäl skakning, för jag vaknade och trodde först att deras värmepump exploderat. Jag undrar om fler av oss finns, när det är tid för nästa skalv i skåne.
Vad tror du?
Low carb dieter ger sämre minne och tankekraft
Ny amerikansk forskning visar att low carb-dieter snabbt får negativa konsekvenser på hjärnfunktioner som minne, tankeförmåga och humör. Low carb dieter innebär att man drar ner på kolhydrater och ersätter dom med protein och/eller fett. Den mest extrema low carb-dieten är Atkins eller LCHF-metoden, där man intar ett minimum av kolhydrater.

Studien är liten men visar att en lowcarb-diet snabbt påverkar hjärnans funktioner.

- Den mat du äter får omedelbara konsekvenser för ditt kognitiva beteende. Populära low carb eller no-carb dieter uppvisar den starkaste potentialen för negativa effekter på tankeverksamhet och kognition, säger Dr Holly Taylor, professor i psykologi vid Tofsar och en av forskarna bakom studien.

Våra hjärnceller behöver glukos för att fungera normalt, och eftersom hjärnan inte har någon möjlighet att lagra glukos så är den beroende av ett kontinuerligt flöde via blodomloppet.

Forskarna förstod, innan studien, att ett minskat kolhydratintag skulle påverka hjärnfunktionerna, eftersom glukos utvinns genom nedbrytning av kolhydrater.

I studien fick 19 kvinnor mellan 22-55 år äta enligt low carb eller lågkaloridiet. Deltagarna fick välja den diet de ville följa själva och nio av dom valde Lowcarb-dieten och tio valde lågkalori-dieten.

Forskarna utvärderade testdeltagarna vid fem tillfällen: innan de började med sin diet, två gånger under första veckan av sin diet samt två gånger efter att low carb-gruppen börjat äta kolhydrater igen.

Man utförde psykologiska tester och mätningar för att se effekter på uppmärksamhet, kort- och långtidsminne, visuell uppmärksamhet och fysiskt minne. De fick också besvara frågor om hunger och humör.

Resultaten från studien var:
Low Carb-gruppen uppvisade en försämring på minnesfunktioner jämfört med lågkalori-gruppen.

Low carb-gruppen fick sämre reaktionsförmåga och deras visuella minne var inte lika bra som i lågkalori-gruppens.

I uppmärksamhetstester fick low carb-gruppen bättre resultat än lågkalorigruppen. Det stämmer också överens med tidigare studier som funnit att människor med ett högt intag av protein eller fett uppvisar kortsiktiga förbättringar när det gäller uppmärksamhet.

Hungerskänslorna var lika för båda grupperna, och när det gällde humöret så var den enda skillnaden att lågkalorigruppen kände sig mer förvirrade i mitten av studien.

- Även om studien är liten så visar den på en tydlig skillnad i kognitiv prestation som en direkt följd av kosten. Efter en vecka med lite kolhydrater så försämrades minnet rejält, särskilt på svåra uppgifter. Hjärnan behöver glukos och för lite kolhydrater kan på sikt vara skadligt för inlärning, minne och tankeverksamhet, menar Dr Taylor.

När testdeltagarna som följt low carb-dieten började äta kolhydrater igen så återfick de normal hjärnfunktion igen.

Källa: Tofsar University, medical news

Min Kommentar: Att övergå från kolhydrat till fett tar sin lilla tid.
Men att vi behöver kolhydrater i viss mängd, anser jag är okey, men
jag håller inte med att det är skadligt, om man håller sig
till 100-150 gram per dag.

10 dec. 2008

En kost bestående av medelhavskost med mycket grönsaker, frukt och olivolja samt en näve nötter om dagen skyddar hjärtat bättre än fettsnål kost. – Vår studie visar att en medelhavskost plus nötter är ett bra verktyg för att få bra blodvärden. Detta trots att dieten är rik på fett, säger Jordi Salas-Salvado, nutritionsforskare vid Rovirauniversitetet i Spanien. En förklaring kan vara att nötter innehåller höga halter av fettsyran omega 3, som bland annat har en antiinflammatorisk effekt. – Det finns tillräckliga bevis för att rekommendera en medelhavskost med nötter hellre än lågfettkost för dem som är i riskzonen för hjärtkärlsjukdom, säger Salas-Salvado.

Min Kommentar: Medelhavskosten är slående när min egen dietkost. Visserligen säger jag att det går lika bra med omga3-tillskott, om nötter och fisk inte är så självklart i din kost! Jag rekommenderar gärna min dietform med mycket grönt, några frukter och oliv eller rapsolja till proteinkällorna.

7 dec. 2008

Vi blir lurade på Julmaten








Jag råkade se Kalla Fakta om vår julmat. Färgämne och annat

är insprutade i skinkan och köttbullarna, för att producenter

ska spara på den äkta varan, men få ut så mycket pengar

som det bara går!!

Nu ser mina grönsaker och proteinkällor och ev. en mindre

del kolhydrater hur bra ut som helst eller vad säger du?

Hur ligger All Bran i GI-tabellen?

Min Kommentar: Runt 60 i GI-värdet
per 100 gram.

När det gäller frukosten, så se gärna till att
en del av kosten består av bär. Dessa innehåller
antioxidanter!!!

Nötter








Hur mycket nötter bör man äta

under en och samma dag?


Min Kommentar: Mellan 50-100
gram per dag, är ett bra mått! Jag tycker
du kan sprida ut intaget över dagen. Ha nötter
i salladen, på maten efter den är färdiglagad
eller som mellanmål!

6 dec. 2008

KostKunnig på Bodys Forum







Kanske dum fråga men.. innehåller de olika sorters bönorna olika proteiner eller är det samma av allting?


Mycket bönor är inga fel. Att variera proteinkällor bara för variationen av proteiners skull finns ingen särskild anledning till Är proteinet fullvärdigt så är det. Bönors proteiner är sällan fullvärdiga.Men att variera livsmedel är självklart fördelaktigt men då ur andra näringsperspektiv än enbart protein.


Nej det är stor skillnad mellan olika baljväxter. Sojabönor har bra proteinkvalité och även högst halt per 100g. Black-eyed bönor och gula ärter är exempel på andra med bra proteinkvalité. Men baljväxter är generellt sett väldigt nyttigt och bra och protein kan enkelt kompletteras.Dels är det nyttigt i sig och dessutom äter man ju ofta något till såsom fisk, kött kanske ett glas mjölk etc. och då är måltidens proteinkvalité fullvärdig ändå. Baljväxter+spannmål är annars en kombination där proteinerna kompletterar varandra bra och innebär två icke fullvärdiga proteiner som tillsammans blir ett fullvärdigt.

Min Kommentar: Detta är ett svar från en mycket kunnig person på Bodys forum. När det gäller baljväxter så kan du både äta bönor och ärtor med tilltugg i form av spannmål. Då får du ett fullvärdig proetinintag. Jag tog med detta inlägg, för jag blev förklarad mer eller mindre ovetande på ett annat forum, när jag nämde att ärtor är ett bra komplement i kosten såsom bönor.

4 dec. 2008


Lightprodukterna – hemliga kalorifällor

Sockerfritt och sunt?
Nej, skulle inte tro det.
De ”sockerfria” varorna kan innehålla fler kalorier än de vanliga och lika mycket socker.
Det fuskas så det ryker ur öronen på livsmedelstillverkare.
Eller så är de korkade långt utöver det tillåtna.
Om man tillsätter socker – låt vara inte det vanliga, vita sockret, men fortfarande socker – så kan man väl inte påstå att en vara är ”osockrad”, ”osötad” eller ”sockerfri”? O’boy No suger added Fel, fel, fel! Huvudingrediensen är maltos, en sockerart och chokladpulvret innehåller också inulin som är en annan sorts socker. Resultatet blir visserligen ett lägre kaloriinnehåll men utan tillsatt socker är den då rakt inte.
Min kommentar: Det är jättebra av Aftonbladet att då och då göra en uppdatering av alla deras inlägg om kost, drycker och studier! Jag blev dock lite ställd över att dom publicerade detta idag, då vi visst att light är en mindre bra produkt för länge sedan.

Kvinnor som tränar och dricker

Ny svensk studie överraskar!!!!!

Kvinnor som tränar och dricker ett glas vin om dagen löper mindre risk att få blodpropp än de som helt avstår från rusdrycker.
Det visar en ny svensk studie genomförd vid univeristetssjukhusen i Malmö och Lund.
Studien omfattar 40 000 kvinnor i åldrarna mellan 25 och 64 år. Forskarna har följt dessa kvinnor under elva år för att se hur vanligt förekommande blodproppar är, samt för att se hur olika livsstilar kan påverka risken att drabbas.

Till riskgrupperna hör kvinnor som är överviktiga, inte motionerar, röker eller är gravida.
– Kvinnor som motionerar halverar sin risk, icke rökare har 30 procent lägre risk än storkonsumenter, säger Pelle Lindqvist, docent och överläkare, till Ekot.

Det är vanligare med blodpropp hos unga kvinnor jämfört med hos unga män. Det beror på graviditet och p-piller.
Pelle Lindqvist säger att studien visar att kvinnor själva kan minska risken för blodpropp.
– Vi vill ge kvinnorna instrument för att själva kunna påverka sin risk.
Enligt Ekot drabbas 5000 kvinnor varje år av blodpropp och det blir livshotande för 1000 av dem.

Min Kommentar: Under ett år så presenteras mängder av studier och vissa kan jag bara le åt, medan andra har gett svar på frågor. Kvinnor och Ppiller är INTE mitt område alls, i den kombinationen! Däremot kan motion motverka sjukdomsbilden för framtiden. Motionen kan ge dig bättre livskvalité och den behöver inte vara avanserad. Pulsen ska uppåt, när du motionerar och du kan välja en mängd olika aktiviteter. Hur jag ställer mig till vin är en svårare, för vissa av oss kör bil eller andra fordon dagligen. En glas under helgerna eller lediga dagar tycker jag är okey.

3 dec. 2008






Livsmedelsverket och livsmedelsindustrins lobbygrupper vill att barn bara skall få serveras lättmjölk och margariner. Inte mjölkprodukter med naturlig fetthalt. Nu kan det bli en lag på detta.
Efter hård kritik mot dålig mat och för stora skillnader mellan kommunerna är utbildningsminister Jan Björklund nu beredd att i den nya skollagen även skriva in krav om skolmatens näringsinnehåll. Ett förslag till ny lagtext ska presenteras om några veckor. -Man kan tänka sig att slå fast en lägsta kvalitetsnivå, säger han.
Min Kommentar: Jag är förundrad över att Jan Björklund vill ta bort produkter som är hur bra som helst. Barn ska inte dricka lättmjölk eller äta margariner utan en varition mellan olika naturliga fetter! Bregott och smör är något vuxna ska äta, så varför inte våra barn?!

ETT STORT GRATTIS

Till Eva som gått ner sina 10
kilo på knappt 3 månader.

Inga andra
dieter dög, tills "Rickards diet" med
mycket grönsaker kom på tapeten!

Ta väl hand om dig, Eva

Rickard

Nej - Fett är inte bra för alla!!!

Ännu en gång, så vill jag framhäva min fulla rätt
att säga, att kost som LCHF är för dom med
viktproblem som fetma och diabetes! I medier
så framhävs kost med högt fettintag som bäst!

Jag tycker dock att ni ska veta att ett fettintag
på 30% dagligen är en rekommenation för ni som
tränar och äter en liten del kolhydrater som
ris,pasta, potatis etc.

Kostdoktorn har lika stor rätt att påstå att LCHF-
kosten är lika bra eller bättre som GI och då kommer
lilla jag och säger att grönsaker, proteinkällor och liten
del kolhydrater är lika bra att äta, om du är en person
som är ute och springer/går/powerwalkar etc.
*********************************
*********************************
FAKTA


Stora intag av grönsaker minskar risken för ett flertal cancerformer. Olika grönsaker innehåller olika kemiska substanser, men beträffande cancerförebyggandet finns det inga bevis för att någon särskild grönsak skulle vara mera effektiv än någon annan. Grönsaker innehåller tusentals bioaktiva ämnen, men bland dem har inget med en överlägsen effekt mot cancer kunnat identifieras.
Stora intag av frukter minskar risken för ett flertal cancerformer. Skillnader härvidlag mellan olika fruktsorter ha inte kunnat påvisas. Innehåller tusentals bioaktiva ämnen, varav inga speciellt aktiva har kunnat särskiljas.
Man borde dagligen äta minst ett halft kilo grönsaker, frukt, bär och fullkornsprodukter.
Antioxidanter i frukt och grönsaker motverkar de fria syreradikalerna. Närvarande i alltför stora mängder kan syreradikalerna öka cancerrisken.
Bioaktiva ämnen
Flavonoider finns i tusentals olika varianter i vegetabilier. Dessa bioaktiva föreningar förmodas ligga bakom de gynnsamma effekterna av vegetabiliska näringsämnen, men det föreligger inga bevis för specifika cancerförebyggande egenskaper hos någon flavonoid.
I korsblommiga grönsaker, till exempel blomkål och broccoli förekommer bioaktiva ämnen som kallas glukosinolater. De har effekter på metabolismen av hormoner och har på den grunden förmodats minska risken för vissa cancerformer. Någon cancerförebyggande inverkan av individuella glukosinolater har dock inte kunnat påvisas.
Lykopen är en karotenoid som svarar för det röda färgämnet i tomater. Lykopen fungerar som antioxidant. Lykopen sammankopplas ofta med förebyggande av prostatacancer, men specifika cancerförebyggande egenskaper har inte kunnat fastställas med säkerhet.
Växtöstrogener (fytoöstrogener)
I vår näring förekommer många ämnen (till exempel lignaner och isoflavoner som förekommer särskilt i sojabönor och tofu) som besitter egenskaper liknande östrogenets. Sådana ämnen (exempelvis enterolaktoner) alstras också genom inverkan av normala tarmbakterier på substanser som ingår i vegetabiliska näringsämnen. Växtöstrogenerna kan eventuellt minska risken för vissa cancersjukdomar, men den vetenskapliga bevisningen är inte övertygande.

Faktabas: Cancerorganisationerna, Lilla Robertsgatan 9 00130 Helsingfors, tfn (09)135 331, e-post: tiedotus(at)cancer.fiPalvelun tekninen toteutus Optinet Oy

2 dec. 2008



Grattis till Jonas Jacobsson

Bragdguldet!!!!!!!!!

Namn: Jonas Jacobsson.
Född: den 22 juni 1965.
Bor: Kolmården.
Familj: Föräldrarna, två bröder och en särbo.
Gren: Sportskytte.
Klubb: Krokeks skytteförening.
Yrke: Jobbar åt Svenska handikappförbundet som bland annat föreläsare.
Meriter: 16 guld vid Paralympics, 15 VM-guld, 24 EM-guld och ett 30-tal SM-guld.
Aktuell: Fick på tisdagen som förste handikappidrottare Svenska Dagbladets bragdmedalj, Bragdguldet. (TT)

Motiveringen: ”Svenska Dagbladet Bragdmedalj 2008 har tilldelats Jonas Jacobsson. För bragdartad upphämtning till guld i paralympics – en sann skyttekung”.



Äter du för mycket kolhydrater som Pasta, Ris, Potatis och andra rotfrukter, så kan man konstatera att magen bara växer. Nu är detta min blogg, så jag får tjata hur mycket jag vill på dig, så mina stora ord till dig är:

ÄT MER GRÖNSAKER, protein och fettkällor!!!