27 nov. 2008

Rickard, nu är jag förvirrad!!

Vad sjutton ska jag äta? Alla kör med LCHF,
men jag vill inte! Jag har 5 kilo för mycket och
vill gå ner dessa. Ska jag träna mera? Hur och
vad är bäst? Jag vill även ha lite muskler!
Dessa 5 kilo sitter på rumpan och magen!!

Min Kommentar: Du hade nog mått bäst av en diet
med mycket grönsaker och proteinkällor ihop med
fetter som kommer från växtriket!
Ett mindre kolhydratsintag de dagar du tränar hade
gjort susen. Fisk som tonfisk, makrill, sej, sill och
naturligvis lax har omega3 i sig och fisk mår vi bättre
av, så ät mycket! Man brukar säga 3 gånger i veckan,
men det finns dom som har det mer än så. Proteinkällor
som bönor, linser,havregryn,ärtor ska man inte glömma.
Du kan lätt blanda ihop en kycklingsallad med 50 gram
bönor då du ska ha ett pass. Gärna snabba kolhydrater
direkt efter passet i form av dryck är ett alternativ.
Fett tar du från rapsolja, olivolja, smör, avokado, makrill!

Fotnot: En månad senare, så vägde frågeställerskan
7 kilo mindre och har börjat få muskler, som hon inte haft innan.

En fettrik kost - Tommy Cederholm

Men ingen vet hur hälsan påverkas efter en längre tid”
En fettrik kost funkar bäst för att snabbt gå ned i vikt, enligt flera nya rapporter. Men många som följer dessa dieter får i sig fel sorts fett, enligt överläkare Tommy Cederholm.
– Ingen vet hur dieterna påverkar hälsan efter en längre tid, varnar han.
Världens befolkning blir bara fetare. Det gör också att kostråden allt mer kommit i fokus den senaste tiden, och åsikterna om vad vi bör äta går isär. Flera tunga rapporter har visat att högfettskost får oss att gå ned snabbast, alltså dieter där energin främst kommer från fett. Men Tommy Cederholm, överläkare vid Uppsala universitet, är orolig över att många nu följer dessa dieter och därmed äter fel sorts fett.
”Mättat fet ökar”
– Man ser att försäljningen av mättat fett ökar, alltså mejeriprodukter och animaliskt fett, säger han.
Atkins och andra dieter gör att man snabbt går ned i vikt. Men Tommy Cederholm understryker att vi inte känner till de långsiktiga effekterna av en sådan kost.
– Man har gjort studier på upp till 6 månader, ett, eller två år. Men när studierna förlängs tenderar effekterna av till exempel Atkins-dieterna att jämnas ut, säger han.
Livsmedelsverket har rekommenderat en kost med lågt fettintag. Men nu har de börjat se över kostråden. Det görs kontinuerligt, men den senaste tidens debatt har också aktualiserat frågan, enligt Tommy Cederholm.
”Oroliga för folkhälsan”
– Vi är oroliga för folkhälsan och att man på en otillräcklig vetenskaplig grund ändrar kosthållning, säger han.
Frågan han och andra ställt sig är dock om dagens kostråd gör oss fetare. Samtidigt är det inte det enda att ta ställning till när man ändrar kostråden.
– I högfettsdieter har man inte lagt så stor betoning på fettkvalitén, utan mer på mängden. Men mättat fett är strikt kopplat till åderförfettning och hjärt-kärlsjukdom, säger han.
Flera studier av dieter med mycket fett visar dock förbättringar också i blodfetterna.
– Men resultaten är varierande. Vissa blodfetter förbättras, andra försämras, säger Tommy Cederholm.
Enligt honom ska man alltid sträva efter att välja mjukt eller flytande fett, till skillnad från hårdare, animaliskt. Den metod han framförallt kan rekommendera är medelhavsdieten.
– Bantningen är lika effektiv som vid Atkins, men den har bättre effekt på riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom, säger han.

Min Kommentar: Vi vet nu vid detta laget, att en fettrik -kost främjar viktnedgång! Vi vet också att alla talar inte positvit om den fettrika kosten som äts av jättemånga överviktiga och diabetiker. Men vad händer med kroppen då man vill ändra kostvanor igen? Vissa blir sjuka och illamående. Andra mår hur prima som helst! Denna överläkaren är lika positiv till medelhavskosten som jag, för alla kan inte äta dess fettrika dieter. En hel del kostrådgivare ger kostråd där du ska äta mycket grönsaker, bär och frukt med en bra sammasättning av protein/fett och kolhydratskällor!

26 nov. 2008

Barn med handikapp/ rörelsehinder

Hur ska jag få mitt handikappade barn att se sin
habilitering som bra?

Min kommentar:
Barn med handikapp/rörelsehinder måste i en tidig ålder åka till habilitering/läkare och sjukhus! Detta gör att habilieringen ses som ett måste! I deras ögon kan ett negativt möte med ovanstående få ytterligare negativ inställning! Du som förälder har en uppgift och den uppgiften är att framhålla en positiv inställning till sin sons träning.Du ska inte använda habiliteringen som "ett måste", utan använd förklaringen att hans handikapp förbättras genom träningen! Själv hade jag väldigt svårt att förstå, men då gjorde habiliteringen något som förändrade min inställning helt! Dom tog dit en äldre kille i rullstol som var en av Sveriges främsta på 100 meter rullstol och sedan dess har jag mer eller mindre tränat som habiliteringsplanen sagt! Det är även viktigt att barn får leka runt om din son/med din son, så hans personlighet utvecklas. Behandla honom som ett vanligt barn och dadda inte med honom!

LCHF kosten och muskelbygge???

Det bästa av två världar? säger kostdoktorn

"Med LCHF-kost och styrketräning verkar man kunna bygga muskler och minska i fettvikt samtidigt. Det finns det gott om rapporter och mindre studier som visat.
Personligen har jag mer muskler nu än när jag började äta lågkolhydratkost för några år sedan. Och jag har styrketränat regelbundet i 18 år…"

Min Kommentar: Vart är dessa rapporter och mindre studier då, kostdoktorn? Det går helt utmärkt, att träna en period utan kolhydrater och gå ner i fettvikt. Du kan helt frångå kolhydrater, men då blir det lite mer som spelar in som
högre intensiteter och rent fysiologiska mekanismer - Två olika saker eller???

Unga lyftare från Trelleborg


Oskar Svensson, Andreas Dyberg, Sonny Almroth, Emil Svensson och Tobiaz Feldt kom hem med fyra USM-medaljer från Bosön. I mitten coachen Robert Svensson.
USM-facit
TABK-lyftarnas resultat vid USM i tyngdlyftning.Emil Svensson, guld i 85 kilosklassen (105 kg i ryck, 131 kg i stöt)Oskar Svensson, silver i 77-kilosklassen (105+130)Andreas Dyberg, silver i 69-kilosklassen (75+90)Sonny Almroth, silver i 94 kilosklassen (56+75)Tobiaz Feldt, sexa i 50 kilosklassen (34+38).
På seniorsidan är det tunt med lyftare i Trelleborgs ABK. Men framtiden ser ljus ut, ungdomen spirar och plockar medaljer.17-årige Emil Svensson tog första USM-guldet, i 85 kilosklassen.- Riktigt roligt, det här var ju mitt sista år som ungdom, säger han.16-årige Oskar Svensson tog silver i 77 kg.Sina unga år till trots har Oskar och Emil mångårig rutin av medaljsamlande på USM. Det nya för i år var att Tobiaz, Andreas och Sonny presenterade sig.
Tobiaz Feldt blev sexa i 50-kilosklassen, Sonny Almroth tog silver i 94 kilosklassen och Andreas Dyberg tog silver i 69-kilosklassen. - Jag är nöjd, tjusningen med tyngdlyftning är att bli bättre hela tiden, säger Tobiaz.
- Målet är att komma med till nordiska mästerskapen om ett år, säger Sonny.
- EM hade varit roligt, det krävs hårdträning och bra tränare, och det har vi, menar Andreas.
De tre 14-åriga USM-debutanterna spås en ljus framtid.- De kommer säkert att bli svenska ungdomsmästare en dag, de har ju tre år på sig, säger tränaren Robert Svensson.

Idolen Oskar
Träningsfliten är det inget fel på. Fem kvällar i veckan tränar de på Södan. Sammanhållningen är viktig. Och förebilderna finns i lokalen.- Oskar är idolen, säger Andreas Dyberg bestämt.Varför det?- Han är en duktig lyftare, han har lärt mig mycket, teknik och stretching och sånt. Bättre att ha en idol som man känner.Oskar Svensson är den som tillbringar mest timmar i träningslokalen.- Kul att vara idol, då gäller det att man fortsätter kämpa, så att man visar vägen, menar Oskar.- Bara de inte tar efter hans lyftning, då blir det katastrof, säger Emil Svensson och flinar.Traditionens makt är stor i tyngdlyftnings-Trelleborg.
I historieböckerna finns fler förebilder för de tre 14-åringarna att se upp till.Björn Falkland, Jonas "Poppe" Nilsson och André Aldenhov var en annan jämnårig trio, som lät tala om sig i landslags- och mästerskapssammanhang. Men ett steg i taget gäller för Andreas, Sonny och Tobiaz.- Nu är det hamburgerlyftet här hemma i december, en viktig tävling det också, klargör Andreas Dyberg.
Min Kommentar: Killarna på bilden har verkligen en imponerande meritlista redan och jag är mycket glad för min hemstad får fram fler lyftare! Alla mår bra av en förebild och en av mina är André Aldenhov. Denna kille har även varit med i OS. Jag önskar alla killarna lycka till i framtiden. Tyngdlyftning, styrkelyft, stongman är något som ligger mig varmt om hjärtat!

25 nov. 2008

Varför är inte BMI-mätning bra?

Min Kommentar: BMI är ett mätinstrument
du kan använda dig av, men nackdelen är att
du inte får veta om du har för mycket bukfett!
Du kan alltså ha ett normalt BMI och sedan du
besökt en läkare får du veta att du har för mycket
bukfett. Om du behöver få bort fett från magen
så kan du börja med att utöka din fysiska aktivitet
och se vad som händer!

Jag har skrivit mycket om
vad du bör äta, när du vill få fart på dig igen!
Grönsaker med oliv eller rapsolja ihop med 100-'
150 gram proteinkälla och en mindre del kolhydrater.

Missbruk av GI

Det är inte så farligt, som det låter! Utan jag
vill bara tala om att många företag, butiker
och andra ser lätt på att använda sin okunskap
med att sätta GI-bröd, GI-kakor och andra
exempel. Jag tycker det är höjden av oansvarligt!
SER DU en produkt som enligt förpackning ska
innehålla GI, så fråga dig själv mer än en gång innan
du köper denna. Kort och gott!!!

Vägen till 210 kg


…består tydligen av socker och andra kolhydrater, inte fett. Expressen berättar en sorglig historia om Georgia Davis, 15 år, som är tjockast i England i sin ålder. Men vi kan lära oss en hel del av vad hon äter på en dag.
Expressens artikel är baserad på en intervju i the Sun. Där bjuder man även på en bild av vad hon får i sig under en vanlig dag. Är det då fet mat med smör och grädde? Nej knappast, istället är det nästan enbart produkter som mest innehåller energi i form av socker och andra raffinerade kolhydrater, såsom vitt bröd. Fyra liter läsk om dagen är kanske den största boven, men den enorma mängden vitt bröd och alla chips och kakor är nog inte långt efter.
Faktum är att i stort sett ingenting på menyn tillhör vad jag skulle kalla naturlig mat, som människor kunde ha fått i sig för några tusen år sedan. Enda undantaget är kanske mjölken. Förutsatt att den verkligen är fet, som de säger (den innehåller ju visserligen även en hel del mjölksocker - drygt 200g i 4 liter). En mindre del av ingredienserna i den färdiga lasagnen kan också vara ok…

Fett eller kolhydrater?
Jag roade mig med att lägga in ett dagsintag i minmat.net för att grovt uppskatta hur fördelningen blir. Resultatet blev att energin är 57% kolhydrater (i stort sett allt i form av socker och snabbsmält stärkelse), 11% protein och 32% fett.
Intressant nog är fördelningen mellan kolhydrater/protein/fett inte långt ifrån vad livsmedelsverket fortfarande rekommenderar…
MIN KOMMENTAR: Denna fakta kommer från kostdoktorn och jag vill ge min egna syn på vad som skrivs här. Denna femtonåring dricker alltså 4 liter läsk om dagen och äter vita produkter, som jag kallar dom för - vit bröd, vanlig pasta etc etc!
JAG kommer att fylla på denna kommentaren inom kort..

24 nov. 2008

Snabba kolhydrater eller proteinkällor efter passet?

Delar av inlägget kommer faktan från: Ola Wallengren, Body

Behovet av kolhydrater efter styrkepasset är inte så viktigt, som man tidigare trott, OM man ser till att äta mer protein. I en studie där man satte i sig 128 gram protein på sex timmar efter träning, så gjorde kolhydraterna inget nytta! Men om du äter mindre än dessa 128 gramen protein så blir det mindre intag av kolhydrater positivt. Du bör även sikta in dig på snabba kolhydrater efter passet som exempel ris för att du bättre resultat på din träning. Att inta en banan under passet är också positivt. Nu har du en chans till att variera ditt intag!
För mer information - Skriv till mig

23 nov. 2008

Okunskapen sprids på nätet! Nu får det vara nog!!

"Sön 16 nov 15:05 ID: XXXXXXX
XXXX
Inte för att låta negativ, men forskning visar att just träning inte ger så mycket viktminskning.. Inget ont om träning, det är bra for kroppen att träna och röra pa sig, men just för viktnedgång så är det inte så effektivt. Jag rekomenderar fortfarande LCHF!"




Min Kommentar: LCHF-kostens användare har fått för sig
att man inte måste träna för att gå ner
i vikt! En av dessa inlägg på ett forum
säger att viktminskningen mellan
att bara äta enligt LCHF eller äta enligt
LCHF och träna är inte så stor!

Detta uttalande är okunskap att motion inte
skulle vara bra ihop med LCHF-kosten.

Vi har en muskel som ska pumpa hela livet ut
och framför allt kosten ihop med lagom motion
är ett stort plus, för att få ett långt sunt liv.

FettBrännings verktyget No 1



Roddmaskinen!!!

Har du problem med

att springa, jogga eller

du vill helt enkelt variera

din konditionsträning så

är denna maskinen som en GUD för dig

Denna maskin finns nu även, så du kan köpa och ha hemma. Med andra

ord så finns det inga undanflykter, att komma med längre!











Barnhälsospecialisten Claude Marcus dömer ut rapporteringen om lågkolhydratkost: Sensationsjournalistiken om Atkinsdieten riskerar att leda till försämrad folkhälsa.

Sensationslystna medier hyllar ofta kostråd som saknar vetenskapligt stöd och i vissa fall till och med kan vara farliga. Senast har i såväl DN och SvD som TV 4 den så kallade Atkinsdieten, eller lågkolhydratkost, presenterats som det allena saliggörande.

Oseriösa journalister blandar på ett medvetet felaktigt sätt ihop kost som kan vara effektiv vid bantning och kost som långsiktigt är bra för hälsan. I själva verket leder Atkinsliknande kost till ökad risk för förtidig död. Samtidigt bidrar massmediernas förvirrande beskrivning av kostdebatten till att kommersiella aktörer kan kapa åt sig marknadsandelar med ytlig reklam.

Detta är vulgärjournalistik som riskerar leda till försämrad folkhälsa, skriver Claude Marcus, professor i barnhälsovård vid Karolinska institutet.

I medierna har lågkolhydratkosten, eller Atkinsdieten, som framstår som ny och spännande och i opposition mot etablissemanget, fått ett stort genomslag. Men det finns en obalans i mediebilden av Atkinsdieten. Av sensationslystnad skriver man allt som oftast upp kostråd som saknar vetenskapligt stöd och citerar med förtjusning läkare utan vetenskaplig skolning som hävdar att man dör av Livsmedelsverkets kostråd.

Och det är inte i brist på kunskap, utan många journalister beskriver vetenskapliga studier och sovrar i informationen på ett medvetet felaktigt sätt. Detta är vulgärjournalistik, tyvärr inte bara i kvällstidningarna utan också i våra största morgontidningar och TV 4. Man avfärdar kostexperter på grund av påstådda bindningar till livsmedelsindustrin utan en grundlig analys av den eventuella jävsproblematiken.

I somras presenterades en stor israelisk studie där lågkolhydratkost jämfördes med medelhavskost och lågfettkost i samband med viktnedgång. Studien var en förstasidesnyhet i både Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter. Resultaten var lika bra för medelhavs- och lågkolhydratkosterna, men det är inte vad tidningarna väljer att skriva.

I stället framhävs Atkinsdieten som "..bäst för bantare" (SvD) och "..bästa och nyttigaste sättet att gå ner i vikt" (DN). Att medelhavsdieten var bäst för kvinnorna i studien väljer man i båda tidningarna att inte nämna. Det är inte okunskap eftersom båda tidningarna intervjuade flera kostexperter men valde att inte ta med denna information.

Bättre att låta mediehypen rulla vidare.Medelhavskosten, som ligger våra nordiska kostråd närmast, med mycket frukt, grönsaker, fisk, fullkorn och omättade oljor, var också betydligt bättre för diabetiker vilket redovisades i SvD men inte i DN. I TV 4:as "Kalla fakta" förra söndagen hävdades i stället att diabetiker mår så mycket bättre av Atkinskost. Man berättar om en liten grupp svenska patienter och väljer medvetet bort att presentera internationella forskningsresultat. Detta är desinformation och inte undersökande journalistik.

Min Kommentar: Atkins och LCHF-kosten är dieter med mindre kolhydrater. Väldigt många Atkins-användare orkar inte med dieten efter att ha ätit denna under en period. För den är trist jämnfört med LCHF-kosten!


Barnhälsospecialisten Claude Marcus dömer ut lågkolhydratkost och detta finner jag mycket mycket märkligt, för den orsaken att en dieten behöver inte förlora sin charm, när man ska välja fetter som är bra för kroppen. Att under en period äta mindre kolhydrater är bara bra, om man vill minska några kilo. Naturligvis ska man öka den fysiska aktiviteten med dagliga promenader och annat, så hjärtat för jobba !


Den så kallade Medelhavskosten är ett jättebra exempel på en dieten som hade tagit bort våra hjärt och kärlsjukdomar lika bra som LCHF-kosten. Vi måste se bort om hagen till nästa del av en oupptäckt värld med andra kolhydrater än vad vi är vana vid.

För det är just kolhydratintaget som är för stort, när de flesta sätter sig ner vid bordet för att äta sin måltid. Den största delen ska bestå av grönsaker, därtill ska du ha en bra fettkälla och även en mindre del långsamma kolhydrater från 50-150 gram beroende på hur mycket du väger, vad dina mål är och hur mycket du gör av med i ditt dagliga liv! Proteinkällan ska du öka intaget med och du kan hitta din favorit bland många, som kyckling, tonfisk och många fler. Äter du inte kött finns det linser, bönor, qiouna som ihop med andra produkter ger dig ett fullvärdigt proteinintag!

22 nov. 2008

Är mättade fetter farliga???

Är mättade fetter så ofarliga som
det tycks verka, när jag läser om LCHF?

Min Kommentar: Jag ser det så här, att
en kombination av mättade fetter och
för mycket kolhydrater kan leda till ohälsa
för personer! Men då kan du inte beskylla
det mättade fettet, där emot intaget av
kolhydrater. Jag tror det är en gammal tes
som har blivit så pass använd, att den inte
har uppdaterats på hur länge som helst!

Jag anser fortfarande att LCHF-kosten gör sig
bäst hos personer med fetma och personer med
diabetes.
Jag vågar inte påstå, att LCHF-kosten är
ofarligt under en längre tid, för detta finns det
inga studier på alls.

21 nov. 2008

Kända från TV -

Hur gick det för kändisarna efter ”Du är vad du äter”.

En blev jagad med bil under joggingrundan.En fick prova på hur det är att leva som en indier.En tredje fick boxas mot världsmästaren i thai-boxning.I ”Du är vad du äter” jagas kändisar och vanliga svenskar i form av hälsoexperten Anna Skipper. Vi har kollat hur det gick för Fadde, Bert, Dominika, Katrin Zytomierska och de andra efter kamerorna slocknat.


Varje vecka kan vi följa hur olika personer får sina matvanor granskade och sågade av den stränga hälsoexperten Anna Skipper i TV 3:s “Du är vad du äter”. De flesta når goda resultat. Men hur går det när de ska fortsätta med träning och sunda matvanor på egen hand?
Jag lärde mig absolut ingenting, säger PR-kvinnan och bloggerskan Katrin Zytomierska. Bert Karlsson har lyckats hålla tassarna borta från vissa av sina laster. Och Fadde Darwich försöker leva hälsosamt – men saknar sin träningscykel.– Mitt ex Linda Rosing har snott den, jag vill gärna ha tillbaka den, säger han.


Min Kommentar: I dagens Aftonblad så fick vi en inblick i Anna Skippers metoder hur man går ner i vikt. Hon har ganska effektiva metoder, men för vissa blir dom för extrema!


Pr-kvinnan Katrin Zytomierska fick slåss. Skiträdd vart hon, så jag tror Anna Skipper får se till att om Katrin emot förmodan skulle ställa upp igen, att använda en betydligt lättare metod så hon inte glömmer, så skräckslagen hon såg ut att vara. Katrin har mycket att lära, för att inte slockna helt plötsligt på jobbet, då det gäller kostintaget!

Bert karlsson gör ett bra jobb, tycker jag! Hade han satsat lite extra krydda på att lära sig lite mer om hans egna intag, skulle det blivit ett snäpp bättre!


Fadde, my man - Du har ben att gå, springa, jogga med! Jogging är mycket effektivt precis som powerwalking, men detta vet du ju redan. Att skylla på en cykel, är inget man ska göra, då man har din status, tycker jag!


Anna Skipper i all ära, men om ni önskar lättare kostråd, utan att klia er för mycket i huvudet, så hör av er. Visserligen måste du själv se till, att vilja må bättre. Ha vilja att äta mer grönsaker, fetter och proteinkällor i din jakt på viktnedgång! Du ångrar dig inte, över hur lätt det kan vara att bli riktigt sund!!

Här är alla tillsatser i burgarna

Max ”Classic” kycklingburgare
Kött:
E160b, färgämne. E621, smakförstärkare.
Mörkt fiberrikt bröd:
E471, stabiliserings- och förtjockningsmedel (används för att påverka en produkts konsistens). E472e, stabiliserings- och förtjockningsmedel. E170, färgämne. E 300, antioxidationsmedel (används för att hindra fett från att härskna och fruktbaserade produkter från att missfärgas).

Äppelrökt bacon:
E451, natrium- och kaliumtrifosfater. E250, konserveringsmedel.
Majonnäs:
E1422, majsstärkelse. E412, stabiliserings- och förtjockningsmedel. E410, stabiliserings- och förtjockningsmedel.

Cheddarost:
E331, antioxidationsmedel. E339, antioxidationsmedel. E452, natriumkarbonater, bakpulver. E200, konserveringsmedel. E160a, färgämne. E160e, färgämne. E 322, antioxidationsmedel. E 270, mjölksyra, surhetsreglerande.
Senap:
E415, stabiliseringsmedel. E270, mjölksyra, konserveringsmedel.
McDonalds Chicken Tasty
Bröd:
E472e, stabiliseringsmedel (används för att påverka en produkts konsistens). E 300, antioxidationsmedel (används för att hindra fett från att härskna och missfärgas).
Kyckling:
E450, natriumkarbonater, bakpulver. E500, natriumkarbonater, surhetsreglerande. E461, stabiliseringsmedel. E160c paprikaextrakt, gul-orange, färgämne. E100, kurkumin, gult färgämne.
Emmentaler-ost:
E331 natriumcitrat, antioxidationsmedel. E200 sorbinsyra, konserveringsmedel.
Sås:
E415, förtjockningsmedel. E400, förtjockningsmedel. E202, konserveringsmedel. E270, mjölksyra, konserveringsmedel.

Mat med mest E-nummer
1) Rydbergs lätta skagenröra (FoodMark) 22 E-nummer.
2) Räkbomb (Bröderna Franzén) 20 E-nummer.
3) Grönsallad, ost och skinka (Mikaels Livlina) 19 E-nummer.
4) Polarklämma kalkon (Polarbröd) 18 E-nummer.
5) Räkbakelse (Ica i Uppsala) 18 E-nummer.
6) Punschrulle (Hägges) 15 E-nummer.
Listan kommer från bloggen ”Hakke snackar”, som utlyst en tävling om flest E-nummer.









Kycklingburgaren sprängfylld av tillsatser
Brukar du välja kycklingburgaren för att vara nyttig?
Den är en riktig E-bomb – full av tillsatser.
– Så lite äkta råvaror och så många tillsatser borde få varje konsument att höja på ögonbrynen, säger matexperten Mats-Eric Nilsson.
Max vinner över McDonalds i den inte helt smickrande tävlingen om flest tillsatser i maten. Båda snabbmatskedjorna redogör tydligt på sin hemsida vad de olika burgarna innehåller.


Hälften är kyckling
För att få ihop Max kycklingburgare ”Classic” behövs 21 tillsatser, förutom en mängd andra ingredienser.
McDonalds har 14 tillsatser i sin ”Chicken tasty”.
Alla tillsatser är testade och godkända av Livsmedelsverket.
– McDonald’s kycklingburgare, som till 48 procent består av annat än kyckling, ligger väldigt långt från de 100 procent kött som företaget annars skryter med, säger journalisten Mats-
Eric Nilsson som skrivit boken ”Äkta vara” om alla tillsatser i maten.


Sparar pengar
– Och eftersom burgaren har drygats ut med en rad billiga industriella ingredienser måste smaken smink-as upp med aromämnen och smakförstärkaren jästextrakt.
– Dessutom behövs färgämnen för att få fason på
kulören.
Genom att dra ner på riktiga råvaror och fylla ut med tillsatser sparar matkedjorna pengar.
– Max-burgarens så kallade cheddarost är riktigt komisk. Förutom ost innehåller den 16 andra ingredienser.
Hur smakar då E-bomberna? Inte så pjåkigt faktiskt.


Min Kommentar: Nu får du veta varför vissa produkter är så billiga hos våra snabbmat resturanger! Tillsatsämne och mindre råvara. Jag behöver inte skriva mer än så här, för artikeln från Aftonbladet säger allt själv.

20 nov. 2008

BröllopsForm - Se det fungerar ju



Nina och Patrik gick ner 27 kg tillsammans på 8 veckor med hjälp av 3-timmarsmetoden. Ikväll kan du se dem i Bröllopsform på TV4 kl. 20.00.
Massor med öl och godis! Nina och Patrik hade innan Bröllopsform hamnat i vardagsfällan som två öldrickande och godisätande soffpotatisar i mjukisbyxor som inte orkade bry sig längre.Hatade grönsaker och frukt existerade inte!!!
Patriks enorma ölkonsumtion och Ninas sockerbegär har gjort att de gått upp 20 kilo tillsammans sen dagen de gifte sig. Patrik hatade sallad och frukt existerade inte ens i hans värld.
Efter Bröllopsform och 3-timmarsdieten har de gått ner gemensamt 27 kilo på 8 veckor.
Idag äter Patrik grönsaker i alla former - varma, kalla, färska, kokta - vilket är ett fantastiskt framsteg.
Nina sätter sin mobil så att den pinglar till var 3:e timme för att bli påmind när det är dags att äta under dagen.
Min Kommentar: Grönsaker i olika form kan ersätta dina intag av potatis, ris, pasta och andra rotfrukter under tiden du går ner i vikt! Var inte rädd för 1-2 frukter per dag. Var inte rädd för en bärdrink varje dag i form av en smootie. Att äta var tredje/fjärde timme! Då handlar det inte om jätte portioner utan det du ska tänka på, är att din frukost 1 eller frukost 2 ska vara den största målet om dagen. Vad den ska bestå av, är helt och hållet vilken dietform du kör efter!

19 nov. 2008



Bilden du tittar på är från 2002! Samma år jag lyfte över 300 kg i något vi kallar "korta Kronlyft"! Än idag står sig mina 320 kg, som jag lyfte under en vecka med Kost och Träning på Kvarnbyfolkhögskola i Malmö!

Då vart jag ganska grön när det gällde kosten, men kunde redan en del då! Än idag har jag kontakt med delar av skolan, för vissa har blivit mer än impade. Under den perioden 2002/2003 växte även intresset sig större att ge ut lätta och smarta kostråd till dig som behöver det som bäst!

Jag tar inget betald, men det går bra att skänka pengar! Då går dessa pengar till habilitering så jag kan förbli rörlig i min kropp. Jag har en skada som heter CP-diplegi och kan enkelt översättas med förklaringen: Vissa muskler i kroppen är skadade eller överspända! Det är min vänster sida som fått mer spastisitet (svårt ord att stava till) och detta betyder att min styrka är begränsad för vissa delar av min kropp, men 320 kg är la inte så dåligt iallafall. Ställ en kostfråga till: rickardskost@hotmail.com och få stöd under så lång tid du vill ha mig där.

En av mina klienter har gått ner 30 kg på ett år och flera andra har gått ner sina önskade kilo med hjälp av mer grönsaker/fett och proteinkälla istället för mycket kolhydrater i kosten!!

17 nov. 2008

Bra protein i baljväxterna








Baljväxter är både färska och torkade linser, bönor och ärter. Vad många inte känner till är att jordnöten inte är en nöt, utan även den en baljväxt. Vissa baljväxter äter man hela med skal och allt, som haricots verts eller sockerärter. Andra spritar man ur bönorna ur skalet före användning. De spritade bönorna passar bra att torka och kan förvaras länge. Det gör dem till utmärkt stapelvara i GI-skafferiet.

Bra protein
Baljväxter ger mycket protein men också järn, kalcium och B-vitaminer. Däremot innehåller de inte mycket c-vitamin och inte heller fett. Sojaprotein, som finns i sojabönan, innehåller så kallat högvärdigt protein. Det är lättare för kroppen att ta upp det och det är protein av en bra kvalité, som innehåller flera aminosyror.


GI-sänkaren bönor
Att tillsätta kokta kikärter, vita bönor eller någon annan baljväxt som ärtor till en sallad kan hjälpa till att fördröja upptaget av andra kolhydrater i samma måltid. Ju mer hela bönorna eller ärterna är, desto långsammare höjer de blodsockret och då blir GI-värdet automatiskt lägre. Mättnadskänslan blir dessutom längre


Min Kommentar: Lite information om baljväxter från
GI-viktkoll. Vi sprider våra kunskaper, för att hjälpa
er med kosten!

Mina råd blir inte alltid väl mottagna - "Han är ju inte frisk - cp-skadad?

"Knäppgökar finns överallt tyvärr. Det bästa du kan göra är att helt enkelt ignorera honom"

Vilket jag härmed ska göra. Det ger mig ingenting att försöka få dig att förstå vad du har gjort, eftersom du uppenbarligen inte har möjligheten att förstå dina egna gärningar. Jag kan inte ens ta dig på allvar när jag läser dina inlägg, hade det varit en frisk människa så hade jag nog själv tagit åt mig, men i det här fallet, nej, jag kan inte annat än tycka synd om dig.

Min Kommentar: Detta här är delar från ett mejl, från en person som
helt plötsligt fick fnatt, för hon fick veta att jag hade en cp-skada!
Citatet i början av inlägget kommer från en moderator på ett forum!
Skulle mina råd vart bättre om jag inte var CP-skadad? Herregud!
Kan verkligen en vuxen person som dessutom är "moderat" skriva
att jag är en knäppgök, för jag har en cp-skada?
Vilken värld lever denna person i, tror ni?
Från Kostdoktorns sida:
Kalla Fakta satte igår ett fett strålkastarljus på de märkliga turerna kring våra kostråd. Skall man undvika fett eller kolhydrater för att gå ner i vikt, och vem kan man lita på i frågan?
Finns det vetenskapligt stöd för påbudet att äta mindre fett? Borde vi istället begränsa mängden socker och andra kolhydrater? Är våra kostexperter jäviga, och våra kostråd resultatet av lobbyism? Påverkade av en resursstark livsmedelsindustri, intresserade av att sälja billig kolhydratrik mat oavsett resultatet för folks hälsa?

Min Kommentar: Att minska intaget av kolhydrater är en bra början till viktnedgången. Frågan är om en modern variant av tallriksmodellen kan vara lika effektiv till dom som inte vill äta mättat fett. Det finns alternativ, som inte togs upp alls i Kalla Fakta, som i övrigt vart klent och utan finess från båda hållen! Vart fan tog faktan vägen?

Klart var att den gamla tallriksmodellen kommer
från istiden (hahaha - lite humor får du allt tåla) och bör ändras
så fort det bara går, men att säga som kostdoktorn i raderna här övan, är för mig lite "hmm" för det krävs inte så mycket fett för en viktnedgång som i LCHF-kosten!

Tack till Ola Wallengren - Body

Jag tänkte mig börja en diskussion med Ola
via Bodys forum om styrketräning och
fett eller kolhydratsladdning! Jag fick svar
som jag tänkt mig, för vi måste ha kolhydrater
om vi ska bygga muskler. Delar av Olas
svar ser ut såhär:

"Ett styrketräningspass kan förbruka cirka 50-120g kolhydrater, men det varierar naturligtvis beroende på vem man är och hur länge och hårt man tränar. Under en relativt inaktiv vilodag så förbrukar man cirka 150-200g kolhydrater så minst 200-300g kolhydrater per dag behövs för att man skall kunna träna hårt och öka i muskler. Tillsammans med ett tillräckligt proteinintag så innebär detta att minst 55 % av energin i maten bör komma från kolhydrater och protein, vilket lämnar 45 % kvar till fett. Fett som energikälla ger dig däremot inga fördelar i styrketräningen så att försöka hålla tillbaka på kolhydratintaget så mycket finns det ingen anledning till. Kombinerar du med konditionsträning så behöver du öka kolhydratintaget ytterligare för att prestera på topp. Vid ett överskott av kolhydrater så finns alltid möjligheten att de lagras in som glykogen i musklerna för användning vid ett senare tillfälle istället för att omvandlas till fett. Ett överskott av fett kan inte göra annat än att lagras in i fettreserverna under huden eller i buken. En liten mängd (ca 2-4 hg) fett kan lagras i muskelcellerna, s.k. intramyocellulära triglycerider. Detta fett kan vara en värdefull energikälla för någon som konditionsidrottar men inte för någon som styrketränar"

Min Kommentar: Så är det och så må det vara!!
Jag ville införa mer "fakta" om muskelbygge från
en annan mycket, mycket kunnig och stor kille!







En minskad användning av kolhydrater

leder till bättre tandhälsa! Personer som

äter mindre del kolhydrater eller inga
alls har mindre hål, än andra!
Jag tycker detta låter sådär, men ärligt
talat, så kommer jag att tjata lite på
dig, som läser ingen.
Mer grönsaker och proteinkällor än
kolhydrater.

Jag tycker dock vi glömmer bort att det
finns människor som har en stabil vikt!
De personer med stabil vikt, bör
se även intaget av omega 3, för detta vet
vi är bra för hälsan!!

Tallriksmodellen på bilden stämmer inte

- De har tagit tre potatisar och
varför vet jag inte. Onödigt!! Ta bort
en/ två om du vill köra en bättre modell!
Öka då intaget av grönsakerna. Glöm inte
fettet!!








Mätt och smal snabbt! från Aftonbladet

Fettsnåla, proteinrika och nyttiga. Bönor är rena rama dundermaten för dig som vill gå ner i vikt. Dessutom mättar de bra, är billiga och lätta att variera.
Vill du göra allt från grunden köper du torkade bönor och blötlägger själv. Har du ont om tid- satsa på konserver.
Bönor är inte bara trendigt, det är nyttigt också. Nyligen upptäckte amerikanska forskare att baljväxter är sprängfyllda med antioxidanter. Det gäller färgstarka bönor i allmänhet och svarta bönor i synnerhet. Studien, som publicerades i Journal of Agricultural and Food Chemistry, visar att bönor är lika rika på antioxidanter som vindruvor, äpplen och tranbär.
Bönor innehåller dessutom massor av B-vitamin och protein, och har kolesterolsänkande effekt tack vare sitt höga innehåll av fibrer. Groddas bönorna får man dessutom ett tillskott av C- och E-vitamin

Min Kommentar: Det är inte ofta jag har hållit
med Aftonbladets olika nyheter. Allt som står här
är dock sant - utom en liten mening: Har du
ont om tid - satsa på konserver!! Va!!!

Varför satsa på konserver med socker, när det
finns färdiga bönor, att ätas direkt från
Gogreen -som kostar ca 11 kr. Om dessa
inte finns - då kan du ta en konserv (spola
bort "såsen" helt och ät)

16 nov. 2008

FETT KRIGET SOM KOM AV SIG!

Jag blev rätt ut sagt förbannad
över det ska kallade fett-kriget
i Kalla fakta!
Att Annickas LCHF-kost fungerar, råder
inget tvivel om, men jag tyckte sidan som
skulle försvara kolhydrater var svag
på alla punkter! För den kosten fungerar
mycket väl om man väljer rätt mängd och rätta
produkterna.

Jag saknade även information från LCHF-
sidan, för än idag så kan jag få frågor om
hur mycket fett en LCHF-kost innebär!

För tung hantel - Ingen som blir impad!







Jag tränar med lite tyngre hantel än vad

jag kan egentligen! 12X4 med 20 kilo!

Tycker inte jag blivit så mycket starkare

då jag går efter Power factor training.

Vad gör jag för fel?


Min Kommentar: Du har gett mig

lite information får jag skulle kunna ge
dig ett bra svar! Hantelträning av olika
slag bör inte gungas eller t.o.m kastas
upp, utan gå i en följd nerifrån och upp
emot axeln. Biceps är små muskler och
används även då du tränar axlar, rygg
och olika vinkelövningar!
Detta gör
att biceps musklerna kan bli överanstängda
och då händer inget. Pröva med några kilo
mindre och kör gärna enligt boken! Se bara
till att vila ordentligt då Power Factor är
en väldigt tuff träningsform.

Hur mycket protien per dag?

Min kommentar: tack för ditt mejl!
Du kan sika på 0.2-0.3 gram per kilo
som ett bra riktmärke!

Se till att gärna få det genom den
vanliga kosten!

Nyttigheter

8 goda skäl att frossa loss
Sänker blodtrycket, ökar välbefinnandet, skyddar mot diabetes. Den senaste tiden har forskningsrapporter rasslat in som hävdar chokladens goda egenskaper.
Så nästa gång du kämpar mot sockersuget – unna dig en mörk pralin och hänvisa till någon av nedstående studier för att rättfärdiga dina "synder".
****************************


LONDON. Nu är det bekräftat – choklad är bra för hälsan.
Och nyttigare än både broccoli och äpplen.
Choklad innehåller olika kemikalier som gynnar kroppens glädjehormon, serotonin.
Det finns redan olika läkemedel som på konstgjord väg höjer halterna av serotonin i hjärnan – och därmed lindrar depressioner.

Förebygger cancer
Choklad innehåller också järn, kalcium, vitamin B2 och magnesium.
I Storbritannien lanseras dessutom i dag en ny chokladkaka som är cancerförebyggande.
Choxi+ innehåller tre gånger så mycket antioxidanter som andra chokladkakor på marknaden. Enligt tillverkaren, kungliga hovleverantören Prestat, är den nyttigare än broccoli. Antioxidanter förebygger även hjärtsjukdomar.

Som brysselkål
Två till tre rutor ska motsvara en påse äpplen, brysselkål eller en skål blåbär.
Choxi+ kostar 28 kronor för 75 gram och säljs än så länge bara i Storbritannien.
**********************************

Min Kommentar: Dessa två artiklar kommer från Aftnbladet
och jag tycker inte dom är bra skrivna!

Dels för den första artikeln saknar "8 goda skäl"
och för det andra så kan du äta vilken mörk choklad
du vill i ca 50-70 gram i veckan, så slipper du
att åka till Storbritannien!!

Den sista artikeln saknar råd, om hur mycket
du bör äta exempelvis under en vecka! Mitt
råd till dig är - Kan du unna dig en ruta om dagen
utan att ta mer, så kör på! Då kommer chokladens
näringsämne i en bra mängd regelbundet! Mellan
50-70 gram i veckan är dock en bra riktlinje!

15 nov. 2008

AJJJJJJJJJJJJJJJ





Ät ordentligt efter träningen!!!!!!!!!
Annars är det som att slå sig
själv med en hantel!!!
Lite humor bör man tåla

Styrkelyftare - Kost?





Vad kan jag äta efter mitt styrkepass?


Min Kommentar:

Direkt efter ett träningspass bör du se till att få i sig protein och kolhydrat i ganska lagom mängd. Detta är ett exempel på vad man kan ta direkt efter ett träningspass: ca 1,5 dl Proteinpulver blandat i 3 dl lättmjölk, en keso 250 gram fiber 1,5 % fett, en påse nötter och ibland någon proteinbars. Eftersom du har bra koll på ditt intag, så kör efter den mängden!

TV - Kalla Fakta

Kalla Fakta - Nu på söndag klockan
19.20 bör du inte missa om du är
intresserad av fett-kriget!

Otur nog så ska fel personer debattera
emot LCHF- drottningen Annicka D.

Själv ser jag inget hinder att vissa
äter enligt LCHF-kosten, men däremot
ser jag dagligen olika personer, mest
tjejer/kvinnor som rent missuppfattat
dietformen. De finns även dom som
fortfarande är yra efter att ha ätit LCHF
i över fyra veckor. Jag får se vad som sägs
imorgon på Kalla Fakta





Hej! Kan du ge mig tips på

vegetabiliska mjölkprodukter?

Kan du ge mig fler alternativ

på olika grönsaker också?



Min Kommentar:

Vegetabilisk mjölk: Havremjölk, havreyougurt, kokosmjölk, mandelmjölk, rismjölk, sojamjölk, yougurt, sojaost

Grönsaker
Aubergine, avokado, bambuskott, broccoli, brysselkål, endivesallad, gräslök, grönkål, gurka, haricots verts, jams, jordärtskockor, kronärtskockor, kål - röd, vit, grön, kålrabbi, lök, mangold, morötter, oliver, paprika, persilja, potatis, purjolök, rödbetor, sallad - alla sorter, selleri, sparris, spenat, squash, svartrot, sötpotatis, tomater, vattenkrasse, vitkål, vitlök, ärtor.

Kolesterollarm efter test var fel








Vårdcentralerna i Piteå har blivit nedringda av hundratals oroliga personer. De flesta har farligt höga kolesterolvärden enligt tester utförda av ett företag. Men de uppmätta värdena var för höga.
- Vi har blivit fullkomligt nerringda hela veckan, säger läkaren Alette Brorstad till Piteå-Tidningen.
Brorstad arbetar på Piteå vårdcentral som tog emot en del av de oroliga patienterna för kontroll. Samtliga hade 1,5-1,8 enheter lägre kolesterolvärde än vad testet utfört av företaget Becel visat.
- Objektivt friska människor har blivit subjektivt sjuka genom dess tester. Många har fått besked om att de ska söka läkare direkt, men de har visat sig ha helt normala värden, säger Brorstad.
Med två bussar besöker Becel, som bland annat säljer margarin, 28 städer i Sverige under en så kallad kolesterolturne.
Ulrika Nilsson, ansvarig för turnen, säger att testerna genomförts på rätt sätt.
- Under de tre år vi haft projektet har jag aldrig hört talas om något sådant här. Det känns väldigt märkligt allt ihop, säger Ulrika Nilsson till tidningen.

Min Kommentar: Även om det nu skulle vara ett mänskligt fel på denna bussturen, så är det ändå så här, att deras produkter inte ger vad dom lovar! Kostdoktorn har attackerat Becel innan och där står även all information vad du behöver veta!

Detta kunde egentligen stå på maten i butikerna!

Giftig mat skulle stoppa hemlösa
En större matbutik i landet gjorde något, man häpnar
av! Men jag vill framföra att även om det är andra
olämpliga ting i våra matprodukter, så kunde det
lika bra stå: Vanliga mat dödar människor långsamt!

E-ämne, socker och andra tillsatser i kosten gör
oss sjuka på längre sikt. Du kan ändra ditt kostintag
och bör nog göra detta om du äter för mycket
halv fabrikat!

Vegetariska hamburgare

Du som inte tål kött av olika slag har
ändå chansen att äta något gott
då och då.


Vegetariska hamburgare

1 gul lök
500 g kokt potatis
4 dl kokta bönor/linser
2 msk mjöl 1 tsk stött basilika, timjan eller kyndel örtsalt Ev. olja
Mixa allt (eller finhacka lök, mosa bönor/linser och
pressa potatisen i potatispress).
Blanda till en jämn smet och forma till biffar.
Goda att pensla med en blandning av soja + timjan.
Värm i olja eller tillaga i 200 grader ugn knappt 10 minuter.

14 nov. 2008

Kan jag inte träna varje dag?

Min kommentar: Här har själva
ordet en viktigt betydelse, för "träna"
har så många karaktärer!
Tränar man då man promenerar?
Tränar man då man springer 100 meter?
Tränar man då man går några km längre
än annars?

Jag tycker du ska ha 2 vilodagar under
en vecka! Hård träning i form av styrketräning
är det bra om du kör varann dag! Löper, joggar
eller springer du, så ta en vilodag då och då
så du verkligen ser till att vila. Överträning är
aldrig kul!!

Sola - Hur ofta?

Hej! Jag undrar om du kan säga mig, hur många
gånger man bör sola i månaden?

Min Kommentar: Detta är helt utanför mitt
område! Jag bara vet allmänt om att sola då
och då är bra. Att vistas utomhus för att få
den viktiga D-vitaminen! Men du får se till att
fråga en läkare eller annan expertis!

Varför ska jag sluta att räkna kalorier?









Hej! Du skriver på nätet att du anser att

en kvinna skulle sluta att räkna kalorier!!

Jag tänker inte sluta, för du påstod detta!!


Min Kommentar: Vad jag minns har jag
hjälpt en kvinna att sluta räkna kalorier
p.g.a att det blev för mycket för henne.
Om jag anser att du ska sluta, så jag kan
inte påstå att jag kan detta. Du har säkert
inga större problem, men det hade kvinnan
i fråga!

Vad vet du om alger?








Min Komentar: Inte så mycket, men - Alger är rika på protein, enzymer och flera mineraler, ex. kalk. Innehåller också många vitaminer. Alger har ett bakteriedödande ämne och stärker kroppens motståndskraft. De är också rika på kalcium. Vissa alger kan användas istället för gelatin.

KALLA FAKTA HANDLAR OM FETT

TV

Kalla Fakta - 16 november klockan 19:20
handlar om fettkriget! Missa inte detta
gyllende tillfälle att höra argument!

Tyvärr anser jag att det sitter fel personer
som ska försöka hävda att Annickas LCHF-
kost är oprövad på längre tid. jag hade hellre
sätt andra ansikte där!

Varning! 20 dolda viktfällor skriver Afonbladet

Det är jättebra att olika medier vill hjälpa
dig, att gå ner i vikt! Men i dagens läge
finns det dieter som tillåter och inte
tålåter vissa produkter och då blir
dess 20 punkterna meningslösa! Äter du
enligt LCHF eller Atkins ska du inte ens
lusläsa Aftonbladets 20 viktfällor:


1. Du varierar inte frukost och lunch
2. Du äter för stora portioner
3. Du äter för mycket färdig mat
4. Du väljer juice i stället för frukt
4. Du väljer juice i stället för frukt
5. Du äter mat för fort
6. Du har slutat äta snacks
7. Du dricker färdig juice
8. Du äter sorbet - inte fryst yoghurt
9. Du äter sockerfritt godis
10. Du äter mycket sås till maten
11. Du undviker smör men inte olja
12. Du undviker efterrätter
13. Du dricker för lite vatten
14. Du sätter för höga mål
15. Du tror att du kan äta massor,eftersom du tränar
16. Du äter för lite fett
30 procent av det dagliga kaloriintaget ska vara fett. Fett i rätt mängd är nyttigt.
17. Du dricker ett glas vin före middagen
18. Du äter för få kalorier
Att bara äta 800 kalorier om dagen är för lite. Kroppen behöver omkring 1 300 kalorier för att hålla i gång de livsuppehållande organen.

19. Du dricker lunch
Om du inte gör det för ofta går det bra att ersätta lunchen med energidryck.
Vanlig mat är dock bäst för kroppen. Dessutom ökar mättnadskänslan när vi tuggar i oss mat.

20. Du äter inte fisk
Fisk innehåller flera nyttiga ämnen, bland annat omega 3-fettsyror som motverkar hjärtattacker.

Dessutom vill jag sätta mig emot punkt nr 1!
Man kan äta samma frukost i hela sitt liv
och detta behöver inte vara något fel!

Klicka på

2008 i blogg arkivet och läs inlägg!
Det kan vara en besvarad kostfråga
eller en kommentar jag gett om
en artikel i media!!!!

13 nov. 2008

Så här ska du äta!!








Potatis, pasta, ris och andra rotfrukter

är bra kost! När det gäller viktminskning
bör dessa minskas och ersättas med
olika grönsaker.
Ärtor innehåller protein, men inte fullvärdigt,
men dessa är utmärkta att ha som utfyllnads
kost, då du drar ner på intaget av kolhydrater!
Blanda med andra grönsaker (utom majs)
Skala ett äpple och använd som utfyllnad. Ett
äpple ger dig ca 12 gram kolhydrater!
Se en studie från LMV:



Fullkorn, frukt, grönsaker och baljväxter bra för hälsan
Kolhydrater i form av fullkornsprodukter, hela frukter, grönsaker och baljväxter kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt och fetma.


Rapporten omfattar en genomgång av den vetenskapliga litteraturen om betydelsen av kolhydrater och kostfibrer för övervikt/fetma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Man konstaterar att både mängden och framför allt typen av kolhydrater har betydelse för hälsoeffekterna.

Variationer i kolhydratintaget tycks inte vara en avgörande faktor för energiintaget. Däremot tyder flera studier på att sockersötade drycker inte ger samma mättnadskänsla som kolhydrater i fast form och att ökat intag av socker i form av drycker är kopplat till risk för viktökning. Högt fiberintag är kopplat till minskad risk för viktökning, men även andra ämnen och egenskaper hos fullkornsprodukter och andra fiberrika livsmedel kan bidra.

Typen av kolhydrater är avgörande för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes, och även vid behandling av dessa sjukdomar. Fullkornsprodukter, hela frukter, grönsaker och baljväxter har gynnsamma effekter på blodfetter och blodsockerkontroll. Intag av livsmedel med lågt GI har satts i samband med liknande effekter på blodfetter och blodsockerkontroll främst vid diabetes, men det är oklart om dessa är oberoende av fiberinnehållet.

Sambandet mellan kolhydrater och risken för olika cancerformer är relativt lite studerat. Högt intag av kostfiber har satts i samband med minskad risk och högt intag av sackaros med ökad risk för tjock- och ändtarmscancer.



Min kommentar: Baljväxter som bönor som ger långsamma kolhydrater. 50 gram bönor blandas med ca 1 dl grönsaker och därpå 2-3 matskedar olivolja eller rapsolja , därtill ca
100-150 gram proteinkälla..Hur mumsigt kan det mer bli????Lätt eller hur?

Visste du att..


... Pauline Nordin
äter 500 gram olika
grönsaker varje dag?
Nu vet du!!!!!!!!!

Träna rätt för din ålder - Mycket information










Stor hälsoguide för dig mellan 20 och 60


Träna och tänk rätt för just din ålder.
– Ju äldre vi blir desto viktigare blir det att vi rör på oss, säger livsstilsprofessorn och överläkaren Mai-Lis Hellénius.
Bra livsstil, sund mat och regelbunden motion är grundreceptet som gäller livet ut. Det kan låta ganska enkelt, men när livet snurrar på högsta växeln kan det vara lätt att glömma bort vissa delar. Som till exempel att äta bra mat eller sova tillräckligt mycket. Ännu värre kan det vara att få tiden att räcka till träning.


En klok man (brittisk politiker) vid namn Edward Stanley sa redan på 1800-talet att: ”Den som aldrig har tid att träna kommer förr eller senare vara tvungen att ta sig tid att vara sjuk”.
Det ligger mycket i det ordspråket.
– Att borsta tänderna varje dag är självklart för alla. En sund livsstil borde vara minst lika självklar, säger Mai-Lis Hellénius.
Tricket är att hitta en bra balans i sin vardag. Det är aldrig försent. Börja redan i dag.



Träna regelbundet, minst två gånger i veckan, för att behålla din muskelstyrka!


TÄNK SÅ HÄR: Nu har åldern tagit ut sin rätt på din balans.
Kroppen är mycket stelare än tidigare. Här kan det vara lätt att skada sig om man inte lyssnar på kroppen.
Gör roliga saker med barnbarnen. Känn efter hur mycket just du orkar. Det är väldigt individuellt.


MATEN: Nu behöver din kropp extra kalcium. Det är ett mineral som är nödvändigt för vårt skelett.
Eftersom kroppen behöver så mycket kan skelettet bli tunt och skört. Kalcium förebygger osteoporos (benskörhet). Du finner det i mjölk, ost, mejeriprodukter, gröna bladgrönsaker, lax, ägg, bönor och nötter.


TRÄNINGEN: Dans, yoga, raska promenader, cykling, tennis, golf och simning är alldeles utmärkta aktiviteter. Kom ihåg att stretcha och återhämta dig ordentligt mellan passen. Träna regelbundet, minst två gånger i veckan, för att behålla din muskelstyrka.


SÅ SÄGER PROFESSORN: Nu börjar du närma dig pensionsåldern. Det är nu vi borde börja lägga ner mer tid på oss själva, men märkligt nog visar studier tvärtom. Du behöver hålla dig rörlig mer än någonsin.
Om du har börjat få ont i till exempel leder eller knän är det bra att anpassa din träning. Ta råd från någon professionell. Rör på dig minst 30 minuter om dagen och lägg helst in två styrketräningspass i veckan. Tänk också på att vistas ute mycket så att kroppen kan bilda d-vitamin av solljuset. Ät fet fisk för minnet.


MIN KOMMENTAR: Stackars den sate som blivit 61!
Skämt och sido - det finns en orsak till att jag tagit med
denna artikel som finns i Aftonbladet!
Det verkar lätt att vara i form och äta rätt i artikeln!
Men jag måste komma med mina negativa kommentarer
för detta med kost och motion bör finns till vi tar det
sista andetaget och i dagens Sverige finns det inte!

Det finns ensamma äldre som sitter hemma i sin
trygghet och saknar sällskap i all dess form.
Hur ska vi få tag på dom på ett bra sätt?

Pensionärer på boenden runt om i landet får
knappt en kost som jag skulle ge katten och därtill
saknar de flesta på olika boende aktivitet!

Jag skulle kunna slå vad! Ge bättre kost och motion
för pensionärerna på boenden så hade livslängden
ökat stabilt om våra polikter sett till att förse
våra åldringar med en sundare avslut på livet!

Vad äter du, Göran Persson?


Göran bantar med GI

Förre statsministern Göran Persson har gett upp favoriten Janssons frestelse till förmån för en kost med färre kolhydrater.

Blandningen av fett och snabba kolhydrater gör Janssons frestelse extremt onyttigt, enligt expertisen. Fett är okej, men inte tillsammans med kolhydrater.
Den forne statsministern äter numera helst kött, fisk, kyckling och ägg.
Till frukost blir det stekt ägg, bacon, smörgås och en kopp kaffe.
En diet som nästan får godkänt.
– Jag har bara väntat på att han ska göra det, säger GI-experten
Ulrika Davidsson.
Min Kommentar: Jag har tagit med Göran Perssons kamp att gå ner i vikt för en orsak! Kostdoktorn säger nämligen att Göran äter LCHF-kost och nu säger Ulrika Davidsson att det är GI, den fd Statsministern äter! Och jag säger: Göran skulle du få problem med kosten så skriv till mig!
En individuell kostplan är viktigt med tanke på din livstill och din fysiska aktivitet!
Om det blir den ena dieten eller den andra är mindre viktigt, huvudsaken du kommer att må bättre av kosten, så struntar vi blanka fan i, om den heter det ena eller det andra!!







Glöm BMI – bukhöjden avgör
Är du rädd för att du börjar bli farligt fet? Då ska du strunta i midjemått och bmi.
Lägg dig på rygg och mät hur mycket magen sticker ut.
I dag används oftast midjemått och kroppsmasseindex (bmi) för att mäta hur fet man är.
Men nu visar en ny studie från Karolinska institutet att det är bukhöjden som avgör om fetman är farlig.


Gränsen NåDD? Risken för hjärtproblem ökar vid ett midjemått över 88 cm hos kvinnor och 102 cm hos män.

Min Kommentar: Ska jag säga "Äntligen" eller? BMI har sin skäl att vara ett instrument som kan vara bra vissa gånger, men den tar inte hänsyn till fettet på magen! Däremot har jag problem att förstå varför man ska ligga ner på rygg! Att lägga sig ner på rygg är ju en gammal instruktion för att få in magen, eller hur? STÅ UPP, tycker jag!!

Med mycket bukfett löper du större risk för att råka ut för hjärta-kärlsjukdomar och diabetes. Detta kan du göra någonting åt! Förlåt om jag verkar tjata, vem grönsaker i olika former kan ersätta kolhydrater som potatis, ris och pasta (etc) under tiden du får bort magen! Dricker du mycket Coca Cola kan det räcka med att sluta dricka en månad eller varför inte hålla upp helt, för det är socker i läsk och andra produkter som ställer till det för oss!

11 nov. 2008

Bluffmaten - välj annat om du är smart!!

De värsta fuskprodukterna (från en nättidning)

Saft
Halten av frukt och bär kan vara precis hur låg som helst i saft. Bobs blandsaft svart vinbär innehåller till exempel bara två procent svarta vinbär. Och Fun Light, som inte ens får klassas som just saft, består enbart av tillsatser och vatten.

Glass
Äkta glass består av grädde eller mjölk, socker och ägg. Men varianterna i frysdiskarna består också till 50 procent av luft, och en kombination av bland annat vegetabiliskt fett, fettsyror och aromämnen.

Fiskpinnar
De flesta varianterna har bara 50 procent fisk i sina pinnar. En av de bästa är Findus, med 61 procent. Resten, alltså drygt hälften av innehållet, är den tjocka paneringen, fylld av anonyma arom- och stärkelsetillsatser.

Kyckling
Över en miljon svenska kycklingar är varje år så illa medfarna under sin uppfödning att de inte kan bli mat, eller ens smuliga delar i nuggets. Landets enda kravmärkta kyckling kommer från Bosarp i Skåne.

Bröd
I stort sett alla av de hundratals brödprodukterna i affären är i grund och botten samma fuskproducerade bröd, fullt av konstiga tillsatser. Ett bra bröd ska vara tungt, och helst innehålla bara fyra ingredienser: surdeg, vatten, rågmjöl och salt.

Odlad – rosa lax
En kombination som inte går ihop. Odlad lax är av naturen grå, men klassas som hopplös att sälja. Därför färgas den. Välj i stället kravgodkänd lax utan färgämnen.

Skinka
Skinka består av sönderhackat muskelkött från grisben, som har blandats i en stor tumlare tillsammans med bland annat aromämnen, vatten och konserveringsmedel. Vill charkföretaget få den att se mer äkta ut lägger man
ibland en fettrand runt formen. Att köpa över disk är ingen garanti för att skinkan håller måttet. Dock är sannolikheten större för rökt än kokt.

Kaviar
Består av torskrom och potatisflingor färgade med tomatpuré. Lägst romhalt – och flest tillsatser – hittar man i Kalles randiga tub.

Falukorv
I princip all falukorv på marknaden innehåller minst en tredjedel vatten – och stabiliseringsmedel som tidigare var förbjudna – för att den inte ska ramla isär.

Kaffebröd
Pågens crémefyllda muffins har, vid sidan om de klassiska ingredienserna, även ett flertal aromämnen och brun karamellfärg för att få fram den rätta chokladfärgen.

MIN KOMMENTAR: Vissa varor - allt för många varor innehåller olämpliga tillsatser och allt fler producenter ljuger om innehåll. Odlad fisk saknar en hel del näringsämne för dom har blivit uppfödda på en ihopa blandning av olika foder! Odlad fisk får fel foder och därmedd också blir fattigare på det viktiga omega3-tillskottet!
Lightprodukter i övrigt ska man hålla sig ifrån, för att för mycket av dessa produkter innebär att du helt enkelt äter mer än innan. Alla tillsatsämne är rena döden för kroppen!

Tillsatser, tillsatser och åter tillsatser! Nej, nu får verkligen producenterna
se till att skärpa sig. Ge oss bättre kvalité på vår mat!!

"Jag har inget att oroa mig för, bara för jag äter skräpmat!!!

Jag kan äta vilken mat som helst och
ändå inte gå upp i vikt. Ärligt, varför skulle
jag byta maten jag gillar till den s k
hälsokosten. Jag är 23 och tycker jag
kan äta vad jag vill, om det inte sätter
sig på kroppen!


Min Kommentar: Jag vet inte riktigt var
jag ska börja i detta uttalande från dig, anonym!
Skräpmat då och då är okey, huvudsaken
man vet att man lätt kan gå tillbaks till kosten
som ger mer energi och näringsämne!
Kan du dock inte hantera att äta den sällan
så avstå helt!

Skräpmat är snabba kolhydrater och du som är
ung har en ämnesomsättning som kommer att
förändras ju äldre du blir och därav kommer din
kropp också att förändras.
Jag har just skrivit en kommentar om USA:s
problem med snabbmat och läsk konsumtion!


Jag säger till dig, kommer du snabbt
underfull med, att den kommer att göra dig
orkeslös och matt till sist!


Läs mina andra inlägg
så du kommer tillrätta med vad du kan äta istället.
De du gör, är att ge din kropp det bruna fettet som
är farligt och detta fett syns inte utanpå, men tar
man en närmare titt på dina inte organ, så mår
dom allt sämre ju längre det går. Byt kost, tycker jag!

Kostdoktorn i USA - Obama satsa mer på hälsomat, säger jag - men inte kostdoktorn!!








Kan inte Obama fixa detta, kostdoktorn?



Vår egen kostdoktorn hade varit på besök i USA!
Han blev lite häpen, skriver han på sin egna blogg
över att, alla var överviktiga utom några få ungdomar
och utlänning! Han skrev vidare, att han fick leta
länge efter ett kostmål med vatten för det bara
fanns snabbmat och läsk över allt! Nu fick han tag
på sitt mål efter ett tag.


Min Kommentar: Jag kan förstå honom att
det kan vara tufft att hitta hälsosam mat i delar
av USA, men hur ska Amerikanarna kunna
hitta och framför allt ha råd med hälsosam
kost, när en utlänning får leta ett bra tag
innan man hittar vad man söker?

Jag tycker att kostdoktorn skulle ta i akt
att framföra bättre kost i USA, men hans
kommentar uteblev på hans blogg!

Själv har jag varit i USA två gånger. Första
gången 1996 och andra gången 2004! I Salt
Lake City fanns hur varierad kost som helst.

Jag åt kyckling och en del fett/kolhydrater
under de 20 dagar jag var där. Jag gick ner
5 kilo!


Sallad, tomat och andra grönsaker
fanns det gått om, men en hamburgare
med diverse tillbehör vart billigare än
den så kallade hälsokosten!


I min mening tycker jag att Obama ska
ta tag i hälsofrågan och se till att det
finns alternativ till maten! USA kan lägga
ut miljoners miljon på krig över världen,
men den största förödelsen händer i deras
egna land - Övervikt!

10 nov. 2008

Gravidsvårigheter & Tillskott!!



Angela fick 18 missfall – sen kom Mia Rose



LONDON. Angela Haston fick 18 missfall.
Till slut hittade läkarna felet – och dottern Mia Rose föddes.
– Jag kan fortfarande inte fatta att hon är min, säger 27-åringen.
Var femte månad fick Angela Haston ett nytt missfall – i åtta års tid.
Hon var ung, hade redan fött en son och var fertil. Men fostren överlevde aldrig i hennes mage.
Ingen förklaring
– Ingen kunde förklara varför. De sa bara att jag hade otur men jag undrade hur mycket mer jag skulle klara av, säger hon i News of the World.
Efter att sonen Kieron föddes 2000 ville Angela och hennes make Jay, 30, från brittiska Polbeth gärna ge honom ett syskon. De var överlyckliga när hon blev gravid, men hon fick missfall efter sju veckor.
– Vi var helt förkrossade, säger hon.
Fyra månader senare var Angela gravid igen. Sju veckor senare var det dags för nästa missfall. Läkarna kunde inte hitta något fel och paret fortsatte försöka. Igen och igen.

Blodprov gav svaret
Efter artonde missfallet fann de en förklaring. Ett blodprov visade att Angela Haston inte hade någon folsyra i kroppen. Denna form av B-vitamin är nödvändig för att fostret ska utvecklas.
– Läkarna berättade att min kropp slutat producera det efter att jag fått Kieron. Äntligen hade jag fått svar. Efter sju veckor utvecklas barnets ryggrad och den behöver då folsyra. Därför förlorade jag allihop.
Efter några vitamininjektioner var hon gravid igen. Dottern Mia Rose föddes i augusti.
– Till och med när magen växte räknade jag med att förlora henne. Och jag lät inte någon köpa något till henne förrän hon var född. Jag kan fortfarande inte förstå att hon faktiskt är min.
Min Kommentar: Denna artikel fanns med i dagens nätupplaga. Det kommer från en av de största tidningarna i landet. Anledningen till att jag har tagit med denna på min blogg är
p.g.a ATT DET ÄR JÄTTEVIKTIGT ATT ÄTA RÄTT under livets gång och det kan gå lättare att genomgå livets prövningar. Ett tillskott hjälpte denna unga kvinnan och jag är helt säker på att om hon nyttjat sin mammas tjat om grönsaker, när hon vart mindre hade detta varit mindre vanligt. Missfall är aldrig på något sätt något du vill uppleva. Ta då en extra tanke på vad du stoppar i dig. Så blir det mer än ett liv, som blir bättre!
Folsyra finns tillgängligt för dig som vill bli gravid. Prata för med din BVC-sköterska eller
läkare!

Kostdoktorn - Om två dieter!


Som vegan vill inte Carin äta Katarinas älgkött i vispgrädde på den högra tallriken, inte heller de smörstekta kantarellerna eller coleslaw gjord på majonnäs och crème fraiche. Lchf-ätaren Katarina nobbar i sin tur nästan hela Carins måltid till vänster; potatismoset, tofubiffarna och lingonsylten innehåller alldeles för mycket kolhydrater.
Carin är vegan av omtanke om djuren. Hon äter ofta bönor och bröd, pasta och ris. Det skulle Katarina aldrig göra; hon undviker kolhydrater men äter kött och stora mängder animaliskt fett för hälsans skull.
Carin är i första hand vegan för djurens skull, i andra hand av omsorg om sin hälsa. Men hon tänker också på miljön och är inte sen att påpeka att det krävs många gånger mer energi och vatten för att framställa en viss mängd protein i köttform än i bönform.Hon letar i affären efter ekologiskt framställda råvaror som inte har odlats i växthus eller transporterats alltför långt. Men särskilt vintertid kan det vara svårt eller rent av omöjligt att få tag i sådana grönsaker, och bönor och ris odlas ju normalt på andra kontinenter.- Man kan ju fundera på vad som är värst, resonerar hon, tofu gjord av sojabönor från Kina eller kyckling från Oxelösund ... Men för mig väger de etiska argumenten gällande djuren tyngst.
Katarina prioriterar tveklöst hälsan. För henne kommer miljöaspekterna i andra hand, även om hon tycker att de är viktiga; hon äter ekologiskt och närproducerat så gott det går och köper helst lamm, vilt eller nötkött från fritt betande kreatur. Hon har till och med skrivit till KF för att få dem att ta in ekologisk lammskav i sortimentet.När det gäller djurens rätt har hon en helt annan uppfattning än Carin.- Vi människor har ätit djur i alla tider och mått bra av det. Moral är trevligt, men man måste leva också - jag vill i alla fall inte riskera min hälsa för ideologins skull. Visst, vi ska behandla djuren så respektfullt som möjligt, men det är ändå rätt att äta kött.Carin och Katarina äter alltså i stort sett var sin halva av matcirkeln, men en sak är de överens om: de vägrar att äta industriellt framställd korv.
- Det handlar om liv, säger Carin.- Jag vill inte stoppa i mig de dolda kolhydraterna i korven, säger Katarina.
Carin och Katarina äter alltså i stort sett var sin halva av matcirkeln, men en sak är de överens om: de vägrar att äta industriellt framställd korv. - Det handlar om liv, säger Carin.- Jag vill inte stoppa i mig de dolda kolhydraterna i korven, säger Katarina
Min Kommentar: Jag har tyvärr kortat ner texten, för den är ganska underlig. Prövar den ena, den andras diet så passade den inte! Kostdoktorn kallar detta för: om veganism eller strikt LCHF-kost och läsaren kommer till artikeln via länk:
Sedan skrivs det om industiellt framställd korv och jag har väldigt svårt att förstå sambandet mellan hälsokost, LCHF, vegankost och korv!
Hälsan är den främsta faktorn till en bra vardag och kosten är en av de viktigaste faktorerna till livet. Att vi äter olika kost är inte så konstigt, för alla kan hitta sin egna dietform.
Min ståndpunkt i denna röriga artikel är, att den indivuduella kosten är en
av de viktigaste i ditt liv. Se till att lär dig, hur du lever och se till att därefter äta så sunt så möjligt. Detta är nog den underligaste artikel jag ger ut här, för jag anser att kostdoktorn har fasnat helt i sitt tänkande om hur en kost ska se ut för den indivudella människan








TRX är det hetaste träningsredskapet i USA och utövas av bland andra David Beckham, Heidi Klum och Jennifer Lopez. Två rep och din kropp förvandlas till en effektiv träningsmaskin. Det ser inte mycket ut för världen: två långa rep med några öglor och handtag. Men det är ett av de mest mångsidiga och effektiva träningsredskapen som finns. I USA tränar de svenska stjärntränarna Tanja Djelevic och Gunnar Peterson TRX med sina Hollywoodklienter. TRX, som ursprungligen togs fram av US Navy Seals, tränar du styrka, stabilitet, core och smidighet samtidigt. Och du kör igenom hela kroppen med dryga 300 olika övningar. – TRX är enkelt, effektivt och perfekt om man vill träna styrketräning men vill slippa slamrande, stora maskiner och hantlar, säger Annika Lindholm, TRX-instruktör och naprapat på Kenzai i Järfälla.
– Men samtidigt som det ser enkelt ut är det så mycket jobbigare och effektivare och ställer mycket högre krav på styrka i bål och leder.
TRX är även smidigt då man kan träna i princip var man vill. Hemma, utomhus eller på gym. Man fäster bara remmarna över en dörrkarm, runt ett träd, en gung-ställning eller bjälke i taket.
I Sverige finns bara TRX-träning på gymmet Kenzai än så länge men fler lär haka på denna trend. I USA hålls fullbokade klasser på gymkedjor som Crunch, Golds Gym och YMCA.– Jag tror att TRX kommer att bli stort på gym och inte minst för hemmabruk, det är ju så smidigt och tar i princip ingen plats alls, säger hon. – Jag tror att det här kommer att bli lika stort som pilatesbollen, den finns ju i vart och vartannat hem.

Min Kommentar: Använd din kroppsvikt i alla övningar. Detta ger en smidighet och samtidigt en bra styrka. Men redskapet ser till att stänga ute en hel del människor p.g.a viktproblem, oviga och andra orsaker!

Jag tror inte detta blir mer än en fluga! Det finns föregångare till detta repet och detta repskap från förr syns knappt på gymet alls! Tyvärr har jag INGEN bild på detta magredskap, men det var två rep, som du fäste i en dörr eller annat. Då du drog i ena reps stumpen så åkte en benet uppåt. Då man kunde hantera detta repskap fick man mycket tydliga magmuskler för den vart en bra övning! Tillbaks till TRX så kan jag redan säga nu, att denna träning är inte för oss alla.

Vighet och styrka är ett måste! Inget för oss som inte kan hantera våra kroppar så bra!! Jag vill dock inte påstå att dessa två repen kan vara bättre än styrketräning!!

NYÅRSLÖFTE - EN BÄTTRE KOST!!







Det är inte långt kvar till Nyåret, då de flesta

ger nyårslöfte till sina nära och kära!


Varför inte ta i akt, att börja äta mycket mycket
mer grönsaker nästa år? Det finns så mycket
och så olika grönsaker nu i våra diskar, i
affären där vi handlar. Frysta och råa har
ingen betydelse.

Om du ska bli mer hälsosam
se till att mängden grönsaker på tallriken
överstiger mängden kolhydrater (potatis/ris
och pasta)! Välj även rätt fett från olivolja, raps
olja, avokado, smör, makrill, lax!

9 nov. 2008

Motion till Riksdagen om LCHF-kosten






Motion till riksdagen2008/09:So491 av

Maria Kornevik Jakobsson och Karin Nilsson

(c)LCHF-kost och diabetes och fetma


LCHF-kost och diabetes och fetma
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en utredning som ser över hur kolhydratfattig eller fettrik (LCHF) kost påverkar diabetes typ 2 och fetma.


Motivering
Socialstyrelsens har kommit med ett utlåtande om att LCHF-kost inte är skadlig för diabetiker och överviktiga. Läkaren Annika Dahlkvist hade tidigare anmälts av två dietister för att hon rekommenderade att hennes patienter med diabetes typ 2 och de överviktiga skulle stryka kolhydrater ur sin kost och istället äta mer fett. Patienterna blev friskare, en del t.o.m. friska.
Nu kan ju allt synas väl, socialstyrelsen har sagt att det är okej att rekommendera LCHF-kost till ovanstående patientgrupper. Men livsmedelsverket säger att de skriver rekommendationer till friska människor och kommer inte att ändra sina kostrekommendationer utan hålla fast vid nuvarande kostråd med mycket kolhydrater och lite fett.
Det här blir konstigt. När blir övervikt sjukdom och måste man först få diabetes innan man kan rekommenderas en kost som gör att man undviker diabetes? Det behövs en studie i ämnet om hur LCHF-kost påverkar kroppen som frisk eller som diabetiker eller överviktig.
Diabetes är en folksjukdom, människor som drabbas har ofta ett stort lidande och sjukdomen kostar samhället mycket pengar. Följdsjukdomar, så som dålig blodcirkulation, ögonskador, högt blodtryck, osv. osv. kan komma antingen man sköter sin diabetes eller inte.
Stockholm den 2 oktober 2008
Maria Kornevik Jakobsson (c)
Karin Nilsson (c)


Min Kommentar: Vi vet vid detta laget att kolhydrater
i allt för stor portion ger ett överskott, som i sin tur
leder till Viktökning! Att få LCHF-kosten accepterad
tycker jag redan att den blivit! Utredningen bör
ske över en tio års (10) period.
JAG vill framföra, så alla har detta helt klart för sig att,
LCHF-kosten ska ätas av diabetiker och personer med femta.


I texten poängteras det åter igen att diabetiker
och personer med fetma bör äta LCHF, men
det finns ingen hänvisning till en liknade
dietform, som hjälper dom personer som inte tål
det stora fettintaget! Vidare finns det ingen hänsvisning
till de personer som "bara ska gå ner" runt 5-10 kg!
Behövs LCHF-kosten i alla lägen? Nej, inte enligt mig!


Medelhavskosten och även min egna: "Rickards diet"
ser till att fettintaget blir lika effektfullt som i
LCHF-kosten, men inte har samma krav som
på ett större fettintag för att nå en viktnedgång!


Utan kolhydrater kan man inte vara i Medelhavskosten
och i min egen dietkost. Ett intag mellan 70-150 gram
per dag är regel. Hur stort det blir för dig, kan jag inte säga
för detta intag är hurvida stor du är och hur mycket du
rör på dig! Grönsaker av olika slag är A och O i min diet.
Dessutom kommer inte yrsel och annat i dessa två dietformer
som i en LCHF-kost.


TILL SIST vill jag ställa en fråga till dig, läsare:
Har du någon gång
läst eller hört talas om vilken kost som är lämplig efter
du nått dina viktmål med LCHF-kosten? (Naturligtvis
gäller denna fråga de som har normalvikt)